Operaţiunea „Coaliţia pentru Familie“. Ce legături au SIE şi KGB

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenda privitoare la protecţia familiei tradiţionale face ravagii prin Europa de Est, cu maximă susţinere de la Kremlin. În mod ciudat, se alătură şi dreapta (PMP), şi stânga (PSD) românească, plus ceva băieţi cu conexiuni SIE.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon a afirmat zilele acestea că va declara anul 2019, prin decret prezidenţial, ‘Anul Familiei’. El a mai declarat că manifestaţiile publice ale minorităţilor sexuale ar trebui scoase în afara legii, într-un discurs susţinut în deschiderea Congresului Mondial al Familiei, desfăşurat în perioada 14-16 septembrie la Palatul Republicii din Chişinău. Preşedintele, cunoscut pentru orientarea sa pro-Moscova, a calificat problema familiei drept ‘unul dintre subiectele cele mai fierbinţi ale momentului’.

Câtă dreptate are domnul Dodon! Ca să facă din non-problema căsătoriei homosexuale (nelegale deja) problema momentului, felurite interese şi-au dat mâna. Congresul Mondial al Familiei era la origine o afacere evanghelică, dar a căpătat un secretar general cu legături cu securitatea rusă şi oligarhii ortodocşi din jurul lui Putin, ca şi cu ideologul acestuia favorit, Alexandr Dughin.

Nu ar trebuie să ne mire, văzând cum propaganda rusă a difuzat cu succes în Europa de est, în România, folosing grupuri neo-evanghelice peste noapte aliate cu BOR, scandaluri de masă privind decadenţa Occidentului, care ar fura copii est-europenilor pentru a avea sânge proaspăt. În România, scandalul, care a fost propagat pe canale de propagandă ruseşti în cel puţin patru ţări din Estul Europei, a fost pus în relaţie cu agenţia norvegiană publică de protecţie a copiilor, Barnevernet. De fapt, a fost o copie unui scandal identic manufacturizat cu copii ruşi de presa oficială rusească.

A fost un mare succes, mai ales că a arătat ce voiau iniţiatorii, un Occident putred, care ia copiii de la părinţii lor şi îi dau unor familii de homosexuali să îi crească.

Tema pare de dreapta, cât o fi ea de susţinută de fostul KGB, dar în România pare să întrunească un consens transpartinic. PSD, PNL şi PMP susţin agenda familiei tradiţionale. Au creat un referendum în care pe buletinul de vot scrie orice, numai nu formularea pe care trebuie să o aprobe românii, chemaţi astfel să dea un cec în alb clasei politice.

Şi mai ciudat este că liderul cauzei îmbrăţişate de PSD este un om de dreapta, Mihai Gheorghiu, un fost locotetent al lui Marian Munteanu, asociat cu acesta în asociaţia ”Prietenii lui Nae Ionescu”, fost PNŢCD, fost UFD, fost PNL.

În paralel cu cariera sa politică traseistă, dar constant la dreapta, dl. Gheorghiu a prestat şi direct la stat în poziţii semnificative. A fost secretar de stat cu sarcina strategică de a-i păstori pe românii de pretutindeni (MAE, DRP) sub guvernul Tăriceanu şi a avut în total 10 iniţiative legislative, dintre care 9 au fost clasate ori respinse (vezi captura foto de mai jos). Singura iniţiativă din mandatul său de deputat care a fost transpusă într-o lege e una care s-a preocupat de activitatea SIE, în a cărei comisie de supraveghere a funcţionat. E vorba de legea 138 din 24 iulie 2000 pentru completarea art. 20 din Legea nr. 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Informaţii Externe. Modificarea adusă legii SIE de iniţiativa lui Gheorghiu a fost următorul alineat: ”Înzestrarea cu unele bunuri şi executarea de lucrări contra cost se pot realiza şi prin structuri proprii, pe baza de contractări cu parteneri externi şi interni”. Practic SIE, condus la acel moment de Cătălin Harnagea, primea o mai mare libertate în cheltuirea banilor pentru propria dezvoltare organizaţională.

Imagine indisponibilă

sursa: CDep.ro

România Curată a descoperit că preşedintele Coaliţiei pentru Familie, Mihai Gheorghiu, a intrat ulterior în afaceri cu Cătălin Harnagea, ex-şef al spionajului extern, iar una din administratoarele firmei lui Harnagea-Gheorghiu, a fost parteneră cu nora lui Ioan Talpeş, alt director al SIE. 

Concret, Mihai Gheorghiu deţine o jumătate din Icar Publishing SRL (vezi mai jos capturile foto din Monitorul Oficial), o afacere care se ocupă cu publicarea de cărţi. Partener de afaceri cu Mihai Gheorghiu este Cătălin Harnagea, fostul şef al spionajului românesc extern.

Imagine indisponibilă

sursa: Monitorul Oficial

Harnagea a condus Serviciul de Informaţii Externe în perioada 1997-2001, în perioada guvernării Convenţiei Democrate Române. Din CDR făcea parte şi PNŢCD, partid pe listele căruia a fost ales Mihai Gheorghiu ca deputat în legislatura 1996-2000.

Imagine indisponibilă

Icar Publishing a avut patru administratori începând din 2009 încoace. Primii administratori au fost Cătălin Harnagea şi Mihai Gheorghiu. 

Între 23 septembrie 2009 şi 16 iulie 2010, locul lor în administrarea societăţiii a fost luat de Anca Cătălina Streinu, care în paralel lucra şi ca directoare în cadrul ”Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni” (entitate al cărei director executiv a fost Mihai Gheorghiu până la jumătatea anilor 2000). În raportul de activitate pe 2016 al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi, Anca Cătălina Streinu apare menţionată ca trimisă în judecată de Institut (vezi pagina 79 din link) pentru presupusa prejudiciere a instituţiei cu 480.000 lei în intervalul 01.01.2008-15.10.2009. O parte din prejudiciul imputat Ancăi Streinu datează de când aceasta lucra simultan la Institut şi administra şi firma asociaţilor Harnagea-Gheorghiu. Procesul de recuperare a presupusului prejudiciu este încă pe rol, motiv pentru care până la o sentinţă definitivă, asupra Ancăi Streinu trebuie să primeze prezumţia de nevinovăţie.   

Al patrulea nume succedat în administrarea Icar Publishing SRL se numeşte Andreea Radu (Hagiopol) şi a ocupat această poziţie din aprilie 2014 până în iulie 2017. Andreea Radu apare de-a lungul timpului în mai multe firme controlate de Cătălin Harnagea şi ale lui Dorin Marian, ex-şeful cancelariei primului ministru Călin Popescu Tăriceanu. Spre exemplu, Andreea Radu a fost numită în 2005 administrator al Icar Business Research, firmă despre care agenţia Mediafax a vehiculat că ar fi fost implicată în vehicularea comisioanelor din contractul EADS, subiect despre care a scris şi România Curată

Administratoarea firmei unde asociat este preşedintele Coaliţiei pentru Familie apare însă în afaceri şi cu soţia fiului altui director al SIE. E vorba de Talpes Veronika Aliosheva, cea de-a doua nevastă a lui Codru Talpeş, fiul lui Ioan Talpeş, directorul SIE din perioada 1992-1997, de la care Andreea Radu a cumpărat 50% din societatea Tyhad Impex SRL în anul 2005, cele două derulând afaceri împreună aproximativ până în 2006. 

Începând din anul 2017, Icar Publishing este în insolvenţă, datorând aproximativ 2,1 milioane RON către BRD.

Imagine indisponibilă

sursa: Buletinul Procedurilor de Insolvenţă

Contactat de România curată, dl. Harnagea nu a dorit să facă vreun comentariu.

Dl. Gheorghiu a afirmat că doi cetăţeni fără nicio funcţie, cum erau el şi dl. Harnagea la vremea respectivă, aveau tot dreptul să se asocieze, iar orice asociere a firmei lor cu referendumul făcută de noi e o insinuare şi va fi sancţionată ”conform legii”.

România Curată nu contestă în niciun fel dreptul unor oameni asociaţi cu SIE să îşi facă firme, să aibă afinităţi la stânga deşi sunt la dreapta şi să aibă aceleaşi simpatii ideologice cu Igor Dodon şi Alexandr Dughin. Cert e că membrii Coaliţiei pentru Familie, sau mulţi dintre ei, nu au habar de aceste lucruri şi sunt animaţi de cele mai bune intenţii. E dreptul constituţional al fiecăruia să promoveze orice schimbare constituţională şi să se afilieze cu oricine, dar şi să fie pro sau contra căsătoriei homosexuale.

Dar e şi dreptul oricui să fie informat. Şi asta e sarcina noastră civică să nu păstrăm doar pentru noi asemenea informaţii care merită examinate.

Daniel Befu & Alina Mungiu-Pippidi

Îi puteţi trimite comentariile dvs. autorului pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite