Omul de afaceri sirian vizat de percheziţiile din dosarul de evaziune de 15 milioane lei, ridicat de procurorii DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ofiţeri DIICOT
Ofiţeri DIICOT

Omul de afaceri sirian Waari Ghessan, vizat de percheziţiile făcute în patru judeţe în dosarul de evaziune fiscală de 15 milioane de lei, a fost ridicat de procurori de la locuinţa sa din judeţul Timiş, urmând să fie audiat la sediul DIICOT Timişoara.

UPDATE Potrivit unui comunicat al Ministerului de Finan'e, trimis ziarului „Adevărul”, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) a verificat o reţea de trei firme care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 4,73 milioane euro (21.325.070 lei) prin sustragerea de la plata către bugetul de stat a TVA şi impozitului pe profit. În ianuarie 2016, DGAF a sesizat procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, care, în data de 02.06.2016, au efectuat 20 de percheziţii domiciliare şi la sediile unor societăţi comerciale de pe raza judeţelor Timiş, Bihor, Dolj şi Mehedinţi.

Reprezentanţii firmelor reţelei investigate au organizat circuite financiare fictive şi au înregistrat în evidenţele contabile relaţii comerciale artificiale şi documente necesare creării unei provenienţe aparent licite a operaţiunilor nereale introduse în acest circuit fraudulos. Astfel, au fost înregistrate achiziţii şi livrări fictive de zahăr, ulei de floarea-soarelui şi materiale de construcţii, necesare creării unei provenienţe aparent licite şi diminuării masei impozabile.

Percheziţiile procurorilor DIICOT

Sirianul a fost ridicat de la locuinţa sa din Ghiroda, de lângă Timişoara, el urmând să fie audiat de procurorii DIICOT.  Poliţiştii şi procurorii DIICOT au făcut, joi dimineaţă, 20 de percheziţii în judeţele Timiş, Bihor, Dolj şi Mehedinţi, la membrii unei grupări infracţionale specializate în evaziune fiscală.

”În cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2009, suspectul W. G., asociat şi administrator al SC Tioss Commerce SRL a constituit un grup infracţional, format din 20 de persoane, care a acţionat în perioada ianuarie 2010 - decembrie 2013, şi al cărui scop infracţional a constat în crearea unui circuit evazionist, prin înregistrarea în contabilitatea societăţii de facturi reprezentând operaţiuni fictive, aferente activităţilor licite efectuate şi înregistrate de societate”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

”Din cercetări a reieşit că, începând cu anul 2009, liderul grupării, un bărbat de 55 de ani, ar fi stabilit întregul circuit evazionist în favoarea societăţii comerciale administrate de acesta. Grupul infracţional, format din 20 de membri, cu vârste între 28 şi 60 de ani, era structurat pe mai multe paliere, mobilul urmărit fiind realizarea unor profituri materiale ilicite, imediate şi substanţiale, prin diminuarea taxelor şi impozitelor datorate bugetului consolidat al statului, în baza unor facturi emise consecutiv de mai mulţi furnizori (societăţi cu un comportament fiscal neadecvat) în baza unor situaţii create artificial”, se arată într-un comunicat transmis de BCCO Timişoara.

Conform sursei citate, obiectul activităţilor infracţionale ar fi constat în emiterea de facturi generatoare de TVA şi cheltuieli deductibile, operaţiuni fictive, în vederea legalizării provenienţei unor cantităţi de zahăr şi ulei alimentar achiziţionate ilicit de către societatea administrată de liderul grupării.

Prejudiciul cauzat prin comiterea faptelor depăşeşte 15.000.000 de lei, 6.800.000 reprezentând ipozit pe profit, iar peste 6.800.000 reprezentând TVA dedusă ilegal.

Poliţiştii vor pune în aplicare 20 de mandate de aducere.  Percheziţii au avut loc şi la locuinţa omului de afaceri sirian, precum şi la sediul firmei acestuia.

Omul de afaceri sirian Waari Ghessan este cunoscut în Timiş pentru relaţia cu fosta soţie a omului de afaceri Georgică Cornu. În 2013, în timpul divorţului dintre Georgică Cornu şi soţia sa, Oana, Cornu făcea dezvăluiri în presa locală despre relaţia dintre aceasta şi Waari Ghessan care i-a fost partener de afaceri.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite