Ovidiu Raeţchi: Se încearcă resuscitarea proiectului Jandarmeriei cu puteri nelimitate

Ovidiu Raeţchi: Se încearcă resuscitarea proiectului Jandarmeriei cu puteri nelimitate

Dacă  proiectul de lege va fi aprobat jandarmii vor putea reţine o persoană 12 ore fără mandat de la judecător sau procuror

Vicepreşedintele Comisiei de Apărare, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, atrage atenţia că se încearcă resuscitarea proiectului de lege care ar transforma Jandarmeria într-o instituţie cu superputeri şi îi cere şefului PSD, Marcel Ciolacu, să blocheze adoptarea documentului semnat de peste 100 de deputaţi ai partidului pe care îl conduce.

„În perioada de glorie a lui Dragnea, Cucoş şi Sindile, am reuşit să blocăm în Camera Deputaţilor un proiect de lege scris de fostul comandant de jandarmerie Viorel Salan, devenit între timp senator PSD. Cu mâna lui Salan, jandarmii îşi elaboraseră, practic, propria lege, prin care putea face poliţie judiciară, puteau aviza firme private, puteau deveni specialişti în terrorism  şi puteau reţine persoane fără mandat. Proiectul era atât de revoltător şi de absurd în aceste puncte cheie, încât până şi guvernul PSD a fost nevoit să se opună - de ruşine. Într-un final, graţie presiunii publice şi sprijinului pe care l-am primit de la societatea civilă şi de la specialişti în justiţie, proiectul a fost trecut pe linie moartă. În aceste zile, însă, zoriţi de apropierea anticipatelor, pesediştii încearcă tiptil să dezgroape iniţiativa”, a afirmat deputatul PNL.
 
Deputatul susţine că oamenii lui Dragnea şi Salan au împins încet proiectul în Senat prin Comisiile de Apărare şi Juridică, aşteptând momente de criză politică majoră. „Totul pentru a se mişca cât mai discret. Practic, există un ultim hop de trecut, plenul Senatului, însă mă tem că şi acolo fostul jandarm Viorel Salan vă coordona operaţiunea de votare dacă Ciolacu şi Tudose nu îl opresc. Nu ştiu cum vor proceda cei doi, nu aştept o reacţie publică, ci fapte din partea lor. Şi îmi doresc că societatea civilă să afle ce se pregăteşte în Senat, astfel încât Ciolacu şi Tudose să nu poate spune: nu am ştiut, nu am fost informaţi, a fost iniţiativa personală a lui Salan”, a afirmat Ovidiu Raeţchi pentru „Adevărul”.
 

Jardarmeria ar putea face percheziţii şi reţineri fără mandat

 
Deputatul militează pentru o lege a adunărilor publice mai relaxată şi pentru o Jandarmerie care face asigurare şi restabilire a ordinii numai în situaţii strict delimitate, cu ofiţeri cu numere de identificare la vedere. „În niciun caz nu considerăm că jandarmii, după prestaţia din 10 august, sunt pregătiţi să facă pe procurorii şi să preia atribuţii de la Poliţie sau structuri antitero, aşa cum au încercat să preia şi de la SPP atribuţii de pază şi protecţie, în ciuda legii”, a subliniat sursa citată.
Jandarmii nu sunt pregătiţi să facă pe procurorii şi să preia atribuţii de la Poliţie sau structuri antitero
Ovidiu Raeţchi
Deputat PNL
Potrivit proiectului de lege, jandarmii vor putea opri maşini în trafic, vor putea face percheziţii fără mandat şi vor putea chema cetăţeni la audieri. De asemenea, aceştia vor avea şi dreptul de a restrânge temporar libertatea de mişcare a cetăţenilor. Concret, dacă proiectul va fi aprobat, jandarmii vor putea reţine persoane pentru 12 ore fără mandate de la judecător sau procuror. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: