Papa Francisc, mesaj pentru românii din străinătate: Aduc un omagiu sacrificiului fiilor şi fiicelor României care îşi ajută familiile rămase în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Papa Francisc a salutat, la începutul discursului rostit la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Iohannis, pe premierul Dăncilă şi pe toţi cei prezenţi, în cazul Patriarhului Daniel folosinfd formula „Cu mare iubire, îl salut pe preafericitul meu frate Daniel”. Suveranul Pontif a adus apoi un omagiu pentru românii care lucrează în străinătate şi care-şi ajută familiile din ţară.

„Adresez salutul meu cordial şi mulţumirile mele domnului preşedinte şi doamnei premier pentru invitaţia de a vizita România. Îl salut pe membrii corpului diplomatic şi pe membri societăţii civile. Pe fratele meu Daniel ţin să îl salut cu iubire frăţească. (…) Îl salut cu drag pe episcopi, preoţii şi toţi membrii Bisericii Catolice. Sunt bucuros să mă găsesc în frumoasa dumneavoastră ţară, la 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II- lea şi când ţara dvs deţine preşedinţia Consiliului UE, la 30 de ani când ţara dvs s-a eliberat de la regimul comunist", a declarat Papa Francisc în deschiderea discursului de la Palatul Cotroceni.

În discursul său, Papa Francisc a salutat românii plecaţi în străinătate subliniind că aceştia îmbogăţesc ţările în care au emigrat prin cultura şi valoarea muncii lor.

„Trebuie să recunoastem că transformările au comportat apariţia unor obstacole care nu au fost mereu de gestionat. Mă gândesc la fenomenul imigraţiei care a implicat mai multe persoane. Mă gândesc la depopularea atâtor sate. Mă gândesc la consecinţele pe care toate acestea le pot avea asupra calităţii vieţii şi la slăbirea rădăcinilor voarte culturale. Aduc un omagiu sacrificiilor făcute de atâţia fii şi fiice ale României, care prin cultura lor, patromoniul lor îmbogăţesc cultura altor ţări”, a mai spus Suveranul Pontif.


Papa Francisc a salutat progresele făcute de România în ultimii 30 de ani, a cerut tuturor forţelor politice, sociale şi economice să lucreze împreună pentru binele comun al poporului român.

„Să se preocupe de binele comun al poporului său. A merge împreună ne cere nobleţea de a renunţa la ceva din propria noastră viziune astfel încât să creăm o armonie în scopuri pe care le împărtăşim. O societate în care cei mai slabi, săraci, ultimii să nu fie văzuţi ca indezirabili, nişte cetăţeni şi fraţi pe care trebuie să îi includem pe deplin în viaţa civilă. Atunci când o societate se ocupă de soarta celor mai puţin avantajaţi abia atunci se poate numi o societate civilă. (...) Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a afirmat Papa Francisc în încheierea discursului.

Vezi şi: LIVE VIDEO Papa Francisc, în România: programul zilei de vineri. Suveranul Pontif a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis la Cotroceni


Iohannis, în discursul rostit în prezenţa Papei: În urmă cu o săptămână, destinul european a fost confirmat cu forţă de românii din ţară şi din străinătate

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite