Evenimentele din Chişinău au ajuns pe prima pagină a presei din România, care se întrece în comentarii şi analize făcute în birourile sau studiourile din Bucureşti. Surprins de succesiunea evenimentelor în Chişinău, am decis să profit de ocazie pentru a oferi cititorilor blogului meu informaţii direct de la sursă. Primul interviu l-am realizat cu Doamna Maia Sandu, prim-ministrul noului guvern al Republicii Moldova.

acum 7 zile · comentarii (45)

Gata, ne-am calmat? Aţi strâns toate nailonurile, aţi rupt crucile şi v-aţi ciomăgit cu ele, aţi distrus gardurile şi rupt lacătele, aţi strigat lozinci ultranaţionaliste şi aţi afişat bannere extremiste. Practic aţi dat apă la moară tuturor celor care vor să ne dezbine, devenind membrii unor galerii care nu reprezintă nici românii etnici maghiari, nici românii fără de etnie. Numai un descreierat poate rezona cu aceste fapte.

acum 11 zile · comentarii (85)

Ca urmare a provocărilor primăriei din Dărmăneşti şi a apariţiei intempestive a 52 de cruci de beton în cimitirul din Valea Uzului, dar şi pentru a evita alte provocări şi izbucnirea unui conflict interetnic, românii maghiari au propus ca cimitirul să fie închis temporar şi să nu se organizeze în el niciun fel de festivitate cu prilejul Zilei Eroilor, până la lămurirea situaţiei.

acum 12 zile · comentarii (0)

Politicienii noştri au trăit, timp de trei zile, un neaşteptat moment de respiro în care le-a cam fost ruşine să se înjure de mamă, aşa că, plini se smerenie politicoasă, s-au uitat cu uimire la puhoiul de omenire venit să audă şi să vadă cum poate să arate prestaţia de normalitate şi excelenţă ecleziastică a unuia dintre cele mai puternice personaje ale planetei, coborât, aşa cum mărturisea, în Grădina Maicii Domnului.

acum 14 zile · comentarii (57)

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la cei mai mulţi indicatori ai societăţii digitale. În loc de idei privind stimularea domeniului tehnologiei informaţiei asistăm în ultimul an la o serie de atacuri la adresa lui: desfiinţarea stimulentelor pentru IT-işti, posibila suprimare a testului de competenţe digitale în licee, desfiinţarea formelor moderne de transport (Uber). Acest vâslit contra curentului trebuie stopat!

acum 16 zile · comentarii (39)

O vizită pontificală ale cărei sensuri profunde vor putea începe să fie dezvăluite în timp, atunci când se va vedea dacă se va putea ca în Europa să poată reveni discuţia politică fundamentală asupra nevoii de a avea (sau nu) o definirea constituţională comună asupra rădăcinilor noastre comune.

acum 17 zile · comentarii (34)

Arareori s-a vorbit la noi despre diplomaţia ecleziastică de înalt nivel, cu atât mai puţin, din păcate, despre rezultate acesteia. Necunoaşterea acestor poveşti excepţionale, complicate şi câteodată absolut senzaţionale face să fie sensibil mai puţine şi sărace panopliile de care dispun analiştii şi cei interesaţi pentru a trece dincolo de apareţele atât de zgomotoase ale cotidianului şi a atinge explicaţii de profunzime.

acum 18 zile · comentarii (23)

Miza este enormă, şansa este uriaşă şi astrele s-au aliniat astfel încât să creeze o fereastră de oportunitate care se deschide aici, pe pământ românesc, readucând tuturor aminte că, dincolo de orice, constituim de secole ultima ţară latină la contactul cu toate necunoscutele estului, fie venind din spaţiul slav, fie din Orientului Mijlociu.

acum 19 zile · comentarii (62)

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Csaba Borboly, a închis ieri, 29 mai, poarta de acces în Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului cu un lanţ cu trei lacăte. Este o acţiune provocatoare la adresa românilor, care intenţionează să îi comemoreze pe eroii români îngropaţi aici în 6 iunie, de Ziua Eroilor. Csaba Borboly a încălcat legea cu bună ştiinţă, pentru că scopul său este doar cel de a provoca reacţii ostile ale românilor.

acum 20 zile · comentarii (116)