Operaţiunile de căutare a planorului dispărut, sistate până sâmbătă dimineaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Operaţiunile de căutare a planorului care a decolat joi de la Ghimbav şi nu a mai revenit la bază au fost sistate pe timpul nopţii, din cauză că zona unde au loc este una dificilă şi de risc, urmând să fie reluate sâmbătă dimineaţă, a declarat pentru Mediafax secretarul de stat Raed Arafat.

Căutările au fost întrerupte după lăsarea întunericului, deoarece prezentau mai multe riscuri pentru salvatori, dar şi riscul să nu depisteze planorul chiar dacă ajung la el, a explicat Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Operaţiunile vor fi realuate sâmbătă dimineaţă, la prima oră.

Joi, în jurul orei 21.50, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a fost sesizat de către ROMATSA că un planor care a decolat în jurul orei 12.30 din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la bază.

Din datele obţinute a reieşit că pilotul aparatului de zbor are 56 de ani, ”mare experienţă” şi executa un zbor privat în zona Postăvarul, potrivit MAI.

Procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Braşov s-au sesizat din oficiu joi, constituindu-se pe rolul acestei unităţi un dosar penal, cu privire la faptul că în aceeaşi zi planorul, care a decolat fără un plan de zbor la ora 12.30, a dispărut, iar pilotul, singura persoană aflată la bord, nu a mai contactat reprezentanţii Aeroclublului Ghimbav sau familia şi nu a mai revenit la bază.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Parchetul Curţii de Apel Braşov, din primele verificări a reieşit că ”pilotul a închiriat de la Aeroclubul Ghimbav serviciul de transport al planorului proprietate personală, iar în temeiul acestei relaţii contractuale” a fost dus cu un avion în Masivul Postăvarul de unde a decolat.

”Procurorii braşoveni solicită ajutorul opiniei publice cu orice informaţie care poate duce la identificarea planorului, viaţa pilotului depinzând de trecerea timpului“, se mai arată în comunicatul citat.

De asemenea, MAI anunţa, vineri după-amiază, că peste 650 de persoane şi 99 de vehicule şi aeronave participă la căutarea planorului.

”Alături de elicopterele MAI şi MApN la această operaţiune participă patru avioane aparţinând Aeroclubului României şi un elicopter aparţinând unei firme private. Pentru acoperirea eficientă a perimetrului de căutare fiecare aeronavă desfăşoară misiuni în zone prestabilite. Alături de forţele Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Apărării Naţionale sunt implicate resurse de la Salvamont, Ocolul Silvic şi Transsylvania Offroad Club”, mai arată MAI.

La rândul lor, reprezentanţii ROMATSA au anunţat că pilotul planorului a folosit ultima dată telefonul mobil joi, la ora 13.06, în timp ce traversa staţiunea Predeal.

De asemenea, sursa citată menţionează că, potrivit reglementărilor în vigoare, pentru zborul în această clasă de spaţiu aerian nu este obligatorie depunerea unui plan de zbor, iar pilotul poate obţine informaţii la cerere.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite