Oseminte de Homo sapiens vechi de 32.000 de ani, descoperite în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar un sit românesc şi unul rus s-au dovedit a conţine urme mai vechi ale Homo sapiens decât cele descoperite în Crimeea
Doar un sit românesc şi unul rus s-au dovedit a conţine urme mai vechi ale Homo sapiens decât cele descoperite în Crimeea

Cea mai veche mărturie directă a prezenţei omului modern datează de 32.000 de ani şi a fost descoperită în Crimeea, Ucraina, informează "National Geographic France". Rămăşitele de homo sapiens sugerează că acesta a colonizat continentul de la est la vest, din Orientul Mijlociu.

Una dintre cele mai vechi dovezi ale prezenţei omului modern în Europa a fost descoperită în situl Buran-Kaya III, din sudul muntos al Ucrainei. Datarea cu carbon 14 a unui os uman, dar şi a unui os de cerb arată că acestea sunt vechi de aproximativ 32.000 de ani.

La situl de la Buran-Kaya III, identificat în 1991, arheologii au descoperit oseminte umane de la cel puţin cinci persoane, care constau în fragmente de craniu, dinţi, o vertebră, fragmente de oase şi falange, scrie "National Geographic France".

"Absenţa oaselor lungi, precum femurul, de obicei bine conservate, i-a intrigat pe cercetători", indică Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice (CNRS) din Franţa. "Tăieturile de pe mai multe oase" demonstrează că aceste cranii au fost desprinse de corp după decesul indivizilor.

Experţii CNRS din Franţa au precizat că doar un sit românesc - "Peştera cu Oase" din judeţul Caraş-Severin - şi unul rus s-au dovedit a conţine urme mai vechi ale Homo sapiens decât cele descoperite în Crimeea, cu rămăşiţe vechi de 34.000 de ani, respectiv 33.000 de ani.


FOTO: "National Geographic France"

Oseminte de Homo sapiens vechi de 32.000 de ani, descoperite în Ucraina

Într-un articol publica în PLoS One, CNRS "atestă ipoteza unei colonizări a continentului de la est la vest de către primii oameni moderni din punct de vedere anatomic".

Arheologii şi antropologii au descoperit că omul modern, denumit homo sapiens, s-ar fi răspândit în Europa din Orientul Mijlociu, prin regiunile sud-orientale din jurul Mării Negre.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite