Ora adevărului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu ajunge, la doi ani de la preluarea mandatului, să repete un scenariu pe care l-a interpretat cu succes în stagiunea 2000-2004, pe când era primar al Bucureştiului.

Preşedintele Traian Băsescu ajunge, la doi ani de la preluarea mandatului, să repete un scenariu pe care l-a interpretat cu succes în stagiunea 2000-2004, pe când era primar al Bucureştiului. Atunci a câştigat de unul singur scrutinul pentru postul de edil al Capitalei, dar a pierdut consiliul general şi sectoarele. Au urmat patru ani de gherilă urbană între primar şi majoritatea PSD. În Bucureşti nu s-a făcut mai nimic, fondurile de investiţii au fost blocate, marile proiecte - amânate. Aroganţi şi suficienţi, pesediştii n-au mirosit că Băsescu i-a jucat pe degete. Consiliul general i-a luat prerogativele, crezând că-l striveşte. Eroare! Traian Băsescu a fost derogat de orice responsabilitate şi a venit în campanie cu sloganul "Daţi-mi un consiliu, să pot face treabă!". Ceea ce s-a şi întâmplat. Alegerile locale din Capitală au fost un dezastru pentru PSD, iar pentru Băsescu au reprezentat trambulina pentru Preşedinţia României.

Astăzi, preşedintele Traian Băsescu aduce jocul în aceiaşi parametri pe care îi stăpâneşte atât de bine. A insultat direct parlamentul, spunând că face legi pentru infractori. Vulpoiul politic Băsescu a ştiut prea bine ce face. Declaraţiile sale au stârnit reacţia pe măsură a forului legislativ. Preşedintele a generat o nouă stare conflictuală chiar înainte ca cererea pesediştilor de suspendare a şefului statului din funcţie să fie depusă la parlament. Apoi a trimis solicitarea privind prezentarea unui mesaj în faţa deputaţilor şi senatorilor în termeni imperativi, fără să se consulte cu Birourile celor două Camere. Parlamentul a răspuns conform aşteptărilor. Traian Băsescu a obţinut ceea ce şi-a dorit. Doi ani de zile de confruntare cu guvernul nu au adus niciun succes, transformându-se într-un război de tranşee.

Noul conflict se va purta între preşedinte şi parlament, aşa cum sa dat vechea bătălie dintre primar şi consiliul general. Traian Băsescu ştie prea bine că este esenţial să aibă iniţiativa şi să conducă ostilităţile. Preşedintele va duce lupta pe terenul care îi convine, cel al imaginii, unde parlamentul este foarte vulnerabil.

Cu largul concurs al celor aleşi care, de multe ori, s-au făcut de râs prin comportamentul şi rapacitatea lor, instituţia parlamentului a ajuns ciuca bătăii presei române. Cine vor fi adversarii lui Băsescu? "Chiulangiii şi corupţii din băncile Legislativului!" Cine să mai spună că fără parlament nu există democraţie? Ar trebui să o facă însuşi preşedintele României, de la înălţimea funcţiei şi popularităţii sale. Miercuri, la 17, este ora adevărului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite