Ordin de „evacuare urgentă” a sediilor Antena 3 şi Antena 1

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnaliştii postului de televiziune Antena 3 au anunţat că vor fi evacuaţi din clădire
Jurnaliştii postului de televiziune Antena 3 au anunţat că vor fi evacuaţi din clădire

Mihai Gâdea a anunţat, luni după-amiază, că inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au emis un ordin de „evacuare urgentă” a sediilor Antena 3 şi Antena 1. Reamintim că joi, Gelu Diaconu, şeful ANAF, a fost demis de premierul Dacian Cioloş după ce a fost pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu şi favorizarea infractorului într-un dosar de corupţie.

UPDATE ANAF: Notificarea de evacuare s-a realizat în vederea punerii în executare a sentinţei definitive din august 2014

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a transmis un comunicat în care arată că notificarea de evacuare s-a realizat în vederea punerii în executare a sentinţei penale din septembrie 2009, rămasă definitivă prin decizia penală din august 2014.

Astfel, termenul pe care îl au la dispoziţie televiziunile Antena 1 şi Antena 3 este de 5 zile lucrătoare de la data notificării. 

„Direcţia generală regională a Finanţelor Publice Bucureşti, în calitate de organ de valorificare împuternicit conform prevederilor O.G. nr. 14/2007, ca reprezentant al statului român-proprietar al imobilelorce au fost confiscate şi trecute în proprietatea privată a statului, libere de orice sarcini, în baza unei sentinţe judecătoresti, a notificat astăzi,  15.02.2016, în scopul evacuării, persoanele juridice care ocupau imobilele anterior menţionate. 

Notificarea de evacuare s-a realizat în vederea punerii în executare a sentinţei penale nr. 701/26.09.2013, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 888/A/08.08.2014, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a II-a Penală.

Termenul pe care îl au la dispoziţie persoanele notificate este de 5 zile lucrătoare de la data notificării, aşa cum este reglementat la art. 1039 din legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, cu modificările ulterioare“, se arată în comunicatul ANAF.

Gâdea: „Impresia mea a fost şi este că avem de-a face cu o executare silită”

Anunţul privind acţiunea Fiscului a fost făcut în direct, la Antena 3, de către mai mulţi realizatori. 

Mai mult, Mihai Gâdea, directorul Antena 3, a precizat că ANAF le-a înaintat un termen de cinci zile pentru a elibera sediul, altfel riscând evacuarea. 

„Nişte trupe ANAF au ajuns simultan la mai multe sedii ale Antenei. (...) Juriştii noştri au încercat să poarte un dialog cu ANAF. Impresia mea a fost şi este că avem de-a face cu o executare silită. S-ar putea să fie o formă pusă la cale de închidere a acestui post de televiziune”, a declarat Mihai Gâdea, directorul Antena 3.

La jumătatea lunii decembrie a anului trecut, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) arăta că valorificarea imobilelor confiscate lui Dan Voiculescu, în vederea recuperării prejudiciului din dosarul ICA, este îngreunată de cauze independente de instituţie, adică unele litigii ce vizează aceste bunuri imobile.

Mai mult, ANAF arată că până la soluţionarea tuturor litigiilor, nu este oportună scoaterea la vânzare a acestor imobile.

În încercarea de a recupera prejudiciul din dosarul ICA, estimat la 60 de milioane de euro, au fost confiscate, pe lângă alte bunuri ale familiei Voiculescu, şi patru imobile evaluate la 32,582 milioane de euro.  

Mai exact, imobilele din strada Gârlei 1 D (teren de 29.220,03 metri pătraţi şi construcţiile aferente), din strada Gârlei 1B (teren de 4.457 de metri pătraţi şi încă un teren de 3.000 de metri pătraţi şi construcţii aferente), precum şi de pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti 25-27 (teren de 4.184 de metri pătraţi şi imobil cu suprafaţa desfăşurată de 3.140 de metri pătraţi).

„Acestea nu sunt scoase la licitaţie în prezent întrucât există litigii în curs care vizează aceste bunuri imobile, litigii care au fost notate ca sarcini în cartea funciară. Aceste litigii sunt rezultatul acţiunilor demarate în instanţă de către SC Antena 3 SA, SC Antena Grup SA, Grupul Industrial Voiculescu şi compania SC Grivco SA“, arăta ANAF într-un comunicat, la sfârşitul anului trecut.

Litigiile vizează recunoaşterea contractelor de închiriere dintre reclamanţi şi foştii proprietari şi, implicit, a dreptului de preemţiune (prioritate la cumpărare) al chiriaşilor la achiziţionarea imobilelor, dar şi legalitatea intabulării dreptului de proprietate înscris pe numele statului român, prin Ministerul Finanţelor Publice, preciza ANAF.

Cazul imobilului de pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti

ANAF arăta că Antena TV Group SA a solicitat în instanţă constatarea valabilităţii contractului de închiriere încheiat cu Compania de Cercetări Aplicative şi Investiţii SA şi a dreptului de preemţiune la cumpărarea imobilului situat în Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, nr. 25-27. Instanţa a constatat dreptul de preemţiune al reclamantei la cumpararea imobilului ce reprezintă spaţiul închiriat potrivit contractului de închiriere menţionat, la preţul stabilit de comisia de evaluare. Ulterior, ANAF a formulat cale de atac împotriva acestei decizii.

ANAF mai arăta că probleme cu valorificarea sediului Grivco - terenul de 3.000 de metri pătraţi plus clădire P+8 din strada  Gârlei 1B. „După ce plângerea reclamanţilor a fost respinsă, aceştia au continuat demersurile în instanţa, iar în luna octombrie au introdus noi acţiuni, înregistrându-le în cartea funciară în 23.10.2015“, potrivit comunicatului ANAF.

Fiscul mai preciza că în cazul  terenului de 29.220 de metri pătraţi din strada Gârlei 1D şi a terenului  de 4.457 de metri pătraţi plus clădire P+3 din strada Gârlei 1B s-a reclamat nelegalitate intabulării a dreptului de proprietate înscris pe numele statului român. 

„În aceste dosare instanţa de fond a respins acţiunea reclamanţilor, aceştia având drept de a exercita cale de atac împotriva sentinţei judecătoreşti în termen de 30 de zile de la data la care hotărârea le-a fost comunicată. Subliniem faptul că, până la acestă dată, instanţa nu a comunicat ANAF motivarea sentinţelor pronunţate în luna iunie a.c.“, se mai arăta în comunicatul ANAF. 

Toate litigiile au fost înscrise ca sarcină de reclamanţii din dosare în cartea funciară, înscriere contestată de instituţia noastră.

„ANAF poate scoate la licitaţie imobilele menţionate asumându-şi însă riscul de a nu primi nicio ofertă, în condiţiile în care probabilitatea ca un potenţial cumpărător/i să-şi asume achiziţonarea unor imobile de valoare ridicată cu sarcini  este extrem de scăzută. Menţionăm faptul că scoaterea la licitaţie publică având ca rezultat nevânzarea imobilelor, din cauza lipsei ofertanţilor, conduce automat la diminuarea preţului de vânzare cu 25%, la fiecare licitaţie“, explica ANAF.

Fiscul atrage atenţia că, în cazul în care s-ar iniţia procedurile de valorificare, cu reducerea succesivă a preţului de vânzare (potrivit legii), există riscul real al valorificării în ultima etapă la un preţ cu mult sub cel din rapoartele de evaluare. 

Şeful ANAF şi adjunctul său, puşi sub urmărire penală

Pe 11 februarie, premierul Dacian Cioloş l-a demis pe şeful ANAF, Gelu Diaconu, după ce aceasta a fost pus sub urmărire penală în dosarul „Partida Romilor”. Din acelaşi motiv a fost demis şi adjunctul acestuia, Mihai Gogancea-Vătăşoiu. Cei doi sunt acuzaţi de favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu.

Diaconu şi Vătăşoiu au fost puşi sub urmărire penală în dosarul în care deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun sunt cercetaţi pentru că ar fi deturnat fondurile europene pentru finanţarea a două proiecte destinate sprijinirii comunităţii rome.

Concret, procurorii precizează că liderii Partida Romilor ar fi apelat la şefii ANAF care au emis circularele nr. 10/07.01.2015 şi A-PRS1391/08.05.2015, prin care erau scutite de la plata contribuţiilor restante, notificate deja de către organele fiscale, persoanele angajate prin convenţii civile la Asociaţia Partida Romilor.

Circularele au fost emise cu încălcarea dispoziţiilor legale, arată procurorii. Astfel, s-a dispus fie neîncasarea, prin necomunicare/stoparea transmiterii către contribuabili a deciziilor privind regularizarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pe anul 2012, fie neluarea măsurilor pentru încasarea contribuţiilor, în cazul deciziilor deja comunicate.

„Aceste acţiuni au produs, pe de o parte, un prejudiciu bugetului de stat (aferent neîncasării contribuţiilor sociale) iar pe de alta parte un folos patrimonial în beneficiul Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa.

Diaconu: Este un dosar kafkian 



Într-o declaraţie transmisă presei, Diaconu preciza că nu vrea să-şi dea demisia, ci vrea să fie demis „astfel încât, la finalizarea acestui dosar, cineva sã-şi asume consecinţele acestei mãsuri“. El a catalogat dosarul DNA drept „kafkian“.

„După cum cunoaşteţi, mi s-au adus la cunoştinţă învinuirile în dosarul instrumentat de domnul procuror Doru Florin Ţuluş, constând într-un pretins abuz în funcţie şi favorizarea făptuitorului. Menţionez faptul că am solicitat să fiu audiat, reţinut sau arestat, pentru clarificarea cu celeritate a acestui dosar kafkian“, a transmis Diaconu.

Pe aceeaşi temă: 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite