VIDEO Papa Francisc a salutat pelerinii din Capitală dintr-un papamobil parţial descoperit, pe o ploaie torenţială, la finalul primei zile în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Papa Francisc a sosit, vineri, în România, la Bucureşti. El a fost întâmpinat de preşedintele Klaus Iohannis şi de soţia acestuia la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”. Ceremonia oficială de primire a Santităţii Sale a avut loc la Palatul Cotroceni. În toată Capitala sunt măsuri drastice de securitate dublate de restricţii în trafic.

Transmisiunile video în direct, pe parcursul celor trei zile ale vizitei Papei Francisc în România, oferite pe adevarul.ro şi pe pagina de Facebook a Adevărul au fost realizate prin amabilitatea Televiziunii Române, care a pus la dispoziţie semnalul video gratuit, în calitate de broadcaster oficial al evenimentului.

GALERIE FOTO 

UPDATE 19.35 Prima zi a Papei în România s-a încheiat cu Sf. Liturghie oficiată în catedrala ”Sf. Iosif” a arhidiecezei romano-catolice de Bucureşti. Apoi, Papa s-a îndreptat spre Palatul Nunţiaturii Apostolice a Sfântului Scaun prin Piaţa Revoluţiei, unde a salutat pelerinii adunaţi în număr mare, în ciuda ploii. Suveranul aflat în papamobil a fost ovaţionat, aplaudat şi aclamat de numărul mare de pelerini adunaţi pe traseu, în ciuda ploii torenţiale,

Peste 150.000 de pelerini au participat, vineri, la evenimentele publice organizate cu prilejul Papei Francisc în Bucureşti, de la aterizarea în România şi până la retragerea la reşedinţa oficială.

UPDATE 19.26 „Liturghia s-a sfârşit, mergeţi în pace“, au spus preoţii care au oficiat slujba.

 Papa Francisc a încheiat slujba din Catedrala Sfântul Iosif din Capitală şi a ieşit din clădire în ropote de aplauze.

La slujbă au participat, printre alţii, şi preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, Avocatul Poporului Victor Ciorbea, Călin Popescu Tăriceanu şi Eugen Teodorovici.

Între timp, în Bucureşti a început să plouă, dar credincioşii nu au plecat din faţa Catedralei Sf Iosif şi nici de pe traseul pe unde urmează să treacă Papa. 

image

 

UPDATE 18.05 Sfânta Liturghie oficiată de Papa Francisc

Suveranul Pontif a ajuns cu papamobilul la Catedrala Sf. Iosif, unde oficiază Sfânta Liturghie. Papa a salutat mulţimea, fiind aplaudat minute bune în şir la intrarea în Catedrala Sfântul Iosif.

Aici, oamenii au început să se adune încă de la ora 15.00. Mai multe măicuţe au rostit la microfon rugăciuni şi au spus Rozariul, îndemnându-i şi pe credincioşi să li se alăture. O călugăriţă a remarcat că rugăciunile au avut efect, deoarece s-a înseninat cerul, în ciuda faptului că se anunţase furtună în Capitală, transmite Agerpres. 

Un număr de 300 de voluntari, care poartă tricouri galbene inscripţionate cu sloganul "Sunt voluntarul Papei Francisc", îi îndrumă şi îi ajută pe pelerini. Aceştia primesc un săculeţ de culoare galbenă în care găsesc şapcă, o pelerină pentru ploaie, un steguleţ care are imprimat pe o parte steagul Vaticanului, iar pe alta drapelul României, materiale informative, broşuri cu textele şi cântările liturgice şi un rozariu.

Slujba va dura aproximativ o oră şi jumătate. Suveranul Pontif va părăsi Catedrala Sf. Iosif după liturghie şi va merge, în papamobil, pe Calea Victoriei până în faţa Ateneului şi a Palatului Regal. În timp ce va saluta mulţimea, pe scena amplasată în centrul Bucureştiului vor avea loc momente artistice.

image

UPDATE 17.50 Papa Francisc a pornit cu papamobilul marca Isuzu spre Catedrala Catolică Sfântul Iosif din Capitală, unde va ţine o predică în faţa pelerinilor.

Prima zi a papei în România se încheie cu Sf. Liturghie oficiată în catedrala ”Sf. Iosif” a arhidiecezei romano-catolice de Bucureşti.

Pe drum, Papa salută miile de români de pe traseu.

image

UPDATE 17.35 Rugăciunea Tatăl Nostru a fost rostită de Papa Francisc în limba italiană şi apoi în română de Patriarhul Daniel, acompaniaţi de zeci de pelerini prezenţi la Catedrala Mântuirii Neamului.

image

UPDATE 16.55 Papa Francisc, la Catedrala Mântuirii Neamului

Papa Francisc a fost întâmpinat la Catedrala Mântuirii Neamului cu aplauze de sute de români. Suveranul Pontif le-a spus „Hristos a înviat“, iar după ce a primit de doi tineri în costume populare româneşti cu pâine şi sare, precum şi un buchet cu flori, a intrat în Catedrală alături de Patriarh. 

image

Papa Francisc a fost aşteptat de preşedintele Klaus Iohannis, de principesa Margareta şi principele Radu, de premierul Viorica Dăncilă, de miniştrii Ana Birchall, Carmen Dan, Ecaterina Andronescu, Călin Popescu Tăriceanu, de fostul premier Victor Ponta şi de Ludovic Orban.

Întrevederea cu reprezentanţii Bisericii ortodoxe se încheie cu vizita Papei şi a Patriarhului la noua catedrală ortodoxă pentru rugăciunea ”Tatăl Nostru” şi cu un cuvânt de salut din partea Succesorului lui Petru.

Prima zi a papei în România se încheie cu Sf. Liturghie oficiată în catedrala ”Sf. Iosif” a arhidiecezei romano-catolice de Bucureşti.

UPDATE 16.46 Suveranul Pontif a părăsit Palatul Patriarhal şi se îndreaptă spre Catedrala Mântuirii Neamului, unde va rosti rugăciunea „Tatăl nostru“. Acolo va participa şi preşedintele Klaus Iohannis alături de înalţii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Deşi iniţial îl aştepta un papamobil marka Isuzu, acesta a fost retras, Papa deplasandu-se cu acelaşi Logan care l-a luat şi de la Aeroport. De data aceasta, Papa s-a urcat în faţă, în dreapta şoferului. 

image

În continuare, pe traseul de deplasare a Papei prin oraş, mii de oameni îl salută, fac fotografii şi îi scandează numele.

UPDATE 16.35 La Catedrala Mântuirii Neamului şi-au făcut apariţia membrii Guvernului şi Călin Popescu Tăriceanu, întâmpinaţi cu huiduieli de oamenii care le-au strigat „demisia“. 

UPDATE 15.45 Papa Francisc, la Palatul Patriarhal

Papa Francisc a ajuns la Palatul Patriarhal din Bucureşti, unde a avut o întâlnire privată cu Patriarhul Daniel şi apoi o întrevedere cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, în faţa căruia prezintă cel de-al doilea discurs al vizitei.

Suveranul Pontif şi-a început discursul cu „Hristos a înviat“. Discursul integral al Papei Francisc

Cei doi înalţi prelaţi au făcut schimb de cadouri după discursurile rostite. 

UPDATE 15.38 Coloana în care e şi Papa Francisc pleacă spre Palatul Patriarhal, unde se va întâlni cu Patriarhul Daniel. 

UPDATE 15.00 Pregătiri la Catedrală

FOTO Adevărul / Elena Stolerciuc

image

La Catedrala Mântuirii Neamului, pregătirile sunt în toi pentru întâmpinarea Papei: de mai bine de jumătate de oră, covorul roşu este spălat. 

Papa Francisc se odihneşte, până în jurul orei 15.50, la Palatul Nunţiaturii Apostolice a Sfântului Scaun din Bucureşti, înainte de a-şi continua vizitele conform programului stabilit. 

UPDATE 14.35 Dăncilă, întâlnire cu Papa la Guvern

image

Premierul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere la Palatul Victoria, cu Papa Francisc. Şeful Executivului i-a transmis Suveranului Pontif că este nevoie de unitate şi solidaritate în Europa, evocând şi atenţia pe care o acordă România libertăţii religioase.

În cadrul audienţei private, şeful Executivului „a subliniat atenţia pe care România o acordă libertăţii religioase şi a menţionat, în acest sens, conferinţa internaţională, organizată la începutul lunii iunie de Guvernul român, consacrată analizării modalităţilor de sprijinire a dialogului ecumenic şi cu organizaţiile religioase, inclusă în programul Preşedinţiei române a Consiliului”, a adăugat sursa citată.

Ce cadouri a primit Papa de la Viorica Dăncilă

UPDATE 13.50 Imagini emoţionante: Papa a salutat românii de la Cotroceni

La ieşirea din palatul Cotroceni, Papa Francisc a coborât din maşină şi a strâns mâinile pelerinilor prezenţi în curte. Apoi a părăsit Palatul. După o pauză Sfântul Părinte va avea o întâlnire privată cu Patriarhul Daniel la Patriarhie.

UPDATE Discursuri ţinute de Iohanis şi de Papa Francisc

Preşedintele Iohannis şi Papa Francisc au ţinut câte un discurs la Palatul Cotroceni. La final, Papa Francisc l-a salutat pe Patriarhul Daniel şi a sărutat crucea de la gâtul acestuia.

În discursul său, Papa Francisc a salutat românii plecaţi în străinătate subliniind că aceştia îmbogăţesc ţările în care au emigrat prin cultura şi valoarea muncii lor.

„Aduc omagiu sacrificiului făcut de numeroşii fii şi fiice ale României care, prin cultura, patrimoniul şi valoarea muncii lor, îmbogăţesc ţările în care au emigrat, şi care prin fructele muncii lor ajută familiile rămase acasă în patria lor”, a spus Suveranul Pontif în discursul susţinut.

Papa Francisc a salutat, la începutul discursului pe preşedintele Iohannis, pe premierul Dăncilă şi pe toţi cei prezenţi, în cazul Patriarhului Daniel folosind formula "Cu mare iubire, îl salut pe preafericitul meu frate Daniel". 

La rândul lui, Preşedintele Klaus Iohannis a declarat în discursul rostit în prezenţa Papei că, în urmă cu o săptămână, destinul european a fost confirmat cu forţă de românii din ţară şi din străinătate şi că trebuie să avem grijă de casa noastră, Europa.

„În urmă cu mai puţin de o săptămână, acest destin european a fost reconfirmat cu forţă de românii din ţară şi de cei din stărintătate. Diplomaţia pontificală continuă să reprezinte un factor pacificator şi de echilibru în abordarea problemelor de pe agenda globală. În faţa provocărilor contemporane cetăţenii României privesc vizita Sanctităţii Voastre ca pe o nouă încurajare de a se împlini prin înfăptuirea binelui comun, de a contribui la o societate a dreptăţii şi la o lume a iubirii dintre oameni", a declarat preşedintele.

UPDATE Ce cadouri a primit Papa de la Iohannis

Pagaia lui Ivan Patzaichin, o minge şi un tricou cu autograful lui Gheorghe Hagi, dar şi vinuri de colecţie şi produse tradiţionale româneşti figurează printre cadourile pe care le-a primit Papa Francisc de la preşedintele Klaus Iohannis.

UPDATE Papa a salutat garda în limba română

Papa Francisc a ajuns la Palatul Cotroceni şi a salutat garda de onoare în limba română: „Bună ziua!”. 

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, îl va primi vineri, 31 mai a.c., pe Sanctitatea Sa Papa Francisc la Palatul Cotroceni”, anunţa un comunicat de presă transmis de Administraţia Prezidenţială zilele trecute.

   

UPDATE Papa, salutat de mii de români care au coborât din maşini să-l salute

image

Coloana din care face parte Papa Francisc este întâmpinată pe traseu de mii oameni care trag pe dreapta şi îl salută. Sensul de mers către aeroport pe DN1 este blocat pentru că credincioşii pur şi simplu au oprit maşinile în trafic şi au coborât să-l salute pe Sfântul Parinte. 

Papa Francisc merge cu geamul deschis la maşină şi salută lumea.

UPDATE Papa a plecat de la Otopeni cu un Logan

image

Papa Francisc pleacă de la Aeroportul Otopeni, se îndreaptă către Palatul Cotroceni cu un autoturism Logan de culoare închisă.

La Cotroceni în public sunt copii şi tineri de la Consiliul Naţional al Elevilor, Alianţa Natională a Studentilor din România, Consiliul Tineretului din România, Scoala Concordia, copiii de la corurile Campus Mundi/ Madrigal, Cercetasi si Asociaţia Naţională a Surzilor din Romania.

UPDATE Papa, întâmpinat de Iohannis la Aeroport

Papa Francisc a coborât din avion. La scara aeronavei l-au aşteptat preşedintele Klaus Iohannis şi Carmen Iohannis. Tot acolo s-au aflat şi doi copii, frate şi soră, în vârstă de 12 şi 13 ani, îmbrăcaţi în port popular, greco catolici, din familia unui erou al neamului, Augustin Vişa, care a fost arestat pe vremea lui Antonescu. 

Papa a salutat mulţimea şi a sărutat crucea aflată la gâtul ÎPS Nifon, arhiepiscopul ortodox al Târgovişte. Papa Francisc s-a dus apoi, în aplauzele celor prezenţi, la un copil în scaun cu rotile şi i-a prins mâinile în semn de salut.

La aeroport se află zeci de persoane, între care copii îmbrăcaţi în costume populare, care au venit să îl aştepte pe Papa, stând într-o zonă delimitată de o parte şi de alta a culoarului pe care va trece Suveranul Pontif. De asemenea, este aşteptat de arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti şi de reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe.

UPDATE Papa a ajuns în România

 Avionul în care se află Papa Francisc a aterizat la Aeroportul Otopeni.

UPDATE Papa Francisc a transmis, joi, un mesaj pe Twitter, înaintea vizitei sale de trei zile în România.

„Mâine voi merge în România ca un pelerin, pentru a merge împreună cu fraţii noştri din Biserica Ortodoxă Română şi cu credincioşii catolici. Vă cer, rugaţi-vă pentru mine", a scris Papa Francisc, pe contul de Twitter.

„Papa Francisc poate fi salutat, la sosirea în România:

1. În zona Bulevardului Kiseleff,

2. Între strada Arhitect Ion Mincu şi Piaţa Victoriei. În această zonă coloana Suveranului Pontif va circula cu viteză redusă pentru ca Papa Francisc să-i salute pe cei prezenţi.

(Pe celelalte porţiuni ale traseului coloana Suveranului Pontif se va deplasa conform protocolului de securitate impus de eveniment şi de aceea, pe aceste tronsoane de deplasare scad şansele de a-l vedea pe Papa Francisc. Pe traseul de deplasare al coloanei oficiale este interzisă folosirea dronelor)

UPDATE Meteorologii au actualizat prognoza specială pentru Capitală, preconizând ploi torenţiale, vijelii şi posibil grindină în a doua parte a zilei de vineri şi în cursul nopţii. Vremea rămâne instabilă şi sâmbătă şi duminică.

Temperatura maximă va fi de 26-28 de grade Celsius, iar cea minimă va fi de 15-16 grade Celsius.

UPDATE Aplicaţia Waze a creat evenimentul „Vizită Papa Francisc” pentru a veni în sprijinul bucureştenilor. Aplicaţia arată restricţiile auto din zona centrală a Capitalei, pe tot parcursul zilei de azi, respectiv din apropierea locurilor de desfăşurare a evenimentelor publice prilejuite de prezenţa Suveranului Pontif şi indică rutele ocolitoare pentru a putea circula în această zi, în condiţii normale.

UPDATE Societatea de Transport Bucureşti anunţă că, vineri, va devia 18 trasee şi va suplimenta 9 linii care fac legătura între centrul Capitalei şi aeroport sau Gara de Nord, cu ocazia sosirii Papei Francisc.

„STB SA deviază 18 trasee şi suplimentează nouă linii spre Aeroport şi Gara de Nord. Pentru a sigura transportul participantilor la evenimentul organizat cu ocazia sosirii Sanctitǎţii Sale Papa Francisc ȋn Bucureşti, în ziua de 31.05.2019, Societatea de Transport Bucuresti STB SA va suplimenta ȋntre orele 09:00-21:00, liniile care asigurǎ legǎtura zonei centrale cu Aeroportul Henri Coandǎ, respectiv Gara de Nord (85, 123, 133, 136, 196, 385, 780, 783, 784)”, se arată într-un comunicat al Societăţii.

În perioada trecerii coloanei oficiale, mijloacele de transport public vor staţiona la dispoziţia Brigǎzii Rutiere pe arterele care intersecteazǎ traseul urmat de Sanctitatea Sa Papa Francisc, mai anunţă sursa citată.

Totodată, STB SA va modifica circulaţia mijloacelor de transport de pe 18 linii - 122, 126, 136, 137, 138, 168, 178, 226, 236, 268, 300, 336, 361, 368, 385, 381, 783 şi 784 - sub coordonarea agenţilor de la Brigada Rutieră.

UPDATE Au apărut primele imagini din avionul în care se află Papa Francisc.

UPDATE 9.05. Avionul care îl va aduce pe Papa Francisc în România a decolat de pe aeroportul din Roma, la ora locală a României 9:05.

Vizita Papei Francisc în România a determinat autorităţile să ia măsuri de securitate speciale, dar şi să instituie restricţii de trafic în oraşele pe care Sanctitatea Sa le vizitează.

Preşedintele român şi Sanctitatea Sa Papa Francisc vor avea convorbiri tête-à-tête, iar începând cu ora 13:05, în Sala Unirii, se va desfăşura întâlnirea cu autorităţile statului, reprezentanţii societăţii civile şi corpul diplomatic.

Vineri, începând cu ora 17:00, preşedintele Klaus Iohannis va participa la ceremonia Bisericii Ortodoxe Române de la Catedrala Naţională.

Ulterior, începând cu ora 17.55, şeful de stat român va fi prezent la liturghia romano-catolică de la Catedrala Sfântul Iosif.

Pentru vizita Papei au fost luate măsuri de securitate drastice. Pe teritoriul Bucureştiului va funcţiona un plan integrat de securitate de cel mai înalt grad, considerat că fiind unul identic cu cel întâlnit la o vizită a preşedintelui Statelor Unite. Accesul pentru pelerini la evenimentele publice la care va participa Papa Francisc în România se va face după trecerea prin filtrele de securitate.

Vineri, Papa Francisc poate fi salutat în zona Bulevardului Kiseleff şi între strada Arhitect Ion Mincu şi Piaţa Victoriei. În această zonă coloana Suveranului Pontif va circula cu viteză redusă pentru ca Papa Francisc să-i salute pe cei prezenţi. Pe celelalte porţiuni ale traseului coloana Suveranului Pontif se va deplasa conform protocolului de securitate impus de eveniment şi de aceea, pe aceste tronsoane de deplasare scad şansele de a-l vedea pe Papa Francisc.

Pe traseul de deplasare al coloanei oficiale este interzisă folosirea dronelor. Participanţilor li se recomandă să coopereze cu voluntarii şi cu personalul de securitate din zonele de acces.

La ora 17:00 Papa va fi la Catedrala Mânturii Neamului, unde va ţine rugăciunea Tatăl Nostru, la care va participa şi preşedintele Klaus Iohannis alături de înalţii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Ulterior, începând cu ora 17.55, şeful de stat român va fi prezent la liturghia romano-catolică de la Catedrala Sfântul Iosif.

La 18:10 va fi oficiată Sfânta liturghie în Catedrala Catolică Sfântul Iosif. După slujba de liturghie, Papa va pleca să se întâlnească cu pelerinii din zona Catedrala Sfântul Iosif, Calea Victoriei, Piaţa Revoluţiei.

Vineri, 31 mai, toate şcolile din Capitală vor fi închise.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite