Omul de afaceri Nelu Iordache, trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi delapidare. Prejudiciul de peste 2 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe omul de afaceri Nelu Iordache, acuzat că ar fi prejudiciat statul român cu peste 2 milioane de euro în perioada în care era administratorul firmei Bata Sky, fosta Blue Air.

Alături de omul de afaceri Nelu Iordache, au mai fost trimişi în judecată Imad Ali administratorul unei societăţi comerciale, Mioara Băluţă, angajată în cadrul unei bănci, şi Luiza Maria Ilie, acuzată de mărturie mincinoasă.

Potrivit procurorilor, în perioada februarie - aprilie 2011, omuld e afaceri Nelu Iordache Nelu, asociat şi administrator al SC Bata Sky, ar fi înregistrat în contabilitatea firmei achiziţii fictive de materiale publicitare promoţionale în valoare totală de peste 46 de milioane de lei, din care valoarea TVA -ului a fost de aproape 9 milioane de lei.

„Prin aceste demersuri inculpatul a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 8.972.252 lei (echivalentul a 2.133.254 euro), reprezentând TVA dedusă în mod nelegal”, susţin procurorii DNA.

În ceea ce priveşte acuzaţia de delapidare, procurorii din cadrul DNA susţin că, ulteriro faptelor de evaziune până la data de ianuarie 2014, Nelu Iordache şi-ar fi însuşit în mod necuvenit suma de 47.311.243 lei, pe care ar fi „justificat-o” prin simularea unui împrumut pe care l-ar fi acordat firmei SC Bata Sky Imobiliare SA. În acest sens, el ar fi încheiat un contract prin care să ateste că ar fi împrumutat societatea cu suma de 11 milioane de euro. „Acest contract a generat, în sarcina societăţii, o obligaţie de restituire a sumei respective în favoarea inculpatului Iordache Nelu, deşi în realitate firma nu a încasat niciodată vreun ban, în modalitatea de mai sus”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Cu privire la aceste fapte din urmă, procurorii DNA susţin că celelalte două inculpate, Mioara Băluţă şi Luiza Maria Ilie „au declarat în mod mincinos că, în perioada 18 - 28 aprilie 2011, în unitatea bancară în care prima îşi desfăşura activitatea, au fost desfăşurate operaţiuni în sensul celor arătate mai sus, în realitate, nefiind depusă, plătită şi retrasă vreo sumă de bani”.

Problemele cu legea încep pentru omul de afaceri Nelu Iordache în decembrie 2012, ajungând în arest preventiv fiind suspectat că a deturnat 6 milioane de euro din banii cheltuiţi de stat pentru autostrada Nădlac-Arad.

Bata Sky Imobiliare SA, cunoscută sub numele de Blue Air, a fost primul operator de zbor privat din România. După arestare, afacerile lui Iordache au început să intre una câte una în insolvenţă. Lucru care s-a întâmplat şi cu Blue Air, compania aeriană continuând să existe, dar sub un alt patron. 

După ce a rămas fără divizia de operaţiuni aeriene, vechiul Blue Air, controlat de Nelu Iordache, şi-a schimbat numele în Bata Sky Imobiliare, iar la începutul anului 2014 a fost acceptată iniţial intrarea firmei în faliment şi lichidarea ei. Procurorii anticorupţie au reuşit însă să blocheze procesul de lichidare al companiei, şi să încerce recuperarea celor 2 milioane de euro deduse ilegal de Bata Sky pe vremea când se numea Blue Air.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite