UPDATE Omul de afaceri Horia Simu a fost arestat preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Simu a fost reţinut în noaptea de joi spre vineri FOTO Mediafax
Horia Simu a fost reţinut în noaptea de joi spre vineri FOTO Mediafax

Omul de afaceri Horia Simu va fi cercetat în spatele gratiilor. Asta după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis, vineri, propunerea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă a afaceristului în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu cu privire la retrocedarea ilegală a unui imobil din Bucureşti, prin care s-a produs un prejudiciu de peste 55 de milioane de euro.

UPDATE Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi au decis ca Horia Simu să fie cercetat în arest preventiv.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea Supremă.

După mai puţin de o oră de audieri, Horia Simu a fost reţinut de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), acesta urmând să fie dus, vineri, în faţa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă.

Simu este acuzate de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

De asemenea, procurorii au mai dispus începerea urmăririi penală şi faţă de Ingrid Zaarour, Theodor Cătălin Nicolescu, Mihnea Remus Iuoraş şi Ionela Mihaela Nicolescu, preşedinte, vicepreşedinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, la data faptei. Aceştia sunt acuzaţi de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. 

Florin Alexandru Hanu, expert evaluator, a fost pus sub urmărire penală pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Ce acuzaţii aduc procurorii DNA

Potrivit ordonanţei de reţinere, aceste cercetări au loc după ce în ianuarie 2015, Guvernul României – Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a sesizat DNA cu privire la faptul că, în perioada 2008 - 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor.

     

„Concret, la data de 28.02.2008, inculpaţii Zaarour Ingrid, Nicolescu Theodor Cătălin, Iuoraş Mihnea Remus, Nicolescu (fostă Bărbulescu) Ionela Mihaela şi alte persoane, în calitate de preşedinte, vicepreşedinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a Deciziei nr. 2 din 28.02.2006 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor privind ordinea de soluţionare a dosarelor înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor şi, implicit, a Standardelor Internaţionale de Evaluare, au aprobat un raport de evaluare, întocmit de expertul evaluator Hanu Florin Alexandru, corespunzător dosarului de despăgubire nr. 38386/CC/2007”, arată DNA.

Prejudiciul se ridică la peste 55 de milioane de euro

       

În cuprinsul raportului întocmit cu nerespectarea standardelor şi legislaţiei, valoarea totală la care a fost evaluat imobilul supus despăgubirii (teren în suprafaţă de 97.509 metri pătraţi din cartierul bucureştean Militari), s-a ridicat, conform expertului evaluator, la suma de 128.276.015 de euro (1315, 53 de euro pe metrul pătrat), echivalentul a 466.770.763 de lei. 

Anchetatorii precizează că terenul a fost supraevaluat cu 55.144.265 de euro, echivalentul a 200.658.951 lei, acesta fiind prejudiciul adus statului.

„De precizat este faptul că, inculpatul Simu Horia a sprijinit şi înlesnit nerespectarea prevederilor legale de către preşedintele, vicepreşedintele şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin depunerea la dosarul de despăgubire a mai multor documente prin care s-au justificat necorespunzător realităţii o stare de sănătate precară şi o identificare greşită a terenului în scopul acreditării ideii de “imposibilitate de restituire în natură” şi de „urgenţă” în soluţionarea dosarului”, potrivit DNA.

Anchetatorii precizează că „acest lucru a asigurat un cadru aparent legal procedurii de despăgubire şi împreună cu acceptul său dat supraevaluării făcute de inculpatul Hanu Alexandru Florin, au creat membrilor Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor premisele necesare aprobării raportului de evaluare, întocmit în condiţii nelegale”.

În acest caz, procurorii au dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de Ionela Mihaela Nicolescu. În această perioadă, ea trebuie să respecte următoarele obligaţii:

a)  să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat,

b)  să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei,

c)  să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat,

d) să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare,

e) să nu se apropie de ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunilor ori martori şi să nu ia legătura, direct sau indirect, cu aceştia,

f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

În cazul în care va încălca cu rea-credinţă obligaţiile impuse de controlul judiciar, procurorii pot cere arestarea la domiciliu sau arestul preventiv pentru Nicolescu.

Pe 9 aprilie, Ingrid Zaarour, Theodor Cătălin Nicolescu, Mihnea Remus Iuoraş şi Florin Alexandru Hanu au fost trimişi în judecată pentru pentru fapte asemănătoare.

DNA a făcut, joi, percheziţii la locuinţa afaceristului, unde au găsit  circa 150 tablouri, printre acestea fiind şi unele semnele de Corneliu Baba, Gheorghe Pătraşcu şi Samuel Münzer, dar şi mai multe ceasuri de lux şi bijuterii.

Tablourile vor fi predate unor instituţii specializate, pentru expertizare şi depozitare.

Cine este Horia Simu

Horia Simu Şchiopu a devenit cunoscut ca „bancher al cuprului” după ce a preluat compania Cuprom, singurul producător de cupru din România, împreună cu Horia Pitulea. Anterior, în 2003, a achiziţionat alături de alţi oameni de afaceri combinatele Pheonix din Baia Mare şi Elcond din Zalau, care au fuzionat sub titulatura Cuprom. Printre acţionarii companiei s-a regăsit, până la un moment dat, şi cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuţ Costea, care a condus banca de stat EximBank în perioada 2009-2012, potrivit Mediafax.

Simu apare pe locul al doilea în topul dosarelor de despăgubiri ale Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), instituţie aflată în subordinea primului ministru, cu despăgubiri obţinute de 466,7 milioane de lei.

Omul de afaceri se numără printre cei mai mari cumpărători de drepturi litigioase pe Legea 10/2001, potrivit unui raport al Curţii de Conturi realizat la ANRP pentru perioada 2007-2011 şi finalizat în 2013, el achitând aproximativ 1,5 milioane de dolari pentru drepturile litigioase.

Raportul arăta că Simu Şchiopu a înregistrat un câştig din cumpărarea drepturilor de creanţă de circa 189 milioane de dolari, calculat la cursul dolarului din 5 martie 2008, de 2,45 lei/dolar. În urma verificărilor efectuate de echipa de control a Curţii de Conturi, în dosarele în care au fost cesionate drepturile de creanţă s-a sesizat faptul că cele mai multe drepturi au fost transmise la preţuri derizorii în comparaţie cu valoarea care reiese din evaluarea proprietăţilor imobiliare revendicate.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Omul de afaceri Horia Simu, reţinut de procurorii DNA

Fostul deputat Marko Attila are mandat de arestare în lipsă. Poliţia îl caută pentru a-l aresta

Fostul şef ANI Horia Georgescu, trimis în judecată pentru corupţie

Prejudiciul estimat în dosarul lui Horia Georgescu, majorat cu aproximativ zece milioane de euro

Deputatul Theodor Nicolescu, reţinut de DNA: „Sunt pregătit pentru orice. Scopul meu final este să obţin achitarea în acest dosar!”

Motivarea arestării fostului şef al ANI, Horia Georgescu: Inculpaţii au acţionat în cunoştinţă de cauză

Horia Georgescu, arestat pentru 30 de zile: cum s-a ales praful de integritatea şefului ANI

Guvernul sesizează DNA privind imobile retrocedate pe cazuri „excepţionale” de paranoia sau lombosciatică

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite