OTV. Cei 11 ani care au murdărit România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Diaconescu a murdărit poporul cu televizorul
Dan Diaconescu a murdărit poporul cu televizorul

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de marţi, să retragă licenţa postului de televiziune OTV, din cauza amenzilor primite în ultimii patru ani şi neachitate.

Vorbim despre o decizie care ar putea însemna finalul celei mai controversate televiziuni care a existat vreodată în România, învinovăţită de mulţi pentru tabloidizarea televiziunilor autohtone şi chiar pentru degradarea societăţii.

OTV a fost înfiinţată în anul 2000 de către Dan Diaconescu, care a închiriat un apartament în Piaţa Romană, şi-a încropit un studio şi a început să facă emisiuni interminabile în care nu s-a mai ţinut cont de nicio regulă. Diaconescu a hotărât, cu de la sine putere, că pe televizor totul este permis, de la mortul focalizat în sicriu şi crimele transformate în telenovele până la bătăi în direct şi escrocarea prin diverse metode a telespectatorilor.  Şi totuşi, mulţi români au urmărit acest gen de televiziune. Unii pentru că se regăseau în ea, unii ca să se amuze, alţii ca să-şi alimenteze indignarea. OTV a făcut audienţă şi audienţa a atras atenţia celorlalte televiziuni.

Modelul televiziunii fără nicio regulă a ieşit din garsonieră şi a pătruns, încet-încet, în platourile generoase ale marilor posturi din România. Am ajuns, după 13 ani, în situaţia în care Antena 1, una dintre primele două televiziuni în ierarhia audienţei, difuzează, la orele cinei, imagini cu Cassandra, „viespea lui Ogică“, primind masaj erotic. Cândva, nu puteai vedea aşa ceva decât la OTV.

„OTV-ul a fost locomotiva dezastrului pentru România pentru că a atras şi celelalte televiziuni pe o spirală descendentă a răului, a încălcării regulilor şi a tabloidizării. În urmă cu câţiva ani am organizat o dezbatere tocmai pe această temă, în care am invitat editorii celor mai importante televiziuni din România. Unul dintre ei a recunoscut că se uitau încremeniţi cum OTV pătrunde cu camera în sicriele morţilor şi încalcă orice regulă. Au constatat că asta face audienţă şi le fură din public şi că CNA-ul nu este foarte viguros în a sancţiona. Pornind de la această situaţie au început să preia şi ei apucăturile OTV-ului, în încercarea de a-şi recupera publicul pierdut“, spune Mircea Toma, preşedintele Asociaţiei de Monitorizare a Presei (AMP).

OTV ŞI CNA, DE-A ŞOARECELE ŞI PISICA

OTV a fost obligată să-şi înterupă emisia încă de marţi seară, la numai câteva ore după decizia CNA, dar Dan Diaconescu spune că nu asistăm nici pe departe la sfârşitul OTV-ului. El a depus deja la Curtea de Apel Bucureşti o cerere de suspendare a deciziei CNA şi dacă instanţa o va accepta, televiziunea sa va putea să emită din nou. Dacă cererea va fi respinsă, OTV-ul este, teoretic, închis pentru totdeauna. Numai că Diaconescu a mai trecut şi prin asta şi tot a reuşit să fenteze Consiliul Naţional al Audiovizualului.
În anul 2002, CNA a suspendat licenţa OTV din cauza unor declaraţii antisemite făcute de Corneliu Vadim Tudor în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu în Direct“. Şi atunci, patronul OTV a atacat decizia în instanţă, dar nu a avut câştig de cauză. Televiziunea a rămas închisă, dar numai pentru doi ani.

În 2004, Dan Diaconescu a înfiinţat o nouă societate, cu altă denumire şi cu alţi acţionari, şi s-a prezentat la CNA, solicitând licenţă pentru un nou post de televiziune. Pentru că îndeplinea criteriile legale, CNA i-a aprobat cererea, iar OTV a reînceput să emită. Cu timpul, Diaconescu a apărut din nou ca principal acţionar, noua televiziune fiind, de fapt, aceeaşi care fusese închisă de CNA cu doi ani în urmă.

Nici nu ştiţi ce-aţi pierdut
Vă prezentăm mai jos o scurtă istorie a abjecţiei. Sunt momentele de glorie ale OTV. În ultimul deceniu, televiziunea lui Dan Diaconescu a fost ironizată, blamată, suspendată, dar a sfârşit prin a fi copiată de multe alte televiziuni şi votată, sub masca unui partid politic, de milioane de români. Dacă nici nu ştiţi ce-aţi pierdut, vă spunem noi. Cam asta a fost...

- La începutul anilor 2000, OTV a difuzat un reality-show cum nu s-a mai văzut. Un cameraman mergea prin autobuze alături de controlorii RATB şi filma gâlceava inerentă care se isca între blatişti şi controlori.

- În 2004, OTV a făcut reconstituirea sinuciderii omului de afaceri Mihai Erbaşu. Oamenii lui Dan Diaconescu au găsit un manechin din plastic pe care l-au aruncat de mai multe ori de la etajul unei vile într-o piscină goală. Se încerca acreditarea ideii că Erbaşu nu avea cum să cadă în cap în piscină.

- În 2007, OTV şi Stelian Ogică au invitat telespectatorii să cotizeze cu câte 100 de euro pentru a completa un bilet comun la o extragere Loto 6 din 49. Ogică susţinea că dacă se strâng 138.000 de euro, probabilitatea de câştig este uriaşă. Banii s-au strâns, biletul a fost jucat, dar Ogică a nimerit doar un număr din cele extrase. Păgubiţii au făcut scandal.

- În toiul serialului „Elodia“ (240 de episoade), în studioul OTV a fost adus un lighean cu acid sulfuric în care a fost pus un picior de vacă, pentru a vedea în cât timp se dizolvă. Exista suspiciunea că poliţistul Cioacă ar fi ucis-o pe Elodia după care ar fi dizolvat-o în acid sulfuric pentru a scăpa de cadavru.

- Serialul „Elodia“ s-a transformat într-un show de popularizare a două personaje. Magda şi Tolea Ciumac. Acesta din urmă, luptător de K1, a rămas celebru pentru
că a adus în studio un tomberon în care l-a vârât pe Dan Diaconescu.

- „Intră în scenă teribilul «Puleaşc㻓, scria mare pe ecranul OTV, în timpul unui alt serial de mare succes de la televiziunea poporului: „Doctorul Trancă o violează pe pacienta Andreea“. Ciudat lucru, Puleaşcă n-a devenit vedetă OTV, dar numele lui a rămas întipărit în minţile oamenilor: teribilul Puleaşcă!

- În urmă cu câţiva ani, în serile de vară, emisiunea „Dan Diaconescu în Direct“ era rezervată nunţilor. Miresele erau furate şi aduse în studioul OTV. Stăteau la coadă în Piaţa Romană. Mirii intrau în direct, prin telefon, pentru a-şi recupera miresele. Această situaţie  a generat un dialog de pomină. Dan Diaconescu: „Mirele cu ce se ocupă?“. Mireasa: „... combinaţii“.

- Într-o noapte cu lună plină, clarvăzătoarea Ildiko, înfăşurată cu prosoape în jurul capului, a făcut o demostraţie de spiritism. Gemând dintre prosoape, ea susţinea că poate vedea cu ochii minţii ce scrie Dan Diaconescu pe o coală de hârtie. O altă ghicitoare susţinea că poate vorbi cu Nicolae şi Elena Ceauşescu, dar şi cu Elodia. „Trimiteţi întrebările dumneavoastră pentru Nicolae Ceauşescu“, erau îndemnaţi telespectatorii OTV printr-un mesaj care apărea pe ecran.

- O altă manie generatoare de audienţă a fost tema cutremurului iminent care ameninţă România. În martie 2009, OTV ţinea sute de mii de oameni în faţa televizoarelor. Cutremurul, spuneau „specialiştii OTV“, va omorî 20.000 de români. Pe ecran se putea citi: „Teribila paranormală Doina, din Italia, pe care am readus-o de urgenţă în România, a nimerit-o în cazul altor cutremure“. Dan Diaconescu a trăit un cutremur adevărat în timpul unei emisiuni. S-a albit la faţă şi a dat să fugă, dar a fost calmat  de invitatul său, un cadru militar.

- „Cele mai tari bancuri din noaptea de Înviere“. În 2008, în noaptea de Înviere, în locul emisiunii Dan Diaconescu în Direct a fost difuzată o emisiune live, în care invitaţii şi telespectatorii erau îndemnaţi să spună „cele mai tari bancuri“. S-au spus atunci bancuri fără perdea cu „iepuraşi bulangii“ şi altele.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite