Pagină de Facebook în memoria studentei moarte în accidentul aviatic din Apuseni. MApN a avansat-o post-mortem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aurelia Ion, studenta care a murit în urma accidentului aviatic din Munţii Apuseni, are începând de marţi, o pagina de Facebook intitulată „Respect Aura Ion”. Pagina a adunat în 24 de ore peste 20.000 de fani. Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că tânăra va fi avansată post-mortem la gradul de locotenent şi că va fi înmormântată cu onoruri militare.

O pagină de Facebook care numără peste 20.000 de fani, intitulată „Respect Aura Ion”, a fost deschisă în urmă cu 24 de ore.

„Este regretabil că în ziua de astăzi se pot întâmpla asemenea lucruri. Cu tehnica folosită şi cu indiciile date de medicul Radu Zamfir trebuia să se ajungă mult mai repede la faţa locului. Din păcate, nu s-a ajuns. Acesta este rezultatul incompetenţei şi al indolenţei celor care erau obligaţi prin natura serviciului să rezolve acest caz. Din nefericire, acest caz nu este singular , au mai fost şi o să se mai întâmple asemenea accidente, iar puterea de reacţie să fie aceasi . Cel mai grav este că de aici rezultă victime omeneşti şi pentru asta trebuie să raspundă cineva. Întotdeauna mortul sau morţii sunt de vină. Asta până cand???”, se întreabă Florinel Lasconi pe pagina de Facebook deschisă ieri.

„RESPECT cu multă durere şi tot atât de multă revoltă!”, subliniază Elvira Elisabeta Platon.

„Un înger cu lacrimile îngheţate! Un înger plecat prea devreme din cauza unor incompetenţi. Un înger plecat prea devreme din cauza unor incompententi!Stimate domnule Băsescu şi stimate guvern Ponta ne veţi îngropa pe toţi! Ne-aţi distrus, ne-ati aruncat în neant! Nu mai ştim nici cine suntem!”, spune şi Karmen, un alt utilizator care a devenit fan al paginii „Respect Aura Ion”.

pagina fb

Mai mult,  Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale, a dispus avansarea post-mortem a sublocotenentului Aurelia Ion la gradul de locotenent. Totodată, oficialul a dispus ca Aurelia Ion să fie înmormântată cu onoruri militare, trupul neînsufleţit al acesteia urmând să fie depus la capela Cimitirului Ghencea Militar. Înmormântarea va avea loc joi, potrivit unui comunicat de presă al MApN.

image

Aurelia Ion avea 23 de ani, era ofiţer-student în anul V la Institutul Medico-Militar din Bucureşti şi făcea un stagiu de pregătire la Spitalul Fundeni. De-a lungul studiilor, tânăra s-a implicat voluntar în numeroase activităţi pe linie medicală, a precizat MApN.

Comandantul Institutului Medico-Militar, Dragos Cuzino, a declarat că Aurelia Ion şi-a dorit din copilărie să fie medic, ea fiind o studentă eminentă, devotată, care se afla alături de unii dintre cei mai buni medici din România.

Studenta Aurelia Ion şi pilotul Adrian Iovan şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

Răniţii de la Cluj sunt în stare stabilă

La bord se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor. Echipa medicală mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Starea celor patru răniţi în accidentul aviatic produs luni este staţionară, iar aceştia au fost reevaluaţi de medici de la toate specialităţile, stabilindu-se că nu se impun intervenţii chirurgicale suplimentare.

Potrivit managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Petru Şuşcă, pacienţii au fost reevaluaţi de medici de la toate specialităţile, respectiv Chirurgie generală, Chirurgie vasculară, ORL, Oftalmologie, Chirurgie toracică, Chirurgie buco-maxilo-facială, Ortopedie, Traumatologie şi Neurochirurgie.

„Starea pacienţilor este staţionară (...) În prezent, pacienţii sunt urmăriţi şi monitorizaţi în continuare în secţia de terapie intensivă”, a mai afirmat managerul SJU Cluj, care nu a putut preciza dacă răniţii vor fi externaţi. Epava avionului şi victimele au fost găsite de un pădurar, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni şi localnici.

Lunea neagră în Munţii Apuseni: 2 morţi şi cinci răniţi

Luni, 20 ianuarie, în zona Munţilor Apuseni, a avut loc un accident aviatic în urma căruia două persoane au murit, pilotul Adrian Iovan şi o studentă în anul V la Institutul Medico-Militar, Aurelia Ion, iar alte cinci au fost rănite. 

La bord se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor. Echipa medicală mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral. 

Accidentul s-a produs la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşit să sune la 112, la ora 16.16, anunţând evenimentul.

„Totul a decurs iniţial bine, pe parcursul trecerii munţilor a survenit un val de ceaţă. Avionul a virat, a pierdut înălţime, a pierdut un motor şi am văzut copacii de aproape. Când am ieşit din avion am văzut că un pilot era în afara avionului, probabil propulsat prin parbriz, iar Adrian Iovan era prins între sfărâmăturile avionului. Trei colegi erau loviţi, dar au ieşit pe picioarele lor. Când m-am asigurat că sunt cât de cât în regulă am sunat la 112. Imediat ce mi-a explicat cineva cum să transmit acele coordonate, le-am transmis. Apoi am fost sunat de alţii care erau implicaţi în acţiunea de salvare, ei ne-au luat coordonarea. Nu ştiu nimic despre trimiterea unor coordonate false”, a povestit ulterior medicul Zamfir care marţi a plecat pe proprie răspundere, din spitalul din Cluj şi a venit la Bucureşti unde a rămas internat la Spital Fundeni. 

Acesta a povestit că Adrian Iovan era încarcerat şi că a încercat să îl ajute să scape însă fără niciun rezultat. De asemenea, acesta a mai arătat că nici studenta nu a murit pe loc, însă era inconştientă şi îi era foarte frig. 

SML Alba: Fata ar fi putut fi salvată

Gheorghe Vieru, şeful Serviciului Medico Legal (SML) Alba, a declarat că Adrian Iovan a murit din cauza unui şoc traumatic şi a şocului hipotermic, iar tânăra Aurelia Ion din cauza şocului hipotermic şi a unor tulburări respiratorii.

„Pilotul a murit din cauza şocului traumatic şi a şocului hipotermic, asta înseamnă că a suferit un politraumatism cu fracturi pe membre şi fracturi costale şi expunere la frig. Fata a murit din cauza unui şoc hipotermic şi a unor tulburări de dinamică respiratorie cauzate de un traumatism toracic”, a precizat şeful SML pentru „adevarul.ro”.

Mai mult, acesta a adăugat că este greu de spus dacă Adrian Iovan ar fi supravieţuit dacă echipa de salvare ar fi ajuns mai devreme, însă în cazul Aureliei Ion ar fi fost şanse.

„Cel puţin în cazul studentei, cred că ar fi avut şanse de supravieţuire, în situaţia în care era descoperită repede. Nu aş putea face o cuantificare în timp”, a declarat Gheorghe Vieru.

La acţiunea de salvare au participat salvamontişti din mai multe judeţe, echipaje de ambulanţă şi SMURD, pompieri, dar şi sute de localnici.

Medicul Zamfir a precizat că la faţa locului a ajuns mai întâi un pădurar care fusese anunţat, apoi au venit localnicii, după care a venit SMURD-ul. El a explicat că în zona în care aceştia se aflau nu se putea ajunge decât pe jos. 

Un pădurar, cel care ajuns prima oară la epavă

Epava avionului a fost găsită prima oară de un pădurar, după mai bine de cinci ore de la producerea accidentului. Acesta, după ce a identificat locul dezastrului înaintea autorităţilor, a direcţionat şi echipajele de urgenţă pentru a acorda primul ajutor răniţilor.

Ulterior, aproape 400 de săteni din localităţile din zonă au venit la locul cu pricina pentru a încerca să îi ajute pe răniţi. Unul dintre localnici a declarat pentru „Adevărul” că după ce a văzut ce se întâmplă la televizor, el împreună cu mai multe persoane au hotărât să se alature echipajelor de urgenţă.

„Am văzut la televizor ce tragedie se întâmplă, am ieşit în drum şi am vorbit cu alţi săteni să venim ca să le dăm oamenilor o mână de ajutor. Nu am văzut avionul, dar am pornit cu toţii, împreună cu pădurari şi cei de la Salvamont pe munte. Am găsit răniţii la o distanţă mare de avion”, a spus Alexandru Roşu, localnic.

Autorităţile au ajuns la faţa locului după mai bine de şase ore, moment în care au preluat răniţii şi s-au transportat către maşinile SMURD.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Florin Roman, a precizat, marţi, că în cazul operaţiunii de salvare declanşată în urma accidentul aviatic care a avut loc luni în Munţii Apuseni au existat „probleme foarte mari de comunicare” şi că din cauza legislaţiei, victimele nu au putut fi găsite mai repede. Pe de altă parte, Poliţia Română a precizat că sistemul de urmărire din dotare nu poate fi folosit decât cu acordul magistraţilor.


Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Liviu Dragnea cere anchetă pentru a vedea dacă salvatorii victimelor accidentului aviatic din Cluj au întârziat din cauza STS. „Avionul prezenta riscuri”

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat, marţi dimineaţă, întrebat despre dificultăţile de localizare a avionului prăbuşit în Apuseni, că răspunsul poate fi găsit la STS Cluj. În replică, Serviciul de Transmisiuni Speciale susţine că avionul a fost localizat imediat ce a fost primit apelul la 112. Premierul Ponta cere explicaţii. Pe de altă parte, medicii care au preluat victimele accidentului susţin că acestea sunt în stare stabilă.

AUDIO Ultima discuţie dintre Adrian Iovan şi turnul de control din Sibiu înainte de a se prăbuşi în Munţii Apuseni

Chiar înainte de a ateriza forţat, pilotul Adrian Iovan a comunicat cu cei de la turnul de control din Sibiu. Înregistrarea audio poate fi ascultată mai jos. Înregistrarea a fost făcută publică de site-ul publika.md, iar în ea se poate auzi convorbirea dintre pilotul Adrian Iovan, decedat în catastrofa aviatică din Munţii Apuseni şi turnul de control din Sibiu.

Paul Mitu, unul dintre piloţii care l-au instruit pe Iovan, indignat după accident: „E un talent să pui avionul pe vârful pomilor“

Paul Mitu, un fost pilot cunoscut al României, dar şi unul dintre cei care l-au instruit de-a lungul vremii pe Adrian Iovan, spune că nu înţelege de ce salvatorii au ajuns cu ore bune de întârziere în locul în care s-a prăbuşit avionul ieri.

Unul dintre supravieţuitorii accidentului de la Cluj vine azi în Capitală. Tânăra care a murit avea 23 de ani şi era studentă în anul V. Rezultatul autopsiei

Victimele accidentului aviatic de la Cluj sunt în stare stabilă. Mai mult, medicul Radu Zamfir, cel care a ţinut legătura telefonic cu salvatorii după prăbuşirea aeronavei se întoarce azi în Capitală. Pe de altă parte, Ministerul Apărării Naţionale a informat că tânăra care a murit în accident are 23 de ani, este studentă în anul V, şi în această misiune participa ca voluntar. Rezultatele autopsiei: studenta şi Adrian Iovan au murit de frig.

FOTO EXCLUSIV Tragedia aviatică din Apuseni: Adrian Iovan şi o rezidentă au murit. Medicii din Cluj: ceilalţi cinci răniţi sunt internaţi la Terapie Intensivă

Pilotul Adrian Iovan, aflat la bordul aparatului de zbor care a aterizat forţat, luni, în Munţii Apuseni, a murit. La câteva minute, rezidenta din acelaşi avion a murit. Avionul, care efectua o cursă medicală de la Bucureşti la Oradea, a forţat aterizarea într-o pădure de la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor. La bord se aflau patru doctori, o rezidentă şi doi piloţi, care urmau să aducă în Bucureşti mai multe organe pentru transplant. 

Mărturii din avionul groazei. Unul dintre medicii supravieţuitori: „Ne-am prăbuşit, sunt întins pe pământ, abia respir” 

Medicul Valentin Calu, rănit în accidentul aviatic din Munţii Apuseni în care pilotul Adrian Iovan a murit, a sunat-o imediat după prăbuşire pe directoarea medicală a Spitalului Elias, Dana Safta, şi i-a transmis starea în care se află.

Cine a fost Adrian Iovan, pilotul care a murit în tragedia aviatică din Apuseni

Pilotul Adrian Iovan, în vărstă de 54 de ani, cel care a murit luni seară în urma unui accident de avion din Munţii Apuseni, avea la activ zeci de ani de zbor, fiind unul dintre cei mai experimentaţi piloţi din România. Adrian Iovan hotărâse cu mai mulţi ani în urmă să efectueze curse private pentru a-şi suplini veniturile.

Cum a găsit un pădurar epava avionului înaintea autorităţilor

Epava avionului prăbuşit în Munţii Apuseni la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor a fost gasită la altitudinea de 1.600 de metri, după mai bine de cinci ore, de către un pădurar, pe numele său Todea Avrămuţ. Acesta, după ce a identificat locul dezastrului înaintea autorităţilor, a direcţionat şi echipajele de urgenţă pentru a acorda primul ajutor răniţilor.

Reportaj din Apuseni: filmul tragediei aviatice, în care sute de săteni au încercat să-l salveze pe pilotul Adrian Iovan şi pe ceilalţi răniţi

Un avion a căzut în Munţii Apuseni şi doi oameni au murit, pilotul Adrian Iovan şi o rezidentă. Salvamontişti din mai multe judeţe, echipaje de ambulanţă şi SMURD, pompieri, dar şi sute de localnici au căutat cele şapte persoane aflate la bordul aparatului de zbor prăbuşit în pădure, printre brazi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite