Operaţiunea „Salvaţi deţinutul Adrian Năstase!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cazul lui Adrian Năstase  a pus în încurcătură mai  multe instituţii ale statului
Cazul lui Adrian Năstase a pus în încurcătură mai multe instituţii ale statului

După condamnarea lui Năstase şi tentativa sa de suicid, pare să fi început o operaţiune de salvare a fostului premier de la executarea pedepsei. Bătălia se duce pe două planuri: legal şi medical.

Avocaţii lui Adrian Năstase au depus vineri seara, la Tribunalul Bucureşti, o cerere de anulare a mandatului de executare a pedepsei de către Adrian Năstase. În baza acestei cereri, s-a format dosarul  23593/3/2012, care a primit termen de soluţionare pentru 12 iulie.

Avocaţii invocă articolul 461 din Codul de procedură penală, care reglementează situaţiile în care se poate depune o contestaţie la executarea pedepsei. Din cele patru motive ce pot fi invocate, singurul care se potriveşte situaţiei lui Adrian Năstase e acela că în procesul său ar fi survenit prescrierea faptelor. În dosarul lui Adrian Năstase, termenul de prescriere a faptelor ar fi trebuit să se împlinească pe 10 iunie.

Însă la sfârşitul anului trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca să se prelungească termenele de prescriere cu perioada în care judecarea dosarelor a fost suspendată ca urmare a contestaţiilor la Curtea Constituţională. În acest caz, prescrierea ar surveni la începutul anului viitor. Însă avocaţii afirmă că decizia Înaltei Curţi nu are putere de lege, deci au reclamat prescrierea faptelor, chiar dacă Adrian Năstase însuşi a declarat că nu-l interesează prescrierea faptelor, ci o soluţie de achitare.

Acest demers survine celui făcut joi de către Dana Năstase, care a cerut amânarea executării pedepsei, şi pentru care instanţa a stabilit termen de judecată pentru 5 iulie.

Bâlbe instituţionale

Dincolo de aceste demersuri în Justiţie, procedura de încarcerare a fostului premier a fost marcată de numeroase confuzii şi ezitări ale unor instituţii ale statului. Autorităţile se contrazic în privinţa începerii executării pedepsei de 2 ani de închisoare în cazul lui Adrian Năstase. În timp ce ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat că Năs­tase se află internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca în calitate de deţinut, Poliţia Capitalei susţine că fostul premier nu şi-a început încă executarea pedepsei cu închisoarea, deoarece nu au fost îndeplinite toate formalităţile legale.

De aceeaşi părere sunt şi avocaţii fostului premier, care invocă un vid legislativ. Potrivit Codului de procedură penală, hotărârile pronunţate în primă instanţă de către Curtea Supremă de Justiţie se pun în executare de Tribunalul Municipiului Bucureşti. Această instituţie urmăreşte dacă mandatul este pus în aplicare de Poliţie. În cazul în care nu poate pune în executare mandatul, Poliţia Capitalei trebuia să înştiinţeze oficial Tribunalul că nu-l poate îndeplini, precum şi motivele care au împiedicat-o - cauze medicale în situaţia lui Adrian Năstase.

Conform legislaţiei, Tribunalul Bucureşti urmează să solicite Institutului de Medicină Legală constituirea unei comisii medicale, care să stabilească dacă Adrian Năstase poate fi tratat în reţeaua medicală penitenciară. Dacă nu poate fi tratat, atunci se amână executarea pedepsei.

Împuşcatul Năstase, caz inedit

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Municipiului Bucureşti, Laura Andrei, a declarat că avem de-a face cu o situaţie inedită: „Nu a mai existat o situaţie de genul acesta. În situaţia dată nu se poate spune că persoana condamnată se sutrage executării", aşa cum s-a întâmplat de exemplu în cazul lui Nuţu Cămătaru, care fugise în străinătate, a mai explicat Laura Andrei.

Tribunalul a dat un ordin de executare şi aşteaptă răspunsul instituţiei care trebuia să aplice mandatul de executare - Poliţia. După sosirea acestui răspuns, instanţa va decide căile procedurale care urmează. Ministrul de Interne, Ioan Rus, înclină să creadă ca zilele petrecute de Adrian Năstase să i se scadă din pedeapsa de 2 ani de închisoare.

„Dânsul este deţinut. În acest moment, îşi ispăşeşte prima zi de pedeapsă. În spital au fost luate toate măsurile pe care legea le prevede pentru oricine care se găseşte în această situaţie. Paza o asigură Ministerul de Interne", declarase Ioan Rus a doua zi după ce Năstase fusese internat.

În această situaţie, familia şi apropiaţii nu ar mai fi trebuit să aibă acces liber în salonul fostului premier. Rus a dezminţit însă, subliniind faptul că toţi cei care s-au dus la spital au putut să-l vadă pe Năstase cel mult pe holurile spitalului, fără a putea vorbi cu acesta.

Poliţia: „Procedura nu a fost îndeplinită"

Poliţia Capitalei l-a contrazis pe ministrul de Interne Ioan Rus. Într-un comunicat, reprezentanţii Poliţiei spun că Adrian Năstase nu şi-a început încă executarea pedepsei.

„Având în vedere că, atât timp cât nu a fost întocmit procesul-verbal de încarcerare şi persoana menţionată în mandatul de executare nu a fost încarcerată într-un loc de detenţie sau într-un penitenciar, se consideră că procedura de executare a mandatului nu a fost încheiată", se precizează în comunicatul de presă al Poliţiei Capitalei.

Stare de „detenţie sui-generis"

Aceeaşi opinie o au şi avocaţii lui Năstase, care susţin că situaţia fostului premier este una particulară, nereglementată de lege.

„În baza mandatului, persoana este arestată şi depusă într-un centru temporar de deţinere - arest sau penitenciar, printr-un proces verbal. Apoi, Poliţia înştiinţează Tribunalul Bucureşti că a pus în executare mandatul. Or, Adrian Năstase nu a fost predat, el se află într-un spital public. Această situaţie nu este reglementată de lege. Acum, Adrian Năstase se află într-o stare de detenţie sui-generis, pentru că nu este reglementată. Eu nu ştiu în baza căror ordine poliţiştii stau la uşa rezervei lui de spital", a declarat, pentru „Adevărul", avocatul Ion Cazacu. 

"Adrian Năstase este deţinut. În acest moment, îşi ispăşeste prima zi de pedeapsă."
Ioan Rus ministru de Interne

"Atât timp cât nu a fost întocmit procesul- verbal de încarcerare se consideră că procedura de executare a mandatului nu a fost încheiată."
Comunicat Poliţia Capitalei

Penitenciarul îl aşteaptă

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) este ultima verigă în lanţul procedural al încarcerării. Purtătorul de cuvânt al ANP, Georgiana Gherman, a precizat că, până în prezent, unitatea de detenţie nu a primit nicio înştiinţare oficială de la Tribunalul Bucureşti privind decizia de condamnare a lui Adrian Năstase.

„Dacă persoana se afla deja în custodia noastră, atunci instanţa trebuia să trimită şi la ANP o copie a mandatului de executare a pedepsei. Noi nu-l avem în evidenţă pe Adrian Năstase, nu putem decât să aşteptăm ca poliţia să pună în executare mandatul", a declarat pentru „Adevărul" Georgiana Gherman.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite