OSCE: Starea de urgenţă nu trebuie să limiteze accesul la informaţii publice

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
osce

Inevitabilul s-a produs, iar Decretul preşedintelui Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României ca răspuns la pandemia de coronavirus ajunge să fie cunoscut pe plan internaţional. Şi nu ca exemplu de bună practică, ba dimpotrivă din cauza articolelor 54 şi 56.

Aseară, OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa), prin vocea reprezentantului pentru libertatea mass-media Harlem Desir, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la prevederile decretului preşedintelui care acordă guvernului puteri speciale de a limita libertatea informaţiilor în ţară. Comunicatul OSCE subliniază că decretul include dispoziţii care permit eliminarea ştirilor şi site-urilor fără a oferi mecanisme de apel sau remediere.

"Împărtăşesc preocuparea autorităţilor române de a combate diseminarea informaţiilor false legate de criza de sănătate", a spus reprezentantul. „Totuşi, în acelaşi timp, vreau să reamintesc importanţa asigurării fluxului liber de informaţii, care este o componentă esenţială pentru furnizarea publicului de informaţii cu privire la măsurile vitale necesare pentru a opri virusul, precum şi respectarea dreptului mass-media de a relata politicile guvernamentale care vizează pandemia. Aceste dispoziţii ale decretului stării urgenţă, aşa cum este astăzi, prezintă un risc de restricţionare nejustificată a activităţii jurnaliştilor, de autocenzură pentru actorii media care încearcă să informeze publicul şi ar putea fi chiar contraproductive. Mass-media şi jurnaliştii independenţi au un rol important în lupta împotriva dezinformării, în special online şi nu ar trebui să fie restricţionaţi în mod nejustificat în materialele lor despre pandemie."

În continuare, OSCE povesteşte lumii cum ANCOM, instituţie "fără expertiză anterioară în tratarea unor astfel de probleme de conţinut", a primit puteri depline să elimine conţinut prin intermediul furnizorilor serviciilor de găzduire web la cererea Grupului de comunicare strategică de la Ministerul de Interne, dar şi cum preşedintele a dublat de la sine putere termenul în care autorităţile trebuie să soluţioneze cererile privind liberul acces la informaţiile de interes public, lucru care "ar putea împiedica accesul mass-media la informaţii despre pandemie". Şi vedem deja cum se întâmplă.

Reprezentantul a remarcat îngrijorări similare ale uniunii naţionale de jurnalişti, a altor organizaţii ale societăţii civile, precum şi a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor în această privinţă.

Am spus-o şi noi, dar doar CJI, APADOR-CH, Tolontan şi încă vreo 2-3 jurnalişti independenţi au semnalat pericolele asociate acestor articole dăunătoare la care Parlamentul României nici nu a clipit. A, plus presa din local, unde am văzut o solidarizare neaşteptată a jurnaliştilor în multe locuri din ţară, inclusiv cu scrisori deschise la adresa autorităţilor, cum s-a întâmplat la Bacău.

În rest, cetăţenii din bula mea pretenţioasă (cu preocupări de bună guvernare, progresişti etc) chiar aplaudau succesul răsunător al închiderii unui site făcut peste noapte vedetă. S-au mai liniştit după ce au văzut adresa trimisă de MAI către prefecţi că nu trebuie comunicate către mass-media locală numărul de teste, numărul persoanelor infectate şi starea de sănătate a pacienţilor cu CoViD.

Am văzut cu toţii rezultatul batistei pe ţambal la Suceava, unde, întrebat aseară la Sinteza Zilei de Mihai Gâdea dacă am avut de a face cu o muşamalizare a deceselor din cauza CoViD, ministrul Nelu Tătaru a răspuns evaziv, dar sincer: "Nu neapărat muşamalizare" (dar ceva care să dea bine în presă, vorba unui amic). Să fie, oare, şi acesta unul dintre motivele demisiei lui Victor Costache? Că prea a plecat dus şi nemaivăzut fără să ne dea vreo explicaţie, iar asta e de neacceptat într-o democraţie (mai suntem una, vom mai fi până la finalul pandemiei, dar după?).

„Există un mare risc ca noua reglementare să nu penalizeze atât de mult diseminatorii dezinformării dăunătoare, ci să îngreuneze jurnalismul independent. Prin urmare, cer autorităţilor române să restabilească capacitatea jurnaliştilor de a acţiona în interesul public, fără restricţii excesive ”, a mai spus Désir, reprezentantul OSCE. „Fac apel la respectarea libertăţii mass-media în contextul crizei actuale şi ca autorităţile să respecte principiile necesităţii şi proporţionalităţii în orice decizie legată de starea de urgenţă.”

Aşadar, domnule preşedinte, în numele Alianţei pentru o Românie Curată (ARC), vă solicităm să faceţi ceva cu articolele 54 şi 56 din decretul dumneavoastră, căci autorităţile încep să abuzeze de prevederile acestea două care pe de o parte cenzurează site-uri fără drept de apel, iar pe de altă parte îngreunează liberul acces la informaţii de interes public, poate chiar vitale în această criză! Şi nu o spunem doar noi, activiştii şi jurnaliştii, ci ditamai organismul internaţional, OSCE.

Cristian Ghingheş

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite