VIDEO Unde duce războiul Antenelor cu Kövesi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
antena 3

Jurnaliştii Dan Marinescu (redactor-şef Adevărul) şi Grigore Cartianu au comentat într-o emisiune moderată de Liviu Iolu războiul dintre realizatorii Antena 3 şi procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.

După prezenţa Laurei Codruţa Kovesi în studioul Adevărul Live, emisiune în care procurorul-şef al DNA a explicat că Antena 3 nu e vizată de decizia judecătorilor şi că instituţia pe care o conduce nu confiscă televiziunile trustului INTACT, realizatorii Antena 3 au considerat că ieşirea în spaţiul public a şefei DNA este o formă de presiune asupra lor. 

Dan Marinescu, redactor şef Adevărul şi realizator al interviului cu Laura Codruţa Kovesi, şi Grigore Cartianu au comentat în studioul Adevărul LIVE argumentele celor două tabere aflate într-un război ireconciliabil.

Dan Marinescu: Jurnaliştii sunt reporterii antenelor, care se duc pe teren şi aduc ştiri. Este vorba de realizatori şi de lideri de opinie. Ei au lansat atacuri la adresa ziarului Adevărul, că ne-am permis să o invităm pe Laura Codruţa Kovesi. La fel de bine l-am invitat şi pe Mihai Gâdea. Nu am primit niciun răspuns. Aici, la Adevărul Live, a fost toată lumea. Nu văd unde a fost problma că a venit Laura Codruţa Kovesi. În Adevărul a apărut şi interviul lui Dan Voiculescu. Mulţi colegi ai noştri au uitat ce înseamnă presa. Trebuie să prezentăm lucruri fără patimă şi fără a le interpreta. Sunt curios, Mircea Badea sau Mihai Gâdea, o întrebau alte lucruri?

Grigore Cartianu: Au fost întrebări esenţiale. Într-un moment în care este acuzată, nu trebuie să răspundă şi ea? Nu cumva şi în legea bunului simţ, atunci când faci acuzaţii, trebuie să asculţi şi părerea sa? Multe televiziuni au preluat interviul acesta.

Dan Marinescu: Am vrut să aflu exact ce este cu sediul şi am aflat că sediul nu aparţine Antenei 3, ci este al Grivco, o altă firmă a lui Dan Voiculescu. Antena 3 plăteşte chirie, iar proprietarul nu mai este Grivco, ci statul român. Eu am lucrat la trustul Intact vreo 14 ani de zile. Lucram cu Marius Tucă zi de zi. Îl cunosc pe Dan Voiculescu foarte bine. Ştiu ce este acolo. Îi cunosc pe toţi oamenii aceştia care ne înjură. L-am ajutat pe Mircea Badea să ţină emisiunea pentru că avea examen.

Îi rog pe colegii de acolo, dacă continuă să împroaşte cu noroi ziarul Adevărul, o să pornim o luptă. Sunt oameni pe care îi respect, cum este Marius Tucă. Trustul acela a fost construit de Sorina Matei, pe care o înjură, de Narcisa Iorga, care acum e şefa CNA.

Grigore Cartianu: Este un public care este isterizat. O parte din oameni recurg la violenţe. Cum vrei să nu respecţi o sentinţă definitivă a Justiţiei?

Dan Marinescu: Nu îmi stă în fire să mă enervez, dar sunt chestii care mă dor. Sunt oameni pe care îi cunosc şi nu credeam că se ajunge la starea asta imbecilă. Nu ameninţ. Nu am spus nimic despre Dan Voiculescu, pentru că am zis că este bine să mă abţin, tocmai pentru că îl cunosc. Am înţeles şi poziţia colegilor de la Antena 3 şi Antena 1. Sunt oameni care au un salariu şi li s-au spus că „ăştia ne omoară, ne dau afară“. Îşi apără locurile de muncă şi înţeleg asta. Pentru ce să ataci alţi colegi? Pentru că am chemat un om care conduce o instituţie. Li se pare celor de la Antena 3 că ne-am purtat altfel cu Victor Ponta decât cu Traian Băsescu sau cu Laura Codruţa Kovesi?

Grigore Cartianu: Tu le ceri să fie raţionali. Totul este băsist în ţara asta. Toţi cei care nu urmează linia aceasta, care nu mai este gazetărească, sunt băsişti. Prea ne raportăm la filosofia lor. Nu este mai importantă Justiţia în ţara asta decât trustul lor?

Dan Marinescu: Ajungem să ţipăm unii la alţii, când rolul nostru este să informăm publicul român. În Antenă se pare că nimeni nu mai vrea să asculte. Oamenii ăia au făcut presă, am fost acolo şi ştiu. Ne amintim de Marius Tucă, care avea o audienţă mai mare decât o are Gâdea acum. Ştiu că aici o să-mi atrag dezaprobări de partea cealaltă, dar îi înţeleg. Trebuie să păstrăm o minimă decenţă, să laşi un loc de bună ziua. Jobul în ziua de astăzi este o mare problemă, dar nu s-a luat decizia că nu mai funcţionează Antena 3. Ei nu au păţit nimic. Este drobul de sare.

Grigore Cartianu: Ei pun în balanţă că patronul lor nu mai este în libertate şi că ei au rămas fără 60 de milioane de euro. Mie mi se pare grav că merg pe minciună şi manipulare. Ei nu spun că şi DNA a făcut recurs.

Dan Marinescu: Asta am şi întrebat-o pe Laura Codruţă Kovesi, de ce în prima instanţă cinci ani, apoi zece ani. De ce am întrebat-o? Pentru că eram băsist?

Grigore Cartianu: Nu poţi spune că Antena 3 este confiscată de Kovesi.

Dan Marinescu: Ei constată, este un sediu, este suprafaţa asta şi vine executorul. Ei trimit ANAF-ului şi intră prin executare în proprietatea imobilului. Ei au interpretat că pune presiune pe ANAF. Ce este rău să spui ANF-ului să-şi facă treaba? Proprietarul devine ANAF, care aparţine de Ministerul de Finanţe, care este în Guvern. Vine o campanie electorală. Tendinţa este de a căuta proptele politice. Vor ajunge prin a sprijini făţiş unul din candidaţi şi această isterizare va scoate în stradă oamenii aceia care trăgeau pumni în spate. Cum poţi tu să dai într-o femeie? O să ne trezim cu ciomege în spate în campanie. La asta va duce.

Grigore Cartianu: Trebuie fermitate maximă, dacă nu la Jandarmerie şi la Poliţie, la instanţe. Legea să fie aplicată la sânge.

Dan Marinescu: Candidaţii se gândesc la electorat. Indiferent de ce se întâmplă astăzi, dacă se va ajunge la închiderea postului Antena 3, vom sări şi îi vom apăra.

Grigore Cartianu: Legea CNA este încălcată flagrant. CNA este mort.

Dan Marinescu: Mă tem foarte tare de această polarizare şi de mutarea în stradă a campaniei electorale, ceea ce este anormal. Ce se întâmplă în jurul României este de natură să ne îngrijoreze pe toţi, iar noi nu trebuie să ne răsturnăm lături în cap.

Grigore Cartianu: Aşa slăbeşti o ţară, o bagi într-un conflict intern.

Dan Marinescu: Sunt mulţi oameni care sunt jurnalişti excepţionali acolo. Eu sper ca ei să fie cei care impun ritmul fluxului de ştiri. Nu ajungem nicăieri aşa.

Grigore Cartianu: Ce căştigă ei prin acest război cu statul pentru că Justiţia înseamnă statul român? Nu au ce să obţină. Obţin audienţe pe termen scurt pentru că lumea vrea să vadă ce zic. Dacă vor continua pe linia asta, vor rămâne cu un public mai mic pentru că sunt lucruri stridente şi împotriva statului. Nu problemele patronului tău sunt subiecte de presă, pentru că eşti parte, subiectiv. Noi, la Adevărul, când avea Dinu Patriciu probleme, am făcut o campanie, de genul jos labele de pe Patriciu? Nu, pentru că am fi fost discreditaţi.

Despre imaginile cu Iohannis la vila Dante

Dan Marinescu: Chestii de genul acesta pot conta la nehotărâţi. Sunt oameni cărora nu le place cearta şi care spun să mergem cu ăştia, să mai scăpăm de balamuc.

Grigore Cartianu: Dacă eu văd maşina ta intrând pe poarta ziarului România Liberă, nu spun că te-ai întâlnit cu Turturică. Puteai să te întâlneşti cu oricine altcineva. Şi eu am fost invitat la acel eveniment organizat pentru Duane Butcher. Nu este presă acolo, îmi pare rău. Iohannis va pierde la publicul Antena 3 pentru că acesta îl crede pe Gâdea şi pe Badea.

Dan Marinescu: Uităm că în toamnă alegem preşedintele României, şi al nostru, şi al Antena 3 şi al B1 TV. Candidaţii ar trebui să încerce să vorbească şi cu ceilalţi, să le explice şi lor lucruri. Victor Ponta a înţeles lucrul acesta. A încercat să vorbească cu un alt fel de public. Lumea nu s-a obişnuit cu Iohannis. Nu putem spune dacă stilul său prinde sau nu.

Grigore Catianu: România este puţin isterică. Are o anumită temperatură campania electorală, dar după alegeri, se mai calmează lucrurile.

Dan Marinescu: Eu cred că Victor Ponta nu o să-l atace pe Klaus Iohannis. În schimb, va folosi de minune oameni de genul lui Călin Popescu Tăriceanu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite