Organizatorii funeraliilor Regelui Mihai I nu au solicitat Coroana de Oţel originală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) a precizat, vineri, că organizatorii funeraliilor Regelui Mihai I nu au solicitat Coroana de Oţel originală, aflată în colecţia instituţiei muzeale, pentru a o aşeza pe sicriul Majestăţii Sale Defuncte.

„Dorim să menţionăm faptul că Muzeul Naţional de Istorie a României nu a primit din partea organizatorilor funeraliilor nicio solicitare de împrumut a Coroanei de oţel a Regilor României. Împrumutul bunurilor culturale mobile se supune unei proceduri speciale, fiind necesară avizarea din partea Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. În condiţiile în care ni s-ar fi solicitat împrumutul coroanei, şi doar după verificarea tuturor condiţiilor de păstrare a acesteia, puteam parcurge această procedură”, a transmis MNIR, printr-un comunicat de presă.

„Având în vedere faptul că este un obiect clasat în categoria juridică Tezaur, a Patrimoniului Cultural Naţional, dorim să facem cunoscute prevederile legale reglementate în Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil (Capitolul III - Păstrarea, depozitarea şi asigurarea securităţii bunurilor culturale mobile, art. 23): «(1) Proprietarii, titularii altor drepturi reale sau ai dreptului de administrare, precum şi deţinătorii cu orice titlu ai bunurilor culturale mobile clasate au următoarele obligaţii: e) să nu utilizeze şi să nu permită utilizarea acestor bunuri în orice alte scopuri care le-ar periclita integritatea sau le-ar expune pierderii, deteriorării ori sustragerii»”, mai arată comunicatul.

Ce spun avocaţii

Avocatul Bogdan Grabowski, reprezentantul proprietarilor sculpturii „Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi, a explicat pentru News.ro, vineri, că folosirea Coroanei de Oţel în cazul ceremoniilor funerare pentru Majestatea Sa Defunctă Mihai I nu apare ca interzisă în legea privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil la care a făcut referire joi directorul MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu.

„Domnul Oberländer dezinformează parţial. Art. 23 lit.e din Legea 182/2000 precizează la ce fel de manifestări nu pot fi folosite bunurile clasate în Tezaur. Organizarea unei înmormântări nu este enumerată. Excepţie posibilă: doar dacă i s-ar periclita integritatea sau ar fi expusă pierderii ori furtului. Cam greu, având în vedere faptul ca ar fi fost expusă la Peleş şi la Palatul Regal, fiind păzită de jandarmi şi poliţie”, a transmis Bogdan Grabowski pentru News.ro.

Regele Mihai I a purtat Coroana de Oţel la încoronarea sa din 6 septembrie 1940, când a fost uns Rege de către Patriarhul României Nicodim Munteanu, în catedrala patriarhală din Bucureşti.

În perioada 1881-1947, Coroana de Oţel s-a regăsit în stema naţională. Din 2016, este din nou parte integrantă din stemă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite