Omerta MAI. Poliţia invocă reguli ignorate în cazuri similare ca să nu dea explicaţii despre moartea poliţistului Gigină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Interne Gabriel Oprea păstrează tăcerea în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină / FOTO MEDIAFAX
Ministrul de Interne Gabriel Oprea păstrează tăcerea în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină / FOTO MEDIAFAX

Ministerul de Interne se ascunde în spatele anchetei procurorilor pentru a explica tăcerea ministrului Gabriel Oprea în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină, care deschidea coloana oficială a demnitarului. Oficialii MAI invocă o lege pe care nu s-au sinchisit să o respecte în nenumărate alte cazuri, cum ar fi cel la poliţistului Gheorghe Ionescu, spulberat cu maşina de un şofer turc.

Deşi a trecut aproape o săptămână de la accidentul mortal căruia i-a căzut victimă poliţistul Bogdan Gigină, aflat în coloana oficială a ministrului de Interne Gabriel Oprea, politicianul nu a scos încă nicio vorbă pentru a lămuri controversele legate de acest caz. Mai mult, pentru a acoperi tăcerea suspectă a lui Oprea, Ministerul Administraţiei şi Internelor a emis un comunicat în care arată că ministrul Gabriel Oprea nu face decât să respecte legea, în condiţiile în care Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a deschis o anchetă pentru a stabili cauzele şi împrejurările producerii accidentului, iar MAI şi ministrul Oprea nu pot face declaraţii până la finalizarea anchetei.

Este vorba de aceeaşi lege pe care MAI nu s-a sinchisit să o respecte în nenumărate alte cazuri. Ultimul dintre acestea este cel al poliţistului de la Rutieră Gheorghe Ionescu, spulberat cu maşina de şoferul turc Abdullah Atas. Deşi cazul a făcut obiectul unei ample anchete a procurorilor, nici Ministerul de Interne şi nici ministrul Gabriel Oprea nu au dat dovadă de reţinere în declaraţii publice. Aproape zilnic, oficialii ministerului dădeau detalii despre ancheta desfăşurată de procurori, care „conduc şi  controlează nemijlocit  activitatea de urmărire penală“.

Primele declaraţii ale lui Gabriel Oprea în cazul poliţistului mort

Procurorii cer documente, MAI se face că plouă

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, anchetatorii nu au primit nici până în prezent toate documentele pe care le-au cerut. „Pentru lămurirea tuturor împrejurărilor cauzei au fost solicitate Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti actele normative interne care reglementează cadrul general de constituire a coloanelor oficiale, actele interne emise cu privire la coloana oficială din care făcea parte lucrătorul de poliţie decedat, precum şi date cu privire la componenţa coloanei la momentul incidentului. Până în prezent ne-au fost furnizate parţial informaţiile solicitate“, se arată în comunicat.

De asemenea, procurorii au cerut MAI să predea datele stocate cu privire la comunicaţiile interne ale poliţiştilor implicaţi în deplasarea coloanei oficiale.

Preşedintele Klaus Iohannis cere explicaţii

Avansat post-mortem la gradul de subinspector, Bogdan Gigină a avut parte şi de o decorare-surpriză. El a primit Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler. Decizia, semnată de preşedintele Iohannis, a apărut în Monitorul Oficial de joi, 22 octombrie, fără a fi însă anunţată şi oficia,l cum se întâmplă în mod normal. Fostul consilier de la Cotroceni, Valeriu Turcan nu înţelege de ce preşedinţia a păstrat tăcerea. „Deşi nu este o regulă scrisă undeva, toate decorările făcute de preşedinte sunt anunţate înainte. Nu pot să înţeleg de ce Preşedinţia nu a dat  niciun comunicat în acest caz“, a declarat Valeriu Turcan.

Tentativă de muşamalizare?

Analiştii văd în lipsa de reacţie a MAI o tentativă de muşamalizare a cazului. „Aici nu este vorba de o problemă de comunicare, ci mai degrabă de una care are implicaţii penale. Asistăm la o campanie de muşamalizare, de ocultare a adevărului şi de evitare completă a oricărei forme de a lămuri a ceea ce s-a petrecut cu adevărat. Aş adauga şi grava problema de etică şi de morală  a vicepremierului, care, după toate declaraţiile de până acum, pare-se că nici măcar nu a oprit maşina la locul accidentului “, a declarat analistul politic Dan Ionescu.

Zid în apărarea generalului Oprea

Cei mai mulţi lideri politici, indiferent de partidul din care fac parte, au evitat să se pronunţe asupra cazului. Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat, în cele din urmă, duminică, criticând, la rându-i, lipsa de explicaţii din partea premierului Victor Ponta şi a vicepremierului Gabriel Oprea. „Suntem în a cincea zi şi nu avem o luare de poziţie oficială, din partea Guvernului. Aşa ceva este inadminsibil. Opinia publică aşteaptă lămuriri şi îi poftesc de urgenţă în faţa microfoanelor pe domnii Ponta şi Oprea să dea aceste lămuriri şi nu mă refer aici la partea penală a accidentului, în care din nefericire a murit un poliţist care a fost în timpul serviciului, ci mă refer la latura politică şi la lămuriri de ordin general”, a spus Iohannis, la Arad.

Reacţii cu privire tragedia de marţi seară au mai avut, dintre liderii politici, doar Alina Gorghiu, copreşedintele PNL, care a cerut, cu jumătate de gură, demisia lui Gabriel Oprea. Tot de la liberali, singurul care a cerut, în mod repetat, demisia vicepremierului Gabriel Oprea a fost Cătălin Predoiu. Celălalt copreşedinte al PNL, Vasile Blaga, fost ministru de Interne, nu a dorit să răspundă întrebărilor formulate de „Adevărul“ cu privire la cazul poliţistului decedat.  „De la PNL s-a incercat o timida împungere, dar ea e departe de a fi una serioasă. Totul e sub semnul realismului politic, lipsit de o latură morală“,este concluzia specialistului în comunicare politică, Dan Ionescu.

„Toţi au interese politice la UNPR“

În afară de aceste reacţii sfioase, toţi ceilalţi lideri politici – Liviu Dragnea, Traian Băsescu, Victor Ponta – au intrat în ceea ce se cheamă în fotbal silenzio stampa. „Toţi au interese politice la UNPR. Nimeni nu poate în momentul de faţă să facă guvernarea fără un partid de tip balama. Niciunul din partidele mari nu are capacitatea de a trece de jumătate plus unu. Ori, în momentul de faţă, UNPR şi Gabriel Oprea reprezintă partidul care poate ţine o guvernare în funcţiune. În momentul de faţă ţine PSD, la anul poate să ţină PNL“, arată analistul politic Antonio Momoc.

În deschiderea şedinţei de Guvern de vineri, premierul Victor Ponta, flancat în dreapta de Gabriel Oprea, a dat vina pe gropile din România pentru moartea poliţistului de la Poliţia Rutieră. La sfârşitul şedinţei de Guvern, jurnaliştii au insistat cu întrebări legate de accident: dacă avea sau nu vicepremierul Gabriel Oprea dreptul legal la escorta Poliţiei Capitalei şi dacă el ar fi oprit dacă ar fi fost în locul lui Oprea pentru a-i acorda primul ajutor victimei. Victor Ponta s-a enervat şi dădea acelaşi răspuns la fiecare întrebare: „Am stabilit nişte reguli. Parcă vorbesc chineza“.

Deşi foarte prezent mediatic în ultimul timp, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, nu a mai ieşit public nici în duminică din ziua tragediei şi nici nu a răspuns la mesajele transmise de către jurnalişti.  „PSD, dacă ar încerca să scape de Gabi Oprea, ar însemna pentru ei să intre într-o perioadă de instabilitate politică şi incapacitate de a face Guvern cu altcineva. Ar însemna să nu mai aibă majoritate“, a explicat analistul politic Antonio Momoc motivele tăcerii lui Dragnea.

Demisia lui Oprea i-a schimbat faţa lui Băsescu

Nici Traian Băsescu nu a dorit să catalogheze în niciun fel situaţia în care se află Gabriel Oprea. La Congresul Mişcării Populare (MP), care l-a ales pe Traian Băsescu preşedintele partidului, Eugen Tomac, preşedintele executiv al MP, a adus în  atenţie subiectul poliţistului mort. “Mă întreb dacă sintagma aceasta folosită la nesfârşit «interes naţional» şi «onoare» mai este actualitate, astăzi, pentru partidul numit UNPR. Unde eşti domnule Oprea, onoarea unde îţi este? Prezintă-ţi demisia urgent!“, a spus Tomac de la tribună. Sala a rezonat cu Tomac şi a aplaudat imediat.

Traian Băsescu nu a avut nici măcar o tentativă în a-şi apropia palmele. Din contră, faţa lui a devenit dintr-o dată gravă în momentul în care Tomac a cerut demisia lui Oprea în faţa celor peste 6.000 de delegaţi şi invitaţi. Şi la venirea sa la Sala Palatului, dar şi la plecare, jurnaliştii i-au adresat o serie de întrebări legate de cazul lui Bogdan Gigină, însă Traian Băsescu nu a scos niciun sunet. „Traian Băsescu a avut o relaţie mai apropiată cu generalul Oprea. La un moment dat l-a adus în apropierea partidului de guvernământ, după aceea l-a îndepărtat. Având în vedere istoricul cu Oprea, este complicat să se poziţioneze în momentul de faţă cu crtici la adresa lui Oprea, pentru că i s-ar reproşa trecutul pe care îl are cu acesta“, a mai spus Momoc.

„Toţi cei care încearcă să-i ia apărarea lui Gabriel Oprea sau trec cu vederea evenimentul vor deconta politic la un moment acest lucru. Încărcătura emoţională născută din accidentul poliţistului mort poate fi un moment de mare impact pentru scenă politică românească“, concluzionează Adi Zăbavă, specialist în comunicare politică.

Alţi vicepremieri nu au avut coloană oficială

Pornind de la cazul vicepremierului Gabriel Oprea, care a recunosut că poliţistul Bogdan Gigină a murit în coloana oficială care îl însoţea pe acesta, fără să precizeze însă nimic despre scopul deplasării sale, „Adevărul“ i-a întrebat pe foştii vicepremieri ai României dacă şi în ce măsură apelau la coloană oficială în perioada în care s-au aflat la Guvern.

Kelemen Hunor, fostul vicepremier în Guvernul Ponta, spune că o singură dată a fost însoţit de coloană oficială, în momentul în care se afla în vizită în România un oficial polonez. „Eu, în calitate de vicepremier, nu am avut niciodată coloană oficială. Nici nu am solicitat, nici nu era cazul. Aveam SPP şi atât. Am mers cu coloana oficială o singură dată, când Polonia era invitatul special la Târgul de carte, în 2014. A fost aici ministrul polonez şi am avut un program încărcat. Atunci, Poliţia m-a asigurat de la Minister la Romexpo. Mergeam împreună, dar acolo a solicitat Ambasada. Ambasada şi SPP-ul s-au ocupat. Eu, nu. În rest, nu am mai solicitat pentru că nu aveam nevoie “, a spus vicepremierul Kelemen Hunor.

De asemenea, Gheorghe Pogea, vicepremier în Guvernul Tăriceanu, spune că nu a apelat vreodată în timpul mandatului său de vicepremier la coloană oficială. „Nu am avut niciodată coloană oficială şi nici nu mi-am dorit“, a spus Gheorghe Pogea, fost vicepremier şi ministru de Finanţe.

„Premierul stă şi la stop“

Surse guvernamentale au precizat pentru „Adevărul“ că nici măcar premierul Victor Ponta nu circulă, în permanenţă, cu antemergător, ci doar în situaţii speciale, deşi legea îi permite să fie însoţit zilnic de escorta Poliţiei Capitalei. „Premierul nu merge decât atunci când trebuie să se deplaseze rapid. Atunci merge cu escortă. Altfel nu merge. Ba chiar stă şi la stop“, au declarat surse guvernamentale.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că nici el nu dispune de coloană oficială. „Eu, ca preşedinte al Senatului, nu am ceea ce se numeşte coloană oficială.  Coloană oficială poate să fie la primirea unui înalt demnitar, dar în rest sunt anumite măsuri de securitate variabile, în funcţie de poziţia pe care o ocupă demnitarii “, a declarat preşedintele Senatului. Tăriceanu a precizat că autoturismul în care se deplasează el este însoţit doar de o maşină a SPP, care merge în spatele maşinii sale.

Întrebat dacă vicepremierul  Gabriel Oprea ar trebui să îşi dea demisia în urma accidentului în care un poliţist din coloana sa oficială şi-a pierdut viaţa, Tăriceanu a spus: „Asta este o problemă în care nu vreau să intru, puneţi-i dumnealui întrebarea“.

Potrivit Codului Rutier, patru demnitari români au dreptul să beneficieze zilnic de coloane oficiale: preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor şi primul-ministru al Guvernului. Acestora li se adaugă şi miniştri doar dacă au nevoie să se deplaseze în regim de urgenţă.

UNPR declanşează operaţiunea de salvare mediatică a lui Oprea

Politicienii din UNPR au luat sâmbătă noapte cu asalt mijloacele de informare publică pentru a arăta cât de important e Oprea pentru Guvernul României. Acest lucru s-a întâmplat după ce timp de patru zile UNPR-iştii păstraseră tăcerea.

Un deputat UNPR, Ion Răducanu, a găsit justificări pentru Gabriel Oprea. „Vicepremierul cu probleme de securitate naţională, care coordonează instituţiile de securitate naţională, care deţine informaţii şi este implicat în activităţile de securitate naţională, nu poate să fie neasigurat din punct de vedere al siguranţei circulaţiei“, a spus pentru „Adevărul“ parlamentarul din UNPR.
Mai mult, Răducanu s-a declarat nemulţumit şi de neatenţia poliţistului decedat, care, potrivit deputatului, ar fi fost cu gândul în altă parte.  „ E vinovat ăla care a făcut groapa. Şi ăsta care a circulat era cu gândul la serviciu sau unde era cu gândul de a căzut în groapă?“, a spus Răducanu pentru „Adevărul“.

„Toţi murim mai devreme sau mai târziu“

Parlamentarul ales în Timiş a dat dovadă şi de cinism în momentul în care a tras concluzia că, oricum, fiecare om moare, totul fiind o problemă de timp. „Tot regretul meu şi toată părerea mea de rău că a murit un om. Toţi murim mai devreme sau mai târziu. Acuma căutăm un ţap ispăşitor că vrea cineva să îl elimine pe Oprea din lupta politică?”, a mai spus Ion Răducanu.

Poziţia lui Răducanu nu e singulară. Liliana Mincă, deputat UNPR, a subliniat meritele patronului politic şi i-a atacat pe detractorii lui Oprea. „Îi reamintesc doamnei Alina Gorghiu că domnul General Gabriel Oprea a redat demnitatea poliţiştilor români, a luptat mereu în mod concret pentru îmbunătăţirea vieţii lor, a condus şi conduce cu onoare cel mai important segment al Statului Român, şi anume acela al asigurării siguranţei şi securităţii cetăţenilor României“,  a afirmat Mincă pe contul personal de Facebook.

„PNL a propus o trădare, iar UNPR a refuzat“

Mai mult, UNPR acuză într-un comunicat oficial că reacţiile la adresa lui Oprea şi cererea demisiei actualului vicepremier au fost orchestrare de reprezentanţii PNL, supăraţi că nu au primit sprijin politic la moţiunea de cenzură.

„PNL a propus o trădare, iar UNPR a refuzat. Aceasta este de fapt singura explicaţie pentru atacurile politice furibunde pe care astăzi le lansează reprezentanţii PNL. Mai grav pentru Cătălin Predoiu este că se pretează la un astfel de joc ştiind foarte bine câteva adevăruri pe care o parte a presei le ignoră“, au subliniat cei de la UNPR în comunicat.
Radu Eremia, Bogdan Iancu

Proteste faţă de Oprea în Piaţa Universităţii

Sute de oameni au protestat duminică în centrul Capitalei cerând demisia vicepremierului Gabriel Oprea din fruntea Ministerului Afacerilor Interne, în urma tragediei în care a murit tânărul poliţist Bogdan Cosmin Gigină.

protestatari guvern foto vlad epurescu

Protestatarii au început să se adune în jurul orei 14.00, printre aceştia numărându-se chiar şi elevi de liceu. „Am venit aici fiindcă suntem împotriva abuzului şi vrem să ne arătăm solidaritatea. Cred că Oprea e de vină pentru moartea lui Gigină”, a spus Martina, o tânără în vârstă de 18 ani.
La câţiva paşi de ea era un grup din care făcea parte actorul Marius Manole. Şi cu ochelari de soare negri pe nas, tot putea fi recunoscut. „Nu suntem dispuşi să acceptăm toate abuzurile, lucrurile astea trebuie să înceteze. Cred că Oprea e foarte vinovat pentru ce s-a intamplat şi cred că încalcă multe drepturi”, a spus Manole. Când au început scandările, el a strigat tare alături de sutele de oameni adunaţi în Piaţa Universităţii “Jos Oprea! Demisia!”.

“Interesul naţional nu e Oprea la ciolan!”

Liderii protestelor au dat tonul mai multor mesaje: „Jos Oprea”, „Demisia”, „Ruşine să vă fie” şi “Interesul naţional nu e Oprea la ciolan!”. În jurul orei 15.00 s-a dat mobilizarea generală. “Ne mutăm la MAI! Haideţi”, au anunţat organizatorii protestului. Deja, grupul de protestatari crescuse la vreo 400 de oameni. În drum spre sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), care este în Piaţa Revoluţiei, la 10 minute distanţă de fântânta de la Universitate, lumea a început să strige “Faceţi loc, vine coloana!”, ironizându-l pe ministrul Oprea. În faţa sediului MAI s-au scandat aceleaşi lozinci.

Printre protestatari s-au aflat inclusiv motociclişti, care spuneau că Gigină nu avea ce căuta pe motor noaptea, pe ploaie, la 10 grade Celsius. „Gigină nu avea ce căuta pe motor în seara aia, e sinucidere curată. Dar nu cred că ei au de ales. nu a avut nicio şansă când a căzut motorul acela de 250 de kilograme pe el, cu tot echipamentul pe care-l avea”, a explicat unul dintre motociclişti, Ştefan.

În jurul orei 16.00, protestatarii s-au mutat în Piaţa Victoriei. Ei au cerut, pe lângă demisia lui Oprea, şi demisia premierului Victor Ponta, despre care au spus că i-a luat apărarea lui Gabriel Oprea în declaraţiile pe care le-a făcut vineri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite