Onorariul Olguţei Vasilescu pentru Goran Bregovici, cercetat de procurorii DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lia Olguţa Vasilescu este acuzată de fapte de corupţie
Lia Olguţa Vasilescu este acuzată de fapte de corupţie

Organizatorul concertului artistului sârb, Goran Bregovic, a povestit într-o declaraţie de martor dată la DNA cum ar fi primit 50.000 de euro de la primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu.  Procurorii spun că o parte din aceşti bani ar fi şpagă primită de la un afacerist craiovean. Olguţa Vasilescu susţine că este nevinovată

Primăriţa Craiovei, Olguţa Vasilescu (PSD), acuzată de luare de mită, spălare de bani şi folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, continuă lupta împotriva denunţătorului său, Petre Becheru. Ieri, Olguţa Vasilescu declarat că acesta s-ar fi „transformat într-un hărţuitor” şi că vrea să îl dea în judecată, iar în instanţă o să ceară să fie supus unei expertize psihiatrice.

De profesie matematician, Becheru este preşedintele asociaţiei de proprietari a blocului „Romarta”, şi este unul dintre denunţătorii din acest caz. De cazul acestuia se leagă solicitarea procurorilor DNA, prin care au cerut instanţei să o pună pe Olguţa Vasilescu sub control judiciar. Anchetatorii cereau ca primarul să nu se poată apropia de unii martori şi să nu comunice direct sau indirect, cu aceştia.

Totul a început după ce Olguţa Vasilescu a postat pe pagina sa de Facebook mai multe documente din dosarul în care a fost trimisă în judecată pentru corupţie. Asmuţiţi de „dezvăluiri“, fanii Olguţei l-au luat la ţintă pe cel care a denunţat-o la DNA pentru neregulile la lucrările de reabilitare a blocurilor din oraş. Acela a fost momentul în care DNA a cerut prima oară control judiciar pentru primăriţă. Curtea de Apel Bucureşti a respins definitiv marţi cererea DNA.

Judecătorii au arătat că din actele dosarului rezultă că, din contră, Olguţa Vasilescu  a intervenit şi a cerut decenţă când a sesizat că limbajul folosit de alte persoane, posibil simpatizanţi ai acesteia, nu era tocmai cel potrivit. „Afirmaţia că inculpata este cea care i-a incitat pe cei care comentau nu este susţinută, fiind o simplă apreciere a procurorului”, au motivat magistraţii. „În ceea ce priveşte posibilele ameninţări ale martorului denunţător nu se observă vreo legătură între inculpată şi acestea, fiind posibil ca inculpata să nu aibă cunoştinţă despre asemenea aspecte”, au mai arătat judecătorii.

Martorii cu identitate protejată

Procesul în care Olguţa Vasilescu (42 de ani) va fi judecată pentru corupţie nu a început încă. Rechizitoriul se află la judecătorul de cameră preliminară care urmează să stabilescă dacă poate fi trimis instanţei. Detalii inedite privind modul în care şi-a finanţat campania electorală din 2012, atunci când Vasilescu a candidat pe listele USL, apar în dosar. Practic, toată ancheta a pornit de la trei martori cu identitatea protejată, care au primit numele de cod „Mihail Radu”, „Marian Popa” şi „Marius Vasile”, şi care au denunţat cum s-au strâns fondurile electorale. Ei au povestit la DNA cum Olguţa Vasilescu, care avea funcţia de vicepreşedinte al PSD Dolj, sau oamenii acesteia ar fi contactat mai mulţi afacerişti locali şi le-au cerut să efectueze diverse sponsorizări.

Martorii cu identitate protejată au arătat că afaceriştii au dat bani cash staff-ului Olguţei Vasilescu, şi au achitat mai multe produse de publicitate electorală. De exemplu, unul dintre afacerişti ar fi cotizat suma de 300.000 de lei, altul ar fi achitat materialele publicitare de 250.000 de lei, iar un alt om de afaceri ar fi plătit o parte din onorariul artistului Goran Bregovic - suma de 25.000 de euro.

Plecând de la cele trei denunţuri, procurorii DNA au încercat să găsească şi alte probe. Astfel, au descoperit firma care a tipărit şi confecţionat materialele publicitare, dar şi societatea care le-a achitat. Este vorba despre pixuri, brichete, odorizante, căni şi pungi de plastic. Acestea aveau imaginea Olguţăi Vasilescu şi sloganuri de campanie electorală, precum : „Primar pentru Craiova” , „Primar Lia Olguţa Vasilescu” şi „Craiova, meriţi mai mult”. Reprezentenţii şi angajaţii firmelor implicate au povestit la DNA cum a decurs totul şi cine a făcut plăţile. Totul s-ar fi făcut prin ocolirea Legii finanţării partidelor politice, aceşti bani şi materialele publicitare nefiind declarate oficial.

Bregovic, onorariu dublu la concerte electorale

Una din mărturiile cheie din dosar, este cea dată de persoana care a organizat concertul lui Goran Bregovic din data de 14 mai 2012. Acesta a dat o declaraţie de martor la DNA, şi a spus că a tratat direct cu Olguţa Vasilescu, care iniţial l-a întrebat despre onorariile pe care le cer trupele din România. Cu acea ocazie, primarul l-ar fi întrebat dacă poate să-l aducă pe Gora Bregovic, să-i cânte în campania electorală. Organizatorul a luat legătura cu impresarii lui Bregovic, care au comunicat că artistul are un onorariu de 25.000 de euro.

S-a bătut palma, iar Bregovic a fost „închiriat” de Olguţa. În contract exista însă o clauză potrivit căreia Bregovic nu îşi asociază imaginea cu candidaţi sau partide, iar impresarul artistului ar fi comunicat că acesta are alte onorarii atunci când sunt evenimente speciale, iar pentru concerte electorale preţul se dublează, 50.000 de euro plus transport şi cheltuieli adiacente. „Nicio problemă”, a comunicat staff-ul candidatei la Primăria Craiova.

Banii, daţi în Bucureşti

Organizatorul a declarat la DNA că banii, cei 50.000 de euro, i-ar fi primit de la Olguţa Vasilescu în Bucureşti, în oraş, deoarece firma sa nu avea un punct de lucru. La întâlnire, Olguţa Vasilescu ar fi venit însoţită de un bărbat. Procurorii spun că 25.000 de euro din suma cerută de Bregovic ar fi fost şpagă dată de unul dintre afaceriştii craioveni, în timp ce provenienţa celorlalţi 25.000 de euro nu este încă stabilită.

Potrivit declaraţiei date la DNA, organizatorul a arătat că firma sa a încheiat, pe 5 mai 2012, un contract cu impresarii lui Goran Bregovic, Ignite Music Productions Entertainment Ltd Canada, având ca obiect de activitate prestaţia muzicală a solistului pentru 14 mai 2012. Pe 7 mai 2012, organizatorul a alimentat contul firmei sale cu suma de 50.000 de euro, bani pe care i-ar fi primit de la Olguţa Vasilescu,  şi i-a virat, în aceeaşi zi, în conturile Ignite Music Productions Entertainment Ltd Canada.

Contractul cu USL

Organizatorul a mai declarat la DNA că pe 11 mai 2012, firma sa a încheiat şi cu USL un contract, având ca obiect recitalul artistic al solistului Goran Bregovic din data de 14 mai 2012 în Craiova, iar preţul înţelegerii a fost în cuantum de 10.000 euro, inclusiv TVA. În baza acestui contract, pe 29 mai 2012, firma organizatorului a emis o factură fiscală în valoare de 44.597,15 lei către USL. Un reprezentat USL i-ar fi spus ca după ce organizaţia politică îi dă banii, să-i remită acestuia personal. Organizatorul a mai arătat că după ce USL a achitat suma de 10.000 euro, echivalentul în lei, în contul firmei sale, s-a deplasat la bancă şi a retras întreaga sumă, iar ulterior i-a remis-o în numerar reprezentantului USL.

Olguţa Vasilescu a negat vehement toate acuzaţiile procurorilor DNA, în acest caz. Atunci când s-a judecat propunerea de arestare preventivă, primarul  a depus la instanţa de judecată, în apărare, între altele, contractul dintre USL şi firma organizatorului care atesta contravaloarea prestaţiei artistului Goran Bregovic în cuantum de 10.000 de euro. De asemenea, ea a mai depus şi alte contracte vizând achiziţii materiale electorale şi publicitate, şi a spus că totul s-a făcut cu respectarea legii.

„Justice for Craiova”

Concertul artistului sârb  Goran Bregovic a fost susţinut pe 14 mai 2012 pe stadionul „Ion Oblemenco”. La eveniment au participat preşedintele PSD Dolj, Ion Prioteasa, candidat din partea USL pentru încă un mandat la Consiliul Judeţean Dolj, precum şi prim-vicepreşedintele PNL, deputatul Mihai Voicu, preşedintele PNL Dolj. La concert, Vasilescu a purtat un tricou pe care era inscripţionat „Justice for Craiova” (Justiţie pentru Craiova – aluzie la contracandidatul său, Antonie Solomon, care fusese arestat pentru corupţie), tricou pe care colegul său de partid Radu Mazăre- primarul Constanţei, a ţinut să îl prezinte publicului. În iunie 2012, Vasilescu a câştigat alegerile cu 45,6 % din voturi, contracandidatul său, Antonie Solomon (UNPR) - care ocupase funcţia de primar în perioada 2004-2012, a fost votat de 40,9% din craioveni.





 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite