Armata Română, înzestrată cu primul sistem Patriot. Achiziţii în pregătire: elicoptere de atac şi transportoarele blindate 8x8 Piranha 5

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sistem de rachete Patrior, 45 de elicoptere de atac Bell Helicopters şi 227 de transportoare blindate 8X8 Piranha Mowag, sunt câteva dintre achiziţiile care vor intra în dotarea Armatei Române.

În plus, a fost demarată şi negocierea pentru cumpărarea a încă 36 de avioane F-16. Aşa au anunţat miercuri oficialii din Ministerul Apărării Naţionale. Asta după ce, miercuri, militarii români au recepţionat, în Portugalia, încă trei aeronave F-16 modernizate la standardele actuale ale NATO. Primele şase aeronave din escadrila de 12 avioane multirol incluse în acordul româno-portughez au intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române pe 29 septembrie 2016, iar următoarele trei pe 16 decembrie 2016.

Când ajung în România rachetele Patriot

O altă veste bună este că, până la sfârşitul acestui an, va fi livrat din SUA şi primul sistem de rachete Patrior. Vânzarea de sisteme Patriot către România vine într-o perioada în care Statele Unite şi-au desfăşurat sistemul de apărare aeriană pentru prima oară în Lituania, ţară baltică ce încearcă să prevină o posibilă incursiune militară a Rusiei.

„Achiziţia sistemelor de rachete Patriot e de tip «guvern la guvern», nu discutăm de offset, clauza la mentenanţă, se va face în România, vedem unde, până la finele anului armata va lua primul sistem Patriot, aşteptam scrisoare din SUA. Noi am solicitat clauza «dependable undertacking», adică eşalonarea plăţii pentru Patriot pentru că este vorba de predictibilitate, e mai convenabil să asigurăm pe următorii ani achiziţia”, a explicat ministrul Apărării Mihai Fifor.

Elicoptere de atac şi transportoarele blindate

Cât priveşte elicopterele de atac AH-1Z Viper de la Bell Helicopters, specialiştii spun că acesta este unul dintre cele mai performante elicoptere de atac, alături de Boeing AH-64 Apache, aflat doar în dotarea infanteriei marine a SUA. Aparatul are două motoare şi este o variantă modernizată a elicopterului Bell AH-1 SuperCobra dezvoltat în colaborare cu United States Marine Corps. În competiţie s-au mai aflat modelul H215M de la Airbus şi celebrul model Black Hawk de la Sikorsky.

”Made in Romania”

Partea bună este că atât elicopterele de atac, cât şi transportoarele blindate, vor fi fabricate în ţară, prin transfer de tehnologie. România va deveni prima ţară producătoare de elicoptere de atac Bell din afara Statelor Unite.

„Sunt companii interesate să vină să investească în România. Noi nu am plecat la cumpărături, ci ne dorim ca prin parteneriate cu companii din industria de Apărare să putem retehnologiza industria românească, să facem transfer de tehnologie, eu cred că e important ca banii să se întoarcă şi în industria de apărare românească”, a explicat ministrul Apărării.

Fifor a anunţat că General Dynamics, compania americană care deţine producătorul de transportoare blindate Mowag, va fabrica la Uzina Mecanică Bucureşti transportorul blindat 8X8 Piranha 5. Cu toate acestea, primele 30 de blindate vor fi luate Elveţia.

Înzestrarea Armatei cu transportoare Mowag ridică însă un semn de întrebare. Aceasta blochează, practic, proiectul transportorului amfibiu blindat (TAB) care urma să fie construit la Automecanica Moreni, în colaborare cu firma germană Rheinmetall.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite