Ghiţă, eliberat din arestul din Belgrad pentru o cauţiune de 200.000 de euro. Fostul parlamentar fugise din România lăsând o cauţiune de 13 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghiţă FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Sebastian Ghiţă FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă - reţinut la Belgrad în noaptea de 13 spre 14 aprilie şi plasat apoi în arest preventiv - va fi eliberat pe cauţiune, în baza unei decizii a Curţii Supreme din Serbia. Cuantumul cauţiunii a fost stabilit la 200.000 de euro. În momentul în care fugise din România, Sebastian Ghiţă garantase o cauţiune de 13 milioane de euro.

Conform unor Instanţei Supreme din Belgrad, măsura eliberării pe cauţiune a fost deja aprobată şi urmează să fie pusă în aplicare în scurt timp. Pentru a putea fi eliberat, avocatul fostului parlamentar a achitat suma de 200.000 de euro. Cuantumul acesteia a fost stabilit cu aprobarea procurorului general din Belgrad.

Sebastian Ghiţă va fi eliberat din custodia Poliţiei districtuale din Belgrad, după depunerea unei cauţiuni de 200.000 de euro, anunţă agenţia Tanjug, citată de News.ro.

În afara interdicţiei de a părăsi oraşul Belgrad fără permisiunea prealabilă a instanţei de judecată, Sebastian Ghiţă are obligaţia de a se prezenta de două ori pe lună la poliţie, iar paşaportul i-a fost reţinut.

Omul de afaceri aşteaptă o decizie privind cererea de extrădare formulată de autorităţile române. Fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost localizat şi reţinut la Belgrad în noaptea de 13 spre 14 aprilie, iar ulterior a fost plasat în arest preventiv. Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său în momentul capturării. Pe numele lui Sebastian Ghiţă există două mandate de arestare în lipsă, el având cinci dosare penale în România.

Cauţiunea de 13 milioane de euro

Atunci când a fugit din România, fostul parlamentar era pus sub control judiciar sub o cauţiune de 13 milioane de euro încă de anul trecut când a fost trimis în judecată de DNA Ploieşti alături de foşti şefi din poliţie şi parchete, după ce, în primăvară, Camera Deputaţilor respinsese cererile privind reţinerea şi arestarea parlamentarului.  Procurorii au încercat să se asigure că Ghiţă nu va dispărea şi atunci când l-au pus sub control judiciar i-au fixat şi o cauţiune de 13 milioane de euro. Ba mai mult, pe 22 noiembrie, Curtea Supremă a decis definitiv că Sebastian Ghiţă rămâne sub control judiciar pe cauţiune, instanţa respingând, totodată, cererea acestuia de a putea părăsi teritoriul României fără încuviinţarea judecătorilor.

Garanţiile depuse de Ghiţă în contul cauţiunii de 13 milioane de euro includ atât activele unei firme pe care o controlează, cât şi mai multe imobile.

„În cazul în care se stabileşte că a fost vorba de sustragere cu rea credinţă de la respectarea termenilor controlului judiciar, statul execută cauţiunea. El (Sebastian Ghiţă - n.r.) trebuie să facă dovada că a fost în posibilitate să se prezinte în faţa organelor judiciare. Decizia este a instanţei“, a explicat, pentru „Adevărul“, avocatul Ovidiu Buduşan, fost procuror şef al Secţiei Anticorupţie din Parchetul General.

Surse judiciare spuneau după dispariţia lui Ghiţă că următorul pas pe care îl vor face procurorii va fi să pună sechestru pe bunurile lăsate gaj de acesta. Astfel, pentru că a încălcat termenii controlului judiciar, care prevedeau că este obligat să se prezinte în faţa organelor judiciare ori de câte ori este chemat, Ghiţă îşi poate lua adio şi de la imensa cauţiune de 13 milioane de euro, lăsată garanţie pentru „bună purtare“.



 

Susţine că este persecutat

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă, aflat în arest în Serbia, a declarat, pe 19 iunie, la Belgrad, unde a fost audiat ca urmare a cererii de extrădare formulată de autorităţile române, că se opune extrădării, invocând persecuţii politice, potrivit Tanjug.

Avocatul său a solicitat ca, în cazul lui Sebastian Ghiţă, măsura detenţiei să fie înlocuită cu arestul la domiciliu, urmând ca instanţa să decidă în legătură cu acest subiect. Audierea lui Ghiţă, adus de la închisoarea districtuală din Belgrad, a fost  făcută de un judecător de cameră preliminară, în baza Legii cu privire la asistenţa juridică internaţională în materie penală.

În 27 aprilie, ministrul Justiţiei Tudorel Toader anunţa că autorităţile române au transmis la Belgrad toate documentele pentru extrădarea lui Sebastian Ghiţă. Curtea Supremă din Belgrad a prelungit, la solicitarea României, termenul de 18 de zile pentru transmiterea cererii de extrădare în cazul lui Sebastian Ghiţă. Purtătoarea de cuvânt a Curţii, Bojana Stankovic, a declarat pentru Tanjug că, în cadrul procedurilor preliminare, termenul de detenţie poate fi prelungit până la 40 de zile. În cazul lui Ghiţă, imediat după reţinere, au fost formulate două decizii ale instanţelor: una privind reţinerea sa pentru o perioadă de două luni şi o alta privind reţinerea sa pentru 18 zile.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite