VIDEO Iohannis: DSP-urile au fost total depăşite la început. Unele încă mai sunt depăşite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a realziat, duminică, o vizită la call-center-ul DSP Bucureşti. Şeful statului a susţinut c anumite DSP-uri au fost total depăşite de situaţie în pandemie, iar unele încă mai au probleme.

UPDATE  Klaus Iohannis, după vizita la DSP Bucureşti: Am găsit în această tură foarte mulţi oameni tineri şi în plină putere. Toţi sunt hotărâţi să-şi continue treaba. 

Mulţi sunt voluntari, studenţi la medicină. Îi felicit şi sunt convins că vor fi buni mediic. amgăsit şi medici rezidenţi. Lucrurile merg bine în call center. Am vrut să văd lucrurile în call center. 

Îi felicit pe toţi cei care au iniţiatşi pe cei care continuă o muncă complicată aici. Putem observa în ultimele zile, cum am mai spus, că măsurile de restricţie luate de Guvern încep să dea primele rezultate. Numărul de infectări noi pe zi nu a mai crescut de două săptămâni, dar spitalele sunt din ce în ce mai aglomerate. Prea mulţi români ajung în stare gravă în spitale. Haideţi să fim cu toţi solidari cu miile de medici care lucrează enorm.

Cred că vom reuşi să avem sărbători fără restricţii suplimentare dacă respectăm măsurile. Aşteptăm şi campania de vaccinare. Ieri, Guvernul a aprobat strategia de vaccinare. Ea a fost făcută deja publică. Ministrul Sănătăţii a început deja să explice public cum vor decurge lucrurile. 

Ce transmiteţi românilor în cazul în care DSP-urile şi-au bătut joc de ei?

Mesajul e că DSP-urile au fost total depăşite. La început. Unele încă sunt depăşite. De aceea apreciez această activitate. Au fost şi scăpări. Noi, Guvernul, autorităţile, lucrăm ca să îmbunătăţim procedurile. 

Înainte de vizită voluntarii au fost testaţi. De ce a fost necesară testară?

Eu am venit să vorbesc cu oamenii despre ce fac, să mă uit în ochii lor şi să îmi spună ce probleme au. Mă uit în ochii oamenilor şi le cer să-mi spună cum lucrează. Ca treaba să meargă ceas. Am înţeles şi eu că a fost o acţiune de testare voluntară. Mi s-a părut un lucru bun. 

Cine va fi testat în prima parte? 

În prima linie intră personalul medical şi personalul esenţial. Doar în tranşa a doua intră Administraţia Prezidenţială, Guvernul. Vor fi medici şi civili şi militari care vor vaccina. 

În baza cărei definiţii au fost testaţi voluntarii?

Asta o să vă explice doamna director de la DSP. Mie îmi place să intru în detalii, dar o lasă pe dna director personal. 

După ce se va termina prima etapă de vaccinare când preconizaţi că va începe vaccinarea populaţiei?

Cei din Comisie care se ocupă de relaţia directă cu producătorii e probabil ca primele tranşe de vaccin să vină la începutul anului viitor. Vaccinarea în masă se va produce probabil în primăvară. Undeva la începutul anului ianuarie-februarie va începe cu personalul medical, se va merge mai departe în tranşă, iar până la finalul primăverii să terminăm prima rundă de vaccinare. 

Mesajul meu pentru toţi românii e să respecte măsurile, portul măştii, distanţa, igiena. Dacă vor să se distreze, să o facă, dar să respecte măsurile. Nimeni nu îşi doreşte să ajungă la spital. Nici noi nu dorim să ajungem la spital. 

Avocatul Poporului a cerut puncte de vedere în ceea ce priveşte închiderea şcolilor la Ministerul Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii. Susţine că recomandările sunt pentru orele de şcoală în clase. Sunteţi de acord? 

Nu sunt de acord cu această afirmaţie, dar copiii şi părinţii pierd mult din faptul că nu sunt ore la clasă. 

***

Direcţiile de Sănătate Publică, inclusiv DSP Bucureşti, au fost criticate intens în contextul pandemiei, fie pentru că nimeni nu le răspundea la telefon celor care sunau pentru a solicita informaţii,fie pentru lipsa de proceduri, fie pentru comunicare deficitară.

La Bucureşti, un ONG a venit în ajutorul celor de la DSP depăşiţi de situaţie, în condiţiile în care erau oameni care reclamau că sună zile în şir fără a li se răspunde. În fiecare zi, circa 50 de voluntari, dintr-un call center suport creat de ONG-ul Geeks for Democracy, au preluat această sarcină de la DSP şi răspund cetăţenilor, scrie Hotnews. În primele zile au fost recepţionate peste 1.500 de telefoane. 

Direcţiile de Sănătate Publică au fost invocate şi în cea mai recentă conferinţă a şefului statului, în legătură cu numărul de teste zilnice pentru noul coronavirus.

”Capacitatea de testare este destul de mare. Într-adevăr, teoretic am putea să prelucrăm până în 50.000 de teste, însă testările se fac fie la cei care sunt trimişi acolo de DSP-uri, deci din oficiu, cazurile suspecte, fie se fac la persoane la cerere. Mai mult decât s-a făcut nu a existat cerere. La noi, persoanele nu se testează în masă, fiindcă aceste proceduri nu sunt posibile cu instalaţiile existente, iar numărul de persoane trimise de DSP-uri şi solicitări de persoane fizice care vor să fie de bunăvoie testate sunt cele pe care le vedeţi zilnic comunicate”, declara preşedintele.

Şi premierul Ludovic Orban a vizitat în urmă cu patru săptămâni call-centre-ul DSP Bucureşti pentru a le mulţumi voluntarilor de la Medicină care răspundeau cetăţenilor care au nevoie de informaţii. 

”Am făcut o vizită să le mulţumim voluntarilor studenţi la Medicină care ne ajută în call-centerele care asigură interacţiunea cu cetăţenii, în bătălia contra covid. Aici este organizat un call-center cu 72 de posturi, prin care se comunică cu cetăţenii municipiului Bucureşti, persoane diagnsticte pozitiv, se efectuază anchete pidemiologice şi se asigură o comunicare cu cei care au nevoie de informaţii”, a declarat atunci premierul Ludovic Orban. 

Acesta a precizat că este un call-center suplimentar faţă de cele care există deja.

”Creşterea ratei de răspuns a fost obiectivul pe care l-am urmărit în mod constant. (...) Sigur că este foarte greu să răspunzi la mii de apeluri, dar s-au făcut îmbunătăţiri”, a mai declarat Orban, care a precizat că, în timp, obiectivul este de a se putea răspunde la toate apelurile.na Naţională. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite