Gruia Stoica a fost eliberat din arest. Omul de afaceri va fi judecat în arest la domiciliu. „Primul lucru, mă duc să-mi văd copilul”

Gruia Stoica a fost eliberat din arest. Omul de afaceri va fi judecat în arest la domiciliu. „Primul lucru, mă duc să-mi văd copilul”

Omul de afaceri Gruia Stoica, în momentul reţinerii FOTO Adevărul

Omul de afaceri Gruia Stoica va fi cercetat în arest la domiciliu. Acesta a părăsit Penitenciarul Rahova în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce vineri seara magistraţii de la Curtea Supremă au decis să-l judece în continuare sub control judiciar în arest la domiciliu. Gruia Stoica este judecat pentru o mită de trei milioane de euro pentru a afla anticipat preţul oferit de CFR într-o licitaţie.

„Primul lucru, mă duc să-mi văd copilul. Zic eu că într-o parte mi s-a dat oarecum dreptate, cred în instituţiile statului puternice care îi protejează pe cetăţenii lor, dar nu instituţii care să îi inhibe şi care să nu le mai dea dreptul de a crea, de a visa şi de a spera”, a spus Gruia Stoica la ieşirea din penitenciar.

Decizia instanţei Supreme este definitivă. Omul de afaceri care controlează Grup Feroviar Român (GFR) a fost arestat preventiv în 30 ianuarie, măsura fiind prelungită de mai multe ori. Stoica a cerut în repetate rânduri să fie judecat în libertate.

Gruia Stoica şi avocatul Doru Boştină au fost trimişi în judecată la jumătatea lunii februarie, omul de afaceri fiind acuzat că i-ar fi dat avocatului trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la o licitaţie pentru transportarea cărbunelui organizată de Complexul Energetic Oltenia, la care participa şi GFR.

Stoica este acuzat de cumpărare de influenţă.

Procurorii anticorupţie susţin că Stoica i-ar fi dat avocatului Doru Boştină trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la o licitaţie pentru transportarea cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia (CEO), la care participa şi GFR.

 Potrivit anchetatorilor, în luna mai 2013, Complexul Energetic Oltenia (C.E.O.) S.A. Târgu Jiu, a lansat public procedura de licitaţie pentru încheierea acordului cadru şi a contractelor subsecvente având ca obiect „Servicii de transport feroviar de cărbune” pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Işalniţa şi sucursala Electrocentrale Turceni.
 
Drept urmare, pe 17 ianuarie anul acesta, C.E.O. a transmis invitaţii de participare la procedura de licitaţie, cu depunerea în plic a ofertelor, organizată conform normelor interne ale autorităţii contractante, mai multor societăţi, între care către „C.F.R. Marfă” SA şi SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti, mai arată sursa citată.
 
Licitaţia avea ca obiect prestarea de servicii de transport de cărbune pe o perioadă de 3 ani, începând cu 1 aprilie 2014, cu o valoare estimată de 473.068.410 lei (peste 100 milioane euro) fără TVA.
 
„Există indicii temeinice că, pe 22 ianuarie, omul de afaceri Gruia Stoica, reprezentând SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti, i-a oferit avocatului Doru Boştină suma de 3.000.000 euro, după ce avocatul a lăsat să se creadă că poate interveni la directorului general al „C.F.R. Marfă” S.A, unul dintre competitori, pentru a-i divulga preţul pe care societatea pe care o conduce urma să îl ofere, în cadrul licitaţiei”, susţin anchetatorii.
 
Acest demers avea ca scop, depunerea de către Grup Feroviar Român S.A., a unei oferte cu un preţ cât mai apropiat de cel propus de „C.F.R. Marfă” S.A., astfel încât profitul înregistrat pe parcursul derulării contractului să fie maximizat ori eventualele pierderi minimizate.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
 
 
Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul Grupului Feroviar Român (GFR), arestat în dosarul în care este acuzat de cumpărare de influenţă, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Dosarul se află în acest moment la judecătorul de cameră preliminară de la Curtea de Apel Bucureşti.
 
 
Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul Grupului Feroviar Român (GFR), a fost adus miercuri seară la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, încătuşat, pentru a fi audiat într-un dosar de corupţie legat de o licitaţie la Complexul Energetic Oltenia. Procurorii au început urmărirea penală pe numele omului de afaceri pentru cumpărare de influnţă.
 
 
Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul Grupului Feroviar Român (GFR), a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. Acesta a fost reţinut miercuri pentru cumpărare de influenţă. În acelaşi caz, este cercetat şi avocatul Cătălin Boştină, dar şi directorul CFR Marfă, Dragoş Drăghici. Acesta din urmă se află în comă la Spitalul Elias.
 
 
Directorul CFR Marfă, Dragoş Drăghici, menţionat în dosarul în care Gruia Stoica este urmărit penal pentru cumpărarea de influenţă, a murit. Acesta se afla internat la Spitalul Elias, după ce a suferit un atac cerebral.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările