Ordonanţa de Urgenţă prin care Gabriel Oprea voia imobilele confiscate lui Dan Voiculescu a fost declarată neconstituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Oprea pusese la cale, în timp ce era ministrul Afacerilor Interne, transferul imobilelor confiscate lui Dan Voiculescu în administrarea sa FOTO Adevărul
Gabriel Oprea pusese la cale, în timp ce era ministrul Afacerilor Interne, transferul imobilelor confiscate lui Dan Voiculescu în administrarea sa FOTO Adevărul

Ordonanţa de Urgenţă 7/2015 prin care bunurile confiscate pot fi transferate unor instituţii ale statului a fost declarată neconstituţională, în baza unei decizii luate de Curtea Constituţională a României (CCR) săptămâna trecută. În baza acestei ordonanţe, aprobate de Guvernul Ponta, se pregătea transferul imobilelor confiscate lui Dan Voiculescu către Ministerul Afacerilor Interne, condus la acea vreme de Gabriel Oprea.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate, excepţie ridicată direct de Avocatul Poporului, şi a constatat că dispoziţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.7/2015 privind stabilirea destinaţiei unor bunuri imobile confiscate sunt neconstituţionale“, se arată în decizia CCR.

CCR arată că Guvernul nu a motivate existenţa unei situaţii extraordinare care să justifice utilizarea acestui instrument de legiferare, adică urgenţa. „Motivele invocate de Guvern pentru emiterea ordonanţei de urgenţă, astfel cum sunt enunţate în preambulul şi nota de fundamentare ale acesteia, prezintă aspecte care ţin de raţiunea, necesitatea, oportunitatea şi utilitatea reglementării, fără a motiva existenţa unei situaţii extraordinare care să justifice utilizarea acestui instrument de legiferare. Cu privire la urgenţa reglementării, Curtea a reţinut că legiferarea operativă a remedierii unor disfuncţionalităţi sau perfecţionarea cadrului legislativ se putea realiza pe calea procedurii obişnuite de legiferare, şi nu prin ordonanţă de urgenţă, astfel că motivarea urgenţei adoptării actului normativ este una formală“, arată Curtea Constituţională.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului.

La începutul lunii noiembrie, Gabriel Oprea, fostul ministru al Afacerilor Interne, pusese la cale trecerea în administrarea sa a imobilelor ce i-au fost confiscate omului de afaceri Dan Voiculescu în dosarul ICA. Transferul se făcea tocmai în baza acestei ordonanţe. 

Potrivit unui document obţinut de portalul Profit.ro la începutul lunii noiembrie, Oprea a cerut Ministerului Finanţelor să treacă în administrarea Ministerului Afacerilor Interne sediile Grivco, Intact şi ale televiziunilor Antena 1 şi Antena 3, argumentând că instituţia pe care o conduce se confruntă cu o lipsă acută de spaţii pentru desfăşurarea corespunzătoare a activităţii operative. 

Mai mult, susţineau jurnaliştii de la Profit.ro, la nivelul Guvernului a fost redactat la acel moment un proiect de hotărâre în vederea realizării acestui transfer. Proiectul nu a intrat încă în circuitul de avizare, iar pentru transfer este necesar şi avizul Ministerului Justiţiei.

După căderea Guvernului Ponta, proiectul a fost retras.    

Ce imobile voia Oprea

Oprea solicitase Finanţelor ca toate imobilele pe care s-a pus sechestru în dosarul ICA, fără excepţie, să fie trecute din proprietatea privată a statului în domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Afacerilor Interne. 

Mai exact, imobilele din strada Gârlei 1 D (teren de 29.220,03 metri pătraţi şi construcţiile aferente), din strada Gârlei 1B (teren de 4.457 de metri pătraţi şi încă un teren de 3.000 de metri pătraţi şi construcţii aferente), precum şi de pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti 25-27 (teren de 4.184 de metri pătraţi şi imobil cu suprafaţa desfăşurată de 3.140 de metri pătraţi).

Pentru toate aceste imobile, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a finalizat la 27 octombrie evaluarea în scopul vânzării lor pentru a recupera o parte din prejudiciul estimat de 60 de miloane de euro în dosarul ICA. Astfel, valoarea cumulată stabilită de Fisc pentru aceste terenuri şi clădiri a fost de 32,582 milioane de euro. 

Surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că Gelu Ştefan Diaconu, preşedintele ANAF, a optat pentru recuperarea prejudiciului prin vânzarea imobilelor respective, şi nu prin darea în folosinţă altor instituţii publice. Numai că decizia aparţine Ministerului Finanţelor. 

„Rapoartele finale urmează să fie înaintate către Ministerul Finanţelor Publice, care are calitatea de proprietar al acestor bunuri“, se arăta în comunicatul transmis de ANAF la finalizarea evaluării bunurilor ce au aparţinut lui Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de închisoare. De altfel, Eugen Teodorovici, fostul ministru al Finanţelor, a declarat că Guvernul va decide în luna noiembrie ce se va întâmpla cu sediile Grivco, Intact şi ale televiziunilor Antena 1 şi Antena 3, adică modul de valorificare. Numai că acest anunţ nu a mai fost făcut.

De ce transfer, nu vânzare?

Până în luna aprilie a acestui an, recuperarea prejudiciilor provocate statului putea fi realizată prin punerea sub sechestru a bunurilor celui vinovat şi ulterior vânzarea acestora prin licitaţie. 

Numai că în aprilie, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă 7/2015, care prevede, printre altele, că „(1) bunurile imobile intrate, prin confiscare, în proprietatea privată a statului pot fi transmise în domeniul public al statului şi în administrarea autorităţilor administraţiei publice centrale, altor instituţii publice de interes naţional, după caz, sau regiilor autonome de interes naţional, (...), prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Finanţelor Publice, în condiţiile legii“ şi că „(2) bunurile prevăzute la alin. (1) se dau în administrare entităţilor beneficiare, la solicitarea acestora (...)“.

Ca argumente pentru adoptarea acestei măsuri, sunt menţionate necesarul de spaţii pentru autorităţile administraţiei publice, condiţiile improprii ale unor locaţii actuale şi nivelul redus al cheltuielilor bugetare pentru finanţarea investiţiilor destinate asigurării spaţiilor de funcţionare ale acestora. De asemenea, a fost invocată creşterea „exponenţială“ a volumului bunurilor confiscate care trebuie valorificate de ANAF şi costurile ridicate pentru conservarea acestor bunuri până la vânzarea lor. 

Documentul a fost semnat de premierul Victor Ponta şi contrasemnat de vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Finanţelor – Eugen Teodorovici,  ministrul Economiei – Mihai Tudose, ministrul Energiei – Andrei Gerea şi alţii, dar nu şi de ministrul Justiţiei. 

Măsură contestată

La numai câteva zile de la aprobarea Ordonanţei 7/2015, Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a sesizat Avocatul Poporului cu privire la neconstituţionalitatea acestui act normativ, susţinând că „Victor Ponta vrea să ascundă de ochii societăţii bunurile confiscate de la infractori“. 

CRJ arăta că Ordonanţa a fost adoptată în mod netransparent şi neconstituţional, fără să fie supusă consultării publice, şi că aceasta a fost redactată în grabă. Mai mult, actul normativ exclude societatea civilă şi nu stabileşte modul în care imobilele vor fi transparentizate astfel încât instituţiile publice interesate să ştie de existenţa lor, nu stabileşte criterii pentru atribuirea imobilelor şi nici scopurile limitative în care pot fi folosite. De asemenea, CRJ nu vede caracterul de „urgenţă“ al acestei ordonanţe. 

În contextul transferului clădirilor şi terenurilor ce au aparţinut lui Voiculescu către Ministerul Afacerilor Interne, Centrul de Resurse Juridice a solicitat atunci ministrului Gabriel Oprea şi premierului Victor Ponta să nu adopte hotărâri de Guvern privind imobilele confiscate în dosarul ICA înaintea pronunţării Curţii Constituţionale.

„CRJ atrage atenţia că solicitarea ministrului de Interne Gabriel Oprea de a fi transmise Ministerului Afacerilor Interne imobilele confiscate în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare este inoportună întrucât peste două zile (în data de 5 noiembrie) Curtea Constituţională urmează să se pronunţe cu privire la constituţionalitatea OUG 7/2015, actul normativ în baza căruia este formulată solicitarea ministrului Oprea“, se arăta în comunicatul transmis de CRJ. 

Antenele funcţionează în sediile confiscate

Sediile Intact şi Grivco sunt disponibile să fie preluate de administraţia centrală, instituţii publice sau regii autonome, fiind intrate în proprietatea privat a statului, potrivit unui document oficial citat de Profit.ro. În schimb, televiziunile Antena 1 şi Antena 3 rămân deocamdată în sediul actual, de pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, până la finalizarea unui proces pe care l-au intentat Fiscului. 

Imobilele de pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti au intrat şi acestea în proprietatea privată a statului, însă rămân deocamdată aşa (nu pot fi încă trecute în domeniul public), în sensul că televiziunile respective au încă dreptul de a utiliza clădirea. Documentul citat de Profit.ro relevă că „Antena 3 SA a câştigat dreptul de folosinţă a imobilului“ până la soluţionarea dosarului deschis în primăvara acestui an de televiziune împotriva Fiscului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite