Omul de afaceri israelian Benyamin Steinmentz, condamnat în România, a fost capturat în Grecia. Autorităţile elene decid dacă îl extrădează - surse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: epa-efe
Foto: epa-efe

Omul de afaceri israelian Bennyamin Steinmentz, condamnat în lipsă în România la 5 ani de închisoare în dosarul privind retrocedarea Fermei Regală Băneasa, a fost prins în Grecia. Potrivit surselor Adevărul, acesta a fost eliberat pe cauţiune până când se va judeca extrădarea.

Sursele citate menţionează că afaceristul ar fi fost capturat pe 24 noiembrie, în Grecia, fiind dus în faţa magistraţilor. Judecătorii au dispus o cauţiune de 5.000 de euro şi punerea lui sub control judiciar, cu interdicţia de a părăsi Grecia până la luarea unei decizii cu privire la predarea către România, au declarat surse judiciare pentru Adevărul.

Legături la cel mai înalt nivel

În decizia de condamnare, judecătorii au reţinut că Benyamin Steinmentz şi Tal Silberstein ar fi pus bazele unei asocieri la care au aderat mai multe persoane pentru dobândirea Fermei Regale Băneasa şi a Pădurii Snagov, revendicate de Al României Paul Philippe, gruparea fiind coordonată de Benyamin Steinmetz, prin omul său de încredere Tal Silberstein. Judecătorii menţionau că cei doi israelieni se bazau pe relaţiile pe care le avea la cel mai înalt nivel, dând exemplu e-mailuri transmise preşedintelui de la acel moment, Traian Băsescu, şi legături cu alţi oficiali ai statului, precum Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta sau Viorel Hrebenciuc.

Decizia judecătorilor

Omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la 7 ani de închisoare, israelienii Benyamin Steinmetz şi Tal Silberstein la câte 5 ani, în lipsă, iar Paul Philippe al României, la 3 ani şi 4 luni de detenţie, sustrăgându-se în prezent executării pedepsei. O altă persoană condamnată, Nela Ignatenko (fostă Păvăloiu) – 5 ani, a fugit din ţară.

Dan Andronic a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Fostul primar al comunei Snagov, Apostol Muşat, a fost condamnat la 4 ani cu executare, aceeaşi pedeapsă fiind dispusă şi în cazul fostului prefect al judeţului Ilfov Nicolae Jecu.

Avocatul Robert Roşu a fost condamnat la 5 ani de închisoare, însă recent pedeapsa acestuia a fost anulată, fiind pus în libertate.

Alte patru persoane au fost condamnate la câte 4 ani de închisoare cu executare, iar Dragomira Gheorghiţă, Corina Dicu, Ioan Stoian, Marius Marcovici şi Lucian Mateescu au primit pedepse cu suspendare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite