Organizaţia Salvaţi Copiii în cazul protestelor: Copilul dispune de libertatea de exprimare şi de participare la acţiuni

Organizaţia
Salvaţi Copiii în cazul protestelor: Copilul dispune de libertatea de exprimare
şi de participare la acţiuni

Nenumăraţi părinţi şi-au adus copiii la proteste

Părinţii îşi pot aduce copiii la manifestaţii dacă acestea sunt paşnice, pentru că, potrivit legii, cei mici dispun de libertatea de exprimare şi de participare la acţiuni. Este opinia reprezentanţilor Organizaţiei Salvaţi Copiii după ce autorităţile au demarat o anchetă în cazul părinţilor care şi-au adus copiii la manifestaţiile din Piaţa Victoriei.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Conform art. 31 din Legea 272/2004, copilul dispune de libertatea de exprimare şi de participare la acţiuni, evenimente publice ori întruniri paşnice, principiu fundamental consacrat şi în Convenţia ONU privind drepturile copilului, iar autorităţile administraţiei publice locale şi alte instituţii publice sau private competente au responsabilitatea legală, prevăzută de acelaşi articol, de a lua măsurile necesare asigurării exercitării corespunzătoare a acestui drept. Orice limitare a libertăţii de întrunire paşnică a copiilor trebuie prevăzută expres de lege şi nu poate fi rezultatul unor decizii conjucturale ale autorităţilor“, se arată într-un comunicat al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Aceştia mai arată că, deşi Legea 272/2004 privind promovarea şi protectia drepturilor copilului interzice expunerea copiilor de către părinţi în scopul influenţării deciziilor autorităţilor, fapta fiind sancţionată cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei, această interdicţie trebuie interpretată restrictiv. Astfel, sub incidenţa acestei prevederi vor intra doar faptele care au ca urmare supunerea copilului la un tratament umilitor, implicarea în acţiuni ilegale ori imorale, expunerea lui la riscuri iminente ori asocierea imaginii sale cu mesaje ori comportamente obscene sau care îndeamnă la comiterea de infracţiuni, discriminare, violenţă şi încălcarea drepturilor altor persoane, ori alte situaţii cu potenţial denigrator la adresa copilului.

Potrivit organizaţiei, prevederile legale interne şi convenţiile internaţionale nu impun praguri de vârstă pentru exercitarea acestor libertăţi, părinţii fiind datori să asigure, prin metode şi contexte corespunzătoare nevoilor de dezvoltare personală ale copilului, şi ţinând seama de gradul de înţelegere al copilului, participarea copilului la acţiuni publice, stradale sau non-stradale,care pot viza noţiuni despre instituţii fundamentale ale societăţii şi valori democratice, despre statul de drept şi respectul faţă de lege, despre drepturile copilului etc.

De aceea, participarea unui copil alături de părinţii săi la evenimente publice, marşuri ori proteste în stradă, care nu prezintă vreun element de abuz, de pericol la adresa siguranţei fizice, sănătăţii ori imaginii publice a copilului, este în total acord cu legislaţia naţională, fiind garantată de Convenţia ONU şi Legea 272/2004, concluzionează organizaţia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările