Orice guvern care are sprijin parlamentar este valabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Markus Ferber, copreşedintele delegaţiei Germaniei din Grupul PPE-DE (Partidul Popular European-Democraţii Europeni), a vorbit, în exclusivitate pentru Adevărul, despre iminenta remaniere

Markus Ferber, copreşedintele delegaţiei Germaniei din Grupul PPE-DE (Partidul Popular European-Democraţii Europeni), a vorbit, în exclusivitate pentru Adevărul, despre iminenta remaniere guvernamentală de la Bucureşti

- Ce ştiţi din experienţa altor ţări europene, când o coaliţie guvernamentală se rupe în două, cum e cea din România, între PD şi PNL? Este o experienţă negativă?
- Ce este important pentru noi este ca statul membru să fie activ la nivelul UE şi capabil să formeze un nou guvern stabil, fără alegeri. Dar în cazul special al României, după această lungă evoluţie a problemelor, organizarea de noi alegeri în vederea obţinerii unui guvern stabil are sens.

- Care este sfatul dumneavoastră pentru colegii din Partidul Democrat?
- Cred că organizarea de noi alegeri este cea mai potrivită soluţie, dar aceasta este opinia mea personală, deoarece cunosc destul de bine situaţia din România. Aceasta nu este însă opinia UE sau a Parlamentului European.

- Ce credeţi despre faptul că ministrul integrării, ministrul afacerilor interne, cel al justiţiei ar putea părăsi în scurt timp guvernul? Cum va fi asigurată reprezentarea României la nivelul UE? (în Consiliul de Miniştri al UE)
- Aceasta este una dintre problemele care vor trebui rezolvate în primul rând. După evenimentele de luna trecută din Guvernul României, şi din România, pe ansamblu, pot să înţeleg contextul. Dar guvernul care nu va avea o majoritate în parlament, deşi cred că se va forma în curând una, nu este un negociator serios la nivel european. Deci trebuie să se rezolve această problemă. Sunt două posibilităţi: fie să se creeze o nouă coaliţie, ştiu că sunt discuţii între liberali şi social-democraţi, fie să se organizeze noi alegeri, ceea ce este, în opinia mea personală, o abordare serioasă, deoarece poporul poate să decidă compoziţia noului guvern. Dar este opinia mea personală şi nu o recomandare a UE privind situaţia din România.

- Cum vedeţi un guvern românesc format din liberali şi social-democraţi? Va avea un astfel de guvern o putere reală la nivel european, ţinând cont că nu aceasta este coaliţia care a participat la alegerile trecute?
- Aceasta este problema, dar este una naţională, nu europeană. Din punct de vedere legal, un guvern care are majoritatea în parlament va fi acceptat ca negociator la nivelul UE.

- Credeţi că un guvern format din tehnocraţi, deci specialişti fără afiliere politică, ar putea salva situaţia pentru România?
- Din punctul meu de vedere, problema este ca aceşti tehnocraţi să aibă o majoritate în parlament. Urmăresc de multă vreme ce se întâmplă în domeniul justiţiei. Acolo a fost pus un astfel de tehnocrat şi cred că aici apare principala problemă, când lucrurile evoluează fără acordul parlamentului. Reprezentarea parlamentară a unui guvern este un aspect foarte important al democraţiei .

- Credeţi că instabilitatea politică a României ar putea influenţa negativ raportul care se aşteaptă acum de la Comisia Europeană?
- Va avea consecinţe, încă nu ştiu cât de dure, dar va avea, pentru că o serie de reforme nu au fost finalizate. Autorităţile române ştiu acest lucru, dar nu ştiu să vă spun în mod real cât de grave vor fi consecinţele dacă reforma sectorului juridic nu e dusă la bun sfârşit, precum şi în alte domenii ca agricultura şi acordarea fondurilor comunitare etc. Nu acestea sunt problemele pentru moment, dar cu siguranţă acestea vor fi problemele în discuţie în câteva luni.

- Din punct de vedere procedural, ce va face Parlamentul European după ce va fi anunţat noul raport al Comisiei?
- Eu cred că parlamentul va discuta raportul Comisiei, numai după ce acesta va fi făcut public, pentru început în Comisia de Libertăţi Civile, deoarece la Comisia Europeană responsabilitatea principală în acest raport revine comisarului pentru justiţie, securitate şi libertate, Franco Frattini.

Neînţelegerile şi disputele aprinse dintre politicienii români nu-i lasă indiferenţi pe oficialii europeni, deşi ei evită să exprime opinii ce ar putea angaja instituţiile de la Bruxelles. Markus Ferber, copreşedintele Delegaţiei Germaniei din Grupul eurodeputaţilor populari, se consideră un cunoscător destul de bun al situaţiei de la Bucureşti. El a declarat pentru Adevărul că, în opinia sa, organizarea de alegeri anticipate este cea mai potrivită soluţie pentru rezolvarea crizei politice. Markus Ferber nu vede o problemă nici în crearea unei noi coaliţii între liberali şi social-democraţi, atât timp cât va rezulta un guvern cu susţinere parlamentară şi, implicit, acceptat ca negociator la nivelul UE. În aceeaşi ordine de idei, Graham Watson, liderul ALDE din PE, compară situaţia politică din ţara noastră cu o căsătorie intrată în colaps. "Câteodată este mai bine să te separi şi să cauţi un alt partener", sugerează şeful liberal-democraţilor europeni.

Frattini consideră remanierea o problemă de politică internă

Roscam Abbing, purtătorul de cuvânt al vicepreşedintelui Comisiei Europene, Franco Frattini, a declarat că nu poate comenta problemele politice interne ale României: "România este un stat suveran, în ale cărui afaceri politice nu putem, nu vrem şi nu ne vom amesteca".

Watson, de acord cu separaţia

În schimb, Graham Watson, preşedintele Alianţei Liberal-Democrate din Parlamentul European, este de părere că "formarea şi divizarea majorităţilor politice este un lucru obişnuit în viaţa politică a unui stat membru UE. De acord că divizarea nu asigură un guvern stabil, dar este ca într-o căsătorie intrată în colaps. Câteodată este mai bine să te separi şi să cauţi un alt partener decât să stai într-o relaţie cu certuri violente."

Taubman: Criza politică ar putea influenţa investiţiile

Problemele politice înregistrate în România ar putea influenţa deciziile unor companii privind realizarea, la momentul actual, a unor investiţii pe piaţa locală, a declarat ambasadorul SUA la Bucureşti, Nicholas F. Taubman, într-un discurs susţinut la Camera de Comerţ Americană din România. "Trebuie să fim realişti şi să recunoaştem că tulburările politice recente au creat nesiguranţă în afara graniţelor, referitoare la faptul că România este locul potrivit, în prezent, pentru a profita de oportunităţile de investiţii", a afirmat Taubman. El a arătat că încetinirea reformelor ar transmite un semnal negativ partenerilor României, în condiţiile în care aşteptările au crescut, după aderarea la UE.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite