Varianta Omicron câştigă războiul cu Delta şi devine dominantă. De când va fi doza booster obligatorie pentru călătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Aproape trei sferturi din noile infectări din SUA sunt produse de varianta Omicron a SARS-CoV-2. Cifrele sunt asemănătoare şi în Marea Britanie. Specialiştii au calculat că rata se dublează la fiecare două zile, iar în România tulpina nouă va fi dominantă foarte curând.

De aceea, Comisia Europeană a decis să limiteze la nouă luni valabilitatea certificatului verde pentru călătoriile intra-europene după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă alcătuită din două doze.

Tulpina Omicron preia deja conducerea pandemiei. De exemplu, în SUA a ajuns să reprezinte 73,2% din noile cazuri de COVID-19, date aferente săptămânii încheiate la 18 decembrie. Mai mult decât atât, în unele state americane, proporţia depăşeşte 95%. Omul de ştiinţă american Anthony Fauci, consilierul Casei Albe pentru criza sanitară, a declarat că „Vom avea săptămâni sau luni grele pe măsură ce ne apropiem de iarnă”. 

La începutul săptămânii trecute, şi Marea Britanie anunţa că Omicron se răspândeşte „într-un ritm fenomenal, care dublează la fiecare două-trei zile numărul infectărilor”. Autorităţile au lansat un apel la populaţie pentru vaccinarea cu doza a treia, care ar oferi o protecţie mai mare în faţa infecţiei cu această variantă. În acest context, primarul Londrei, Sadiq Khan, a anulat toate festivităţile prevăzute în capitala britanică de Anul Nou. 

Jurma: Stupefiant! Vorbim de o ţară cât un continent

Şi cercetătorul Octavian Jurma notează că Omicron a devenit dominantă în America în doar trei săptămâni. „Stupefiant! Vorbim de o ţară cât un continent, nu de o ţară cât un stat de la ei”, atrage el atenţia. Jurma subliniază că, în prima săptămână, Omicron a avut o pondere de 0,7% şi de 12,6%, în a doua. „Adică o creştere de 7 ori pe săptămână, deci o rată de dublare de aproximativ 2 zile. Şi în SUA avem val peste val”.

România, adaugă omul de ştiinţă, intră mâine în a 3-a săptămână de la detectarea Omicron: „A început cu 1,23%, săptămâna trecută a avut 6,32%, iar săptămâna aceasta mă aştept să fie în jur de 25% (cu o rată de dublare conservatoare de 3,5 zile)”. 

Aşa cum arată cifrele, de săptămâna viitoare Omicron va fi dominantă şi în România. „Sunt 0 (zero) şanse ca Omicon să nu se răspândească fulgerător prin zecile de mii de evenimente cu potenţial de super-spreader care vor avea loc în perioada asta. Ce urmează poate fi anticipat cu uşurinţă din atitudinea de la vamă a compatrioţilor noştri. Aceştia vin din ţări cu restricţii mult mai mari decât în România, dar acolo nici nu le-ar trece prin cap să ameninţe autorităţile că nu au nicio intenţie să respecte carantina dacă li s-a impus. Dar asta este anarhia sanitară, reguli pe cere nu le respectă nimeni, într-o ţară în care fiecare trăieşte după legea lui în pandemie”, conchide Jurma. 

Doza booster devine obligatorie pentru a călători

Comisia Europeană a decis marţi să limiteze la nouă luni valabilitatea certificatului verde pentru călătoriile intra-europene după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă alcătuită din două doze, respectiv o doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson. Prin această măsură, Executivul comunitar doreşte să încurajeze vaccinarea cu doza a treia, invocând argumentele Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor, conform cărora administrarea dozelor booster este recomandată în termen de cel mult şase luni de la schema completă. Măsura va fi aplicată din 1 februarie şi vizează călătoriile între ţările blocului comunitar, însă Comisia recomandă statelor membre să o adopte şi la nivel naţional „pentru a oferi certitudini călătorilor şi a reduce perturbările”, conform unui comunicat de presă. Decizia vine pe fondul răspândirii variantei Omicron, care a dus la o creştere rapidă a numărului de cazuri de COVID-19 în UE.  

România are 16 cazuri

A fost confirmat marţi, 21 decembrie, cel de-al 16-lea caz de infecţie cu tulpina Omicron din România. Este vorba despre o femeie în vârstă de 39 de ani, din judeţul Bihor, şi cu istoric de călătorie în Republica Democrată Congo. 

Medic: „Miocarditele la copii sunt uşoare şi rapid reversibile”

Prezent la o dezbatare online axată pe beneficiile vaccinării copiilor şi tinerilor, dr. Alin Niculescu, cardiolog pediatru, s-a referit la temerile referitoare la unele efecte secundare asupra cordului pe care le poate avea vaccinarea. Specialistul a dat asigurări că boala COVID-19 este mult mai riscantă decât vaccinarea. „Sunt mai multe aspecte legate de partea cardiovasculară în această pandemie. Pe de o parte, sunt copiii cu afecţiuni cardiace preexistente şi copiii sănătoşi care trec prin această boală. Cei din prima categorie – cei cu malformaţii cardiace – statisticile spun că nu există niciun risc referitor la vaccinare. S-a constatat că boala COVID la cei cu afecţiuni cardiace prezintă un risc mai ales în prezenţa cianozei şi a hipertensiunii pulmonare. Au fost înregistrate şi unele decese. De aceea întotdeauna trebuie cântărit şi ales riscul cel mai mic. Nici sindroamele asociate cu afecţiunile cardiace nu au prezentat reacţii adverse semnificative la vaccinare”, a dat asigurări medicul.

Din punctul de vedere al copiilor sănătoşi şi apropo de această miocardită, a mai spus dr. Niculescu, statistic vorbind, riscurile nu sunt semnificative. „Riscurile sunt de 6 la un milion. La varicelă, riscul de a face miocardită e de 16 la un milion. Evident că atunci când e al tău contează. Din fericire, s-a constatat că aceste forme de miocardită sunt uşoare, nu sunt cu disfuncţii sistolice severe, nu necesită un tratament extrem de agresiv şi sunt foarte rapid reversibile”, a mai spus medicul cardiolog pediatru. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite