OMS: În România este nevoie de mai multe centre pentru tratarea virusului Ebola

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inginerul de 51 de ani din Ploieşti, suspect de Ebola, suferă de malarie, o afecţiune care poate fi tratată cu succes în România. Specialiştii avertizează însă că avem nevoie de mai multe reţele în care să poată fi internate persoanele care s-ar putea infecta cu temutul virus Ebola.

Românul suspect de infecţie cu temutul virus Ebola are, de fapt, malarie. Diagnosticul pus în urma testelor de laborator a calmat autorităţile şi medicii, care au exclus de la bun început o posibilă infecţie cu febra hemoragică. Astfel, bărbatul de 51 de ani va sta în continuare internat la Spitalul „Victor Babeş“ din Capitală, unitate sanitară obişnuită să trateze între 10 şi 12 cazuri de malarie pe an. 

În prezent, ploieşteanul care a pus pe jar întreaga Europă se află internat pe secţia de terapie intensivă, starea lui de sănătate fiind stabilă. Profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balş” din Capitală, a ţinut să sublinieze ieri că înainte de a pleca în Nigeria, unde se pare a contractat şi malaria, pacientul nu a luat tratamentul profilactic care constă într-o pastilă pe zi, timp de două săptămâni.

„În cursul serii de duminică s-a pus primul diagnostic, fiind vorba de malarie. Şansa să fi fost Ebola era extrem de mică”, a declarat ieri într-o conferinţă de presă profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balş” din Capitală, unitate care poate trata cel mai bine un posibil caz de infecţie cu temutul virus.

Reţeaua, extinsă şi în centrele universitare 

Cu toate acestea, reţeaua va fi extinsă şi la nivelul altor judeţe. Astfel, eventualele cazuri de Ebola ar putea fi tratate şi în centre mari universitare precum Timişoara, Iaşi şi Cluj, acolo unde există dotările necesare şi specialişti cu expertiză în această direcţie, a anunţat şi conferenţiarul Alexandru Rafila, consilier în Ministerul Sănătăţii. 

Doctorul a precizat ieri că şansele ca pacientul de 51 de ani să sufere de Ebola erau foarte mici, aproape imposibile. Asta pentru că atunci când bărbatul a revenit în ţară, în Nigeria, de unde venea el, erau în curs de confirmare doar două cazuri de infecţie cu febra hemoragică Ebola.

Medicul a mai spus că au fost revizuite procedurile de tratare a pacienţilor şi că ele urmează să fie trimise atât direcţiilor judeţene de sănătate publică, dar şi altor instituţii cu sistem sanitar propriu, cum sunt, spre exemplu, spitalele din subordinea Ministerului Transporturilor. De asemenea, vor fi distribuite pliante cu informaţii despre boală persoanelor care călătoresc cu avionul.

În consecinţă, pericolul de îmbolnăvire pentru familia bărbatului din Ploieşti, care a fost plasată în carantină timp de 21 de zile, a trecut. Asta pentru că malaria nu se transmite interuman, ci are nevoie de un vector şi anume, de ţânţarul anofel. 

„Există similarităţi între virusul Ebola şi malarie, dar testele de laborator fac diferenţa. Malaria este o boală perfect tratabilă, dar succesul şi durata tratamentului depind de starea în care se află pacientul. Noi avem la spital un număr constant de pacienţi, suntem obişnuiţi să tratăm aceste simptome”, a declarat doctorul Simin Aysel Florescu, directorul medical de la Spitalul „Victor Babeş”. 

OMS: „A fost un exerciţiu foarte bun!“

Deşi numărul victimelor la nivel mondial aproape că a depăşit pragul de 1.000, medicul Victor Olsavszky, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România, spune că sunt slabe şansele ca Ebola să apară şi în România. 

„Ce s-a întâmplat la noi este o chestiune psihologică. Medicii au primit protocoalele şi au fost nevoiţi să urmeze instrucţiunile de acolo. La fel a fost şi în Grecia, unde au internat un pacient sub suspiciunea de febră hemoragică şi ulterior s-a dovedit că avea malarie. Este important de văzut cum ne raportăm la persoanele care vin din Nigeria, deşi au existat doar două decese şi acelea sunt în curs de confirmare”, a declarat specialistul. 

Potrivit acestuia, sunt ţări care nu permit accesul persoanelor care nu au un carnet de vaccinări asupra lor. „La malarie este vorba de un tratament profilactic. Acesta începe înainte de călătorie şi continuă şi după revenirea în ţară, se ia o pastilă pe zi”, a punctat Olsavszky

Ebola a ucis aproape 1.000 de persoane în Africa

Africa de Vest continuă să se mobilizeze pentru a opri răspândirea virusului Ebola care a făcut până în prezent aproape 1.000 de morţi. Guineea şi-a închis o parte din frontiere, Sierra Leone şi-a mobilizat armata pentru a impune carantina în ţară, în timp ce Nigeria a făcut apel la voluntari care să suplinească lipsa de personal medical din ţară care să se ocupe de cei infectaţi cu virusul. 

Potrivit OMS, în total, 1.711 cazuri se înregistrează în următoarele state: 495 în Guineea (inclusiv 363 de decese), 516 în Liberia (inclusiv 282 de decese), 691 în Sierra Leone (inclusiv 286 de decese), şi nouă în Nigeria (inclusiv un deces), potrivit statisticilor.

Epidemia de Ebola a izbucnit la începutul anului în Guineea, după care s-a răspândit în Liberia, apoi în Sierra Leone. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă impunerea de restricţii de călătorie şi revizuirea schimburilor comerciale cu Guineea, Liberia, Sierra Leone şi Nigeria.

Ministerul de Interne va pune la dispoziţia autorităţilor 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite