Operaţiunea „Panseluţa“ revine în forţă în Capitală. Cât cheltuieşte Primăria Sectorului 2 pe întreţinerea spaţiilor verzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contractele pentru întreţinerea spaţiilor verzi, din sectorul 2, au fost date prin atribuire directă
Contractele pentru întreţinerea spaţiilor verzi, din sectorul 2, au fost date prin atribuire directă

Edilii Sectorului 2 al Capitalei au atribuit mai multe contracte pentru întreţinerea spaţiilor verzi, prin negociere directă, unei firme patronate de un patron penal, abonat la contracte cu statul.

Primăria Sectorului 2 din Capitală a atribuit, săptămâna trecută, nu mai puţin de patru contracte pentru „servicii privind întreţinerea spaţiilor verzi publice”. Toate contractele au fost date fără licitaţie, prin încredinţare directă pe motiv că toate ofertele primite ar fi fost neconforme sau inacceptabile. 

„Ansamblul ofertelor prezentate ca răspuns la o licitaţie deschisă, la o licitaţie restrânsă sau la un dialog competitiv a fost neconform sau inacceptabil. Au fost luate în considerare la negocieri doar ofertele care au respectat criteriile de selecţie calitativă”, se precizează în anunţurile de atribuire pentru ”justificarea alegerii procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare”.

Atribuiri directe

Aşa că edilii au apelat la parteneri „tradiţionali”, adică la firme abonate la contracte cu statul. Numitorul comun a trei din cele patru anunţuri de atribuire este firma Garden Center Grup SRL, al cărei obiect de activitate este „cultivarea plantelor pentru înmulţire”. Toate atribuirile s-au făcut într-o singură zi, pe 26 august.

Astfel, primul contract dat Garden Center Grup, are o valoare de 634.351de lei (139.000 de euro). Cel de-al doilea contract, este de 977.045 de lei (aproape 215.000 de euro). Pentru cel de-al treilea contract Primăria Sectorului 2 va plăti Garden Center Grup suma de 892.210 de lei (194.000 de euro).

În aceeaşi zi, edilii Sectorului 2 au mai dat un contract, tot prin atribuire directă, unor alte firme clientelare. Astfel, serviciile privind întreţinerea spaţiilor verzi publice din Sectorul 2 –Lot 2 (Zona 2), în valoare de 891.759 de lei (194.000 de euro), au fost atribuire asocierii formate din firmele Domenii Construct SRL Bucureşti şi Geca Impex PM SRL.

În total, Primăria Sectorului 2 va cheltui pentru întreţinerea spaţiilor verzi nu mai puţin de 3,4 milioane de lei (745.000 de euro).

Firme clientelare

Garden Center Grup SRL este controlată de omul de afaceri Ion Olteanu, care este unic acţionar şi administrator. În ultimii şase ani, firma acestuia a încasat 87 de milioane de euro, din contracte cu ADP-urile sectoarelor 1, 2, 3, 5 şi 6 şi cu oraşele Bucureşti, Cluj-Napoca, Bacău, Brăila şi Sinaia. Ion Olteanu este acţionar şi la firma Eco Horticultura SRL, care de asemenea are numeroase contracte cu ADP-urile sectoarelor 1, 2, 5 şi 6 şi cu primăria Capitalei, precum şi cu cea a Sectorului 4. Din aceste contracte, i-au mai intrat în conturi încă 10 milioane şi jumătate de euro. În 2015, procurorii anticorupţie au luat la puricat firma lui Olteanu.

Mai exact, ancheta a vizat un un contract de 300.000 de euro, privind amenajarea unui parc în Miercurea Ciuc. Viceprimarul oraşului, Szoke Domokos, a fost acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu şi de instigare la fals în înscrisuri oficiale, ancheta stabilind că atribuirea s-a făcut ilegal. Procurorii DNA au depus la dosar o serie de interceptări telefonice, care dovedeau că Domokos că ar fi beneficiat de foloase necuvenite, după ce a semnat documentele cu Garden Center Grup.

De altfel, Garden Center Grup are numai clienţi unul şi unul. Administraţia Prezidenţială a anunţat, anul trecut, că firma care a câştigat licitaţia pentru refacerea sistemului de irigaţii din curtea Palatului Cotroceni este Garden Center Grup. Potrivit Sistemului Electronic de Achiziţii Publice, oferta acestei firme a fost de 1,15 milioane de lei fără TVA. În cursă au mai intrat alte trei companii, dar preţul cel mai scăzut a fost criteriul de atribuire.

La rândul său, firma Geca Impex PM SRL este abonată la contracte cu statul. Primăriile de sector au atribuit acestei firme contracte de zeci de milioane de lei.
Anul trecut, actualul viceprimar al Sectorului 2, Dan Cristian Popescu, a acuzat anumite ”legături primejdioase” între firma Geca Impex PM SRL, patronată de Gelu Pălămaru, şi directorii ADP Sector 2.

Curtea de Conturi: Crizanteme de 310 lei bucata

Atribuirile făcute de edilii Sectorului 2 vin după ce Curtea de Conturi a avertizat că primăriile de sector au tocat nejustificat, până acum, sute de milioane de euro pentru spaţii verzi. Astfel, un raport al Curţii de Conturi publicat anul trecut a arătat că primăriile din Bucureşti au cheltuit, în perioada 2007-2014, circa 2,7 miliarde lei (600 milioane euro) pentru întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi. Raportul a scos la iveală o incredibilă risipă de bani: primăriile de sectoare au cumpărat plante şi arbori pentru amenajarea spaţiilor verzi de 20 de ori mai scumpe decât preţurile de la producători. Astfel, preţul unei crizanteme a fost de 310 lei bucata.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite