„Până când violenţa vă va despărţi“. Sute de bucureşteni participă la marşul împotriva violenţei domestice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câteva sute de persoane participă la marşul împotriva violenţei domestice organizat sâmbătă în Bucureşti Fotografii: Elena Stolerciuc
Câteva sute de persoane participă la marşul împotriva violenţei domestice organizat sâmbătă în Bucureşti Fotografii: Elena Stolerciuc

Aproximativ 500 de persoane au pornit, sâmbătă, de la ora 15.00, din Piaţa Universităţii spre Piaţa Victoriei din Bucureşti în marşul „Împreună pentru siguranţa femeilor“. Evenimentul este organizat de Reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, care include peste 20 de ONG-uri.

UPDATE: Aproximativ 400-500 de persoane participă acum la marşul „Împreună pentru siguranţa femeilor“, care are traseul Piaţa Universităţii-Piaţa Victoriei.

„Vrem să ne arătăm solidaritatea faţă de toate femeile care au fost sau sunt nevoite să supravieţuiască violenţei.  Vrem să denunţăm public violenţa asupra femeilor şi să condamnăm comportamentul agresorilor. În fiecare zi suntem martori la agresiuni asupra femeilor care nu sunt sancţionate nici de comunitate, nici de statul român. Femeile sunt prizoniere într-o cultură a violenţei în care victimele sunt sistematic acuzate, stigmatizate, învinovăţite“, au transmis organizatorii.

Sub sloganul „Nu eşti singură“, la marşul organizat sâmbătă şi-au anunţat participarea ambasadorii mai multor state, precum Suedia, Franţa, Germania, Marea Britanie şi SUA.

Marşul împotriva violentei in familie FOTO Elena Stolerciuc
Marşul împotriva violentei in familie FOTO Elena Stolerciuc



Potrivit statisticilor, în România, din 36.245 de fapte de violenţă în familie sesizate în 2017, au ajuns în instanţă doar 4% (1.491 inculpaţi), iar o femeie din patru a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său (FRA, 2014). 90% dintre victime care cer ordin de protecţie sunt femei, mai arată organizatorii în evenimentul pe Facebook.

Marşul împotriva violentei in familie FOTO Elena Stolerciuc
marsul impotriva femeilor

Prin acest marş, organizatorii vor să tragă un semnal de alarmă autorităţilor, aceştia dorind ca instituţiile publice să: aloce fonduri de la bugetul de stat pentru programe de prevenţie, conştientizare şi educaţie, să modifice de urgenţă legislaţia astfel încât să existe un sistem de supraveghere a agresorilor folosind brăţări electronice şi, de asemenea, propun modificarea Copului Penal, astfel încât cercetarea agresorilor să continue chiar dacă victima îşi retrage plângerea.

Ca urmare a evenimentelor ce vor avea loc în Capitală, sâmbătă, 20 octombrie, între orele 16-17, traficul se va restricţiona în centrul Capitalei, în condiţiile în care se va desfăşura un eveniment de prevenire şi combatere a tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor. Zonele vizate sunt Parcul Colţea – Bd. Nicolae Bălcescu – Bd. Gheorghe Magheru – Piaţa Romană – Bd. Lascăr Catargiu – Piaţa Victoriei – punct final pe trotuarul de la intersecţia Bd. Lascăr Catargiu cu Bd. Iancu de Hunedoara.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite