Reacţia MAE după ce românul răpit în Burkina Faso în 2015 a apărut într-o nouă înregistrare publicată de al-Qaeda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Gherguţ, românul reţinut ca ostatic de jihadiştii grupării Al-Mourabitoune
Iulian Gherguţ, românul reţinut ca ostatic de jihadiştii grupării Al-Mourabitoune

O înregistrare video în care apar şase ostatici străini, printre care şi românul Iulian Gherguţ, răpit de gruparea jihadistă Al-Mourabitoune pe 4 aprilie 2015, a fost dată publicităţii de filiala al-Qaeda din Mali, potrivit SITE, un centru american specializat în monitorizarea site-urilor islamiste.

Filmuleţul de 16 minute şi 50 de secunde a fost publicat ca o dovadă că ostaticii sunt în viaţă, dar nu se ştie când a fost înregistrat şi nici nu a fost verificată autenticitatea sa. Cele 6 persoane răpite sunt prezentate separat, iar o voce afirmă că nu au existat până în prezent negocieri pentru eliberarea lor. La sfârşitul înregistrării video, fără a formula vreo cerere, familiile ostaticilor sunt informate că „nu a început nicio negociere serioasă“ pentru eliberarea lor, dar apoi afirmă că discuţiile sunt în curs, potrivit Daily Mail

Cetăţeanul român Iulian Gherguţ, răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso de cinci indivizi înarmaţi, era agent de securitate într-o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Niger şi Mali.

Ceilalţi ostatici sunt australianul Arthur Kenneth Elliott, în vârstă de 82 de ani, franţuzoaica Sophie Pétronin, sud-africanul Stephen McGown, răpit de al-Qaeda în noiembrie 2011, misionara elveţiană Béatrice Stockly, răpită în ianuarie 2016 de gruparea jihadistă al-Qaeda din Magrebul islamic (Aqmi) şi călugăriţa columbiană Gloria Cecilia Narvaez Argoti, răpită în februarie 2017 în Mali. 

ostatici al qaeda

Macron promite eradicarea răpitorilor cetăţenilor francezi

Înregistrarea a fost publicată chiar înainte de vizita preşedintelui francez Emmanuel Macron în Mali, în vederea consolidării sprijinului occidental pentru o forţă regională antijihadistă.

Macron a declarat duminică după-amiază că Franţa îşi va îndrepta toată energia înspre eradicarea celor responsabili de răpirea cetăţenilor francezi, după publicarea înregistrării cu cei şase ostatici străini.

Primul care apare în înregistrare este sud-africanul răpit în 2011: „A trecut mult timp de când am fost luat. Când se va sfârşi? Acum facem o nouă înregistrare video, dar nu ştiu ce să zic. Totul a fost spus în înregistrările video precedente pe care le-am făcut“, spune McGown. Apoi, în faţa camerei apare octogenarul Arthur Kenneth Elliott, urmat de românul Iulian Gherguţ.

El se adresează preşedintelui României şi îl roagă să se implice în negocierile pentru eliberarea sa. 

MAE recomandă „precauţie“

Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia lui Iulian Gherguţ, răpit în Burkina Faso, a luat notă de difuzarea, duminică, a unui material video cu acesta, afirmă Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un răspuns la solicitarea Agerpres.

"Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de difuzarea, la data de 02 iulie 2017, a unui material video cu cetăţeanul român Iulian Gherguţ. Lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se înscrie în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen. Celula de criză interinstituţională lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei", spune MAE.

Totodată, MAE precizează că autorităţile române menţin legătura şi cu autorităţile competente ale statelor ai căror cetăţeni au fost luaţi ostatici. 

"Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauţia", mai spune MAE.

Potrivit MAE, celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso, constituită conform "Metodologiei de comunicare şi acţiune pentru instituţiile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României", aprobată de şedinţa CSAT din 3 iulie 2013, continuă efortul său, prin instituţiile sale componente, potrivit competenţelor fiecăreia, pentru eliberarea cetăţeanului român. 

"Celula de criză interinstituţională convocată de MAE la data de 4 aprilie 2015 lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei, depunând toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român. Celula de criză îşi va continua activitatea în acelaşi regim şi va colabora, în continuare, cu partenerii internaţionali ai României. Sub coordonarea acesteia, misiunile diplomatice române din regiune sunt în contact permanent cu toate autorităţile competente locale. De asemenea, reprezentanţii Celulei de Criză menţin legătura atât cu firma angajatoare, cât şi cu familia cetăţeanului român", mai afirmă MAE. 

În mai 2015, grupare teroristă Al-Mourabitoune a cerut guvernului român răscumpărare  pentru Gherguţ. Afirmând că vorbeşte în numele lui "Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune", autorul înregistrări din mai, realizată în arabă "făce apel la guvernul român să acorde o atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului deţinut de grup".

Gruparea Al-Mourabitoune a fost creată în 2013 prin fuziunea formaţiunii lui Mokhtar Belmokhtar cu Mişcarea pentru unicitate şi jihad în Africa de Vest (Mujao), una dintre formaţiunile jihadiste din nordul Mali vizate de operaţiunea franceză Serval, lansată în ianuarie 2013.

Supranumit "Mister Marlboro", o aluzie la activităţile sale de contrabandă cu ţigări, sau Belawar ("Chiorul" în arabă), Mokhtar Belmokhtar a fost dat mort în mai multe rânduri. 

Burkina Faso, ţară sahaliană săracă din Africa, a intrat din 2015 într-un ciclu de răpiri şi atacuri teroriste mai ales în regiunea sa de nord.

     

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite