Opinia separată din motivarea CCR care îl lasă pe Dragnea după gratii, arată că şi la instanţa Liei Savonea judecătorii erau consideraţi specializaţi pe corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Motivarea deciziei CCR privind lipsa completelor specializate pe corupţie, care i-a spulberat speranţele lui Dragnea de a ieşi din puşcărie, conţine 2 opinii separate semnate de 4 judecători CCR,care atrag atenţia că şi Curtea de Apel Bucureşti condusă de Lia Savonea s-a considerat că judecătorii din penal erau specializaţi pe acte de corupţie.

Cele două opinii separate la motivarea CCR privind lipsa completelor specializate pe corupţie au fost semnate de 4 judecători CCR. Una a fost semnată de Daniel Morar, fostul şef al DNA, şi Mona Pivniceru, iar cealaltă de Livia  Stanciu, fosta şefă a ÎCCJ, şi Simina Tănăsescu, profesor de drept constituţional.

Principala idee regăsită în ambele opinii separate este că toţi judecătorii Secţiei penale a Înaltei Curţi sunt specializaţi în judecarea dosarelor de corupţie şi, în consecinţă, nu ar fi nevoie de o formalizare excesivă a atribuţiilor, aşa cum cer judecătorii CCR care au semnat opinia majoritară.

Opinia separată a judecătoarelor Stanciu şi Tănăsescu atrag atenţia şi asupra altei probleme. Mai exact, asupra faptului şi că alte instanţe din ţară au considerat, similar Înaltei Curţi, că toţi judecătorii care activau în cadrul Secţiilor penale erau specializaţi în judecarea cazurilor de corupţie. Una dintre aceste instanţe este Curtea de Apel Bucureşti, care a decis în acest mod încă din 2014. În perioada 2014-2017, Curtea de Apel Bucureşti a fost condusă de actuala şefă a CSM, Lia Savonea.

Lia Savonea este considerată o apropiată a fostului lider PSD, Liviu Dragnea, iar mai mai multe voci observă că a reuşit să construiască un nucleu dur de judecători favorabili PSD-ului în CSM. De exemplu, un moment-cheie pentru procesul lui Liviu Drangea privind angajările ficitive la DGASPC Teleorman a venit în decembrie 2018. Atunci, CSM-ul condus de Savonea a decis ca toate dosarele repartizate la completurile de 5 judecători de la ÎCCJ şi fie judecate şi în 2019 de aceiaşi judecători, fără a se organiza o trage la sorţi aşa cum se procedează în situaţiile în care dosarele nu au avansat în anul precedent. Decizia CSM a fost îndelung discutată întrucât venea în contradicţie cu cutuma instanţei supreme şi viza dosare importante, fiind văzută drept una care îl favoriza pe Liviu Dragnea, care se bucura de un complet perceput ca fiindu-i favorabil.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite