Ora de Religie devine facultativă după ce BOR pierde prima rundă de la Camera Deputaţilor. Liana Stanciu, avocatul-surpriză al Patriarhiei la Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presaţi de societatea civilă şi de decizia CCR, mai-marii de la Educaţie s-au răzgândit şi au hotărât ca formularele prin care se realizează înscrierea la ora de Religie a copiilor să fie depuse până pe 6 martie pentru acest semestru şi nu din septembrie, cum se anunţase iniţial.

Ministerul Educaţiei şi-a schimbat strategia privind ora de Religie. Dacă în urmă cu trei săptămâni ministrul Sorin Cîmpeanu anunţa că cererile de participare la ora de Religie se vor depune abia din anul şcolar următor, marţi, subsecretarul de stat Liliana Preoteasa a declarat că ministerul a trimis deja adrese către inspectoratele din teritoriu pentru ca acestea să anunţe şcolile că, până pe 6 martie, părinţii trebuie să depună cerere de participare la ora de Religie pentru anul şcolar în curs.

“Cererile se vor depune până pe 6 martie, vrem să clarificăm situaţia cât mai repede. Pe de altă parte, am dori să lăsăm un timp părinţilor să ajungă să depună o cerere, dacă doresc să o depună. Există un formular pe care noi l-am transmis şi care spune foarte simplu: «Doresc ca fiul, fiica mea, cu numele respectiv, să participe la orele de religie şi anume la cultul…», cel pe care îl alege părintele elevului. E foarte simplu. După 7 martie, vom avea o situaţie şi o să vedem la momentul respectiv. Aşteptăm să vedem ce spun părinţii”, a declarat Liliana Preoteasa.

Reacţia oficialilor din Educaţie a venit după încheierea dezbaterii organizate marţi la Comisia de Învăţământ din Camera Deputaţilor, unde reprezentanţii principalelor culte recunoscute din România s-au întâlnit cu reprezentanţii societăţii civile pentru a dezbate modul în care va fi schimbată Legea Educaţiei în privinţa orei de Religie, astfel încât să fie în acord cu decizia Curţii Constituţionale (CCR). Reamintim că magistraţii constituţionali au decis că de acum încolo, părinţii trebuie să depună cerere de participare a copiilor la ora de Religie, şi nu de retragere. Mai exact, de acum înainte, religia va fi studiată doar de copiii ai căror părinţi au depus o cerere în acest sens, în timp ce până acum elevii erau înscrişi automat la ora de Religie şi era nevoie de o solicitare pentru a nu mai studia această materie.

Propunere: copiii de peste 14 ani să decidă singuri

La dezbaterea de la Comisia de Învăţământ din Camera Deputaţilor, deputatul independent Remus Cernea a venit cu o propunere de schimbare a Legii Educaţiei în concordanţă cu decizia Curţii Constituţionale. În draft-ul său de lege se arată că elevii care au împlinit 14 ani pot depune singuri cerere de participare la ora de Religie, iar în cazul elevilor mai mici, părinţii sau tutorele legal o va face în numele lor. Referitor la propunerea Patriarhiei ca cererea de participare să fie valabilă pe toată perioada şcolarizării, Cernea spune că nu este de acord şi că normal ar fi ca înscrierea la ora de Religie să se facă la începutul fiecărui an şcolar. 

Toţi reprezentanţii cultelor religioase care au fost prezenţi la dezbaterea din Parlament au declarat că susţin predarea Religiei în şcoli, dar unele culte nu au privit cu ochi buni faptul că ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, s-a arătat în favoarea propunerii Patriarhiei Române ca cererea de înscriere să fie valabilă pe toată durata şcolarizării.

„Nu suntem de acord cu faptul că ministrul Educaţiei s-a declarat deja susţinător al unei opinii. Nu credem că este potrivit ca ministrul Învăţământului să susţină o opinie sau alta”, a spus Virgil Akinai, reprezentantul Uniunii Bisericilor Creştine după Evanghelie.

De asemenea, reprezentantul Uniunii Comunităţilor Creştine Baptiste, Ruben Oloceanu, a declarat că ei nu susţin înscrierea la ora de Religie pentru un ciclu de învăţământ, ci înscrierea la începutul fiecărui an. Reprezentantul cultului creştin penticostal, profesorul Gheorghe Cătană, a venit în completare spunând că ar fi mai înţelept ca cererile să fie depuse la sfârşit de an şcolar, nu la început, pentru a se putea realiza încadrarea cadrelor didactice.

La rândul lui, profesorul Emil Moise, cel care a câştigat la CCR decizia care a schimbat procedura de înscriere la ora de Religie, a atras atenţia că, până acum, nicio şcoală nu a respectat decizia Curţii. “Nu trebuie să mai intre nimeni la ora de Religie fără cerere! Niciodată nu am cerut scoaterea religiei din şcoli, ci să fie predată numai celor care doresc asta”, a precizat Moise.

Nu în ultimul rând, reprezentantul Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române, preotul Ionuţ Corduneanu, a subliniat că, potrivit deciziei CCR, Religia rămâne în trunchiul comun unde sunt incluse materiile obligatorii şi că doar procedura de participare s-a schimbat, nu statutul orei.

Ora de Religie şi icoanele din Parlament

Dezbaterea privind soarta orei de Religie în şcoli, desfăşurată la Comisia pentru Învăţământ din Camera Deputaţilor, i-a pus faţă în faţă pe reprezentanţii societăţii civile cu reprezentanţii cultelor religioase. Înfruntarea a generat o imagine cât se poate de relevantă pentru felul în care au evoluat lucrurile în ultimii ani: susţinută cu argumente emoţional-patetice, poziţia conservatoare prin care Biserica Ortodoxă încearcă să-şi păstreze privilegiile şi influenţa pierde din ce în ce mai mult teren în faţa revendicărilor făcute de societatea civilă, care se bazează pe oameni cu abilităţi de comunicare şi bine pregătiţi din punct de vedere juridic.

Reprezentanţii Patriarhiei au venit în Parlament îmbrăcaţi în sutane preoţeşti şi cu cruci poleite atârnate de gât. S-au înscris la cuvânt plini de elan, afirmând că „ora de Religie este o tradiţie a Europei. Să nu uităm că primele şcoli din România au apărut în incinta unor biserici”. Aproape de cinstiţii părinţi s-a poziţionat şi jurnalista Liana Stanciu, venită la comisie „în calitate de mamă”.

Cu binecunoscuta-i voce de crainic care dă citire topurilor muzicale, ea a argumentat că „educaţia fără religie înseamnă şcoală fără suflet”. Susţinute de la faţa locului de deputatul Remus Cernea, ONG-urile care solicită ca Religia să fie studiată doar de copiii ai căror părinţi depun o cerere în acest sens au venit cu argumente juridice. Ei au invocat articole de lege şi mai ales decizia Curţii Constituţionale venită ca urmare a sesizării făcute de Emil Moise, preşedintele Asociaţiei Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă. Moise a făcut spectacol în Parlament, acuzându-i pe cei din Ministerul Educaţiei că instigă la nerespectarea legii şi afirmând că a fost insultat de reprezentanţii Patriarhiei, care l-ar fi jignit şi l-ar fi făcut prost.

Remus Cernea i-a ţinut isonul, arătându-se deranjat de cele două icoane agăţate de pilonii de marmură ai sălii în care a avut loc dezbaterea: „Icoanele ortodoxe atârnate de pereţi afectează neutralitatea instituţiei. Ar trebui să fie date jos, fie afişate alături de ele simboluri ale tuturor cultelor, inclusiv postere cu atei renumiţi precum Friedrich Nietzsche”. Un domn cu identitate incertă a îndemnat la toleranţă, recomandându-le liber cugetătorilor să privească icoanele ca pe nişte tablouri: „O icoană este întotdeauna un tablou frumos”.

Cronologia evenimentelor care au schimbat „Religia“

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis pe 12 noiembrie 2014 că elevii sau părinţii acestora vor depune cerere de participare la ora de Religie în loc să mai depună cerere de retragere de la această oră. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial pe 23 ianuarie, moment în care practic a intrat în vigoare. Însă, ministrul Educaţiei a spus iniţial că abia de anul şcolar viitor se va pune în aplicare sentinţa Curţii.

Imediat, profesorul Emil Moise, cel care a solicitat şi câştigat în instanţă schimbarea procedurii de participare a copiilor la ora de Religie, a înaintat mai multe adrese către Ministerul Educaţiei în care solicita punerea de urgenţă în aplicare a deciziei CCR. Într-un sfârşit, oficialii din Educaţie au anunţat ieri că părinţii sunt aşteptaţi să depună cereri la şcolile unde studiază copii lor pentru a confirma dacă sunt de acord ca micuţii să participe la ora de Religie anul acesta.


DEZBATERE Ministrul Educaţiei susţine Patriarhia în cruciada pentru ora de Religie

ORA DE RELIGIE Ministerul Educaţiei s-a răzgândit: Copiii trebuie să depună cerere de participare la Religie până pe 6 martie

Ministrul Educaţiei susţine propunerea Patriarhiei ca elevii să depună cerere de participare la ora de Religie, valabilă pe un întreg ciclu de învăţământ

Patriarhia: Şcoala trebuie să respecte toate condiţiile pentru desfăşurarea orei de Religie

EXCLUSIV Tertipul prin care BOR încearcă să menţină religia obligatorie în şcoli

Profesorul care a desfiinţat impunerea mascată a Religiei în şcoli ameninţă Ministerul Educaţiei cu plângere penală

Povestea profesorului care a învins binomul Stat-BOR şi a anulat metodele de impunere a Religiei în şcoli

Şcoala fără religie. Efectele deciziei Curţii Constituţionale

Patriarhia: Profesorii de religie şi părinţii trebuie să sesizeze cazurile în care se încearcă descurajarea participării elevilor la ora de Religie

Curtea Constituţională schimbă regula orei de Religie în şcoli: părinţii trebuie să depună cerere pentru ca elevii să participe la această materie

Patriarhia se zbate să păstreze Religia obligatorie în şcoli

VIDEO Adevărul Live. Dispută între Remus Cernea şi preoţi pe statutul orei de Religie în şcoli: e sau nu obligatorie?

Profesorul care a desfiinţat obligativitatea Religiei insistă ca decizia CCR să fie aplicată imediat

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite