Teroristul Omar Hayssam spune că este traumatizat şi cere justiţiei redeschiderea tuturor dosarelor în care a fost judecat şi condamnat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe 26 iulie, Hayssam a fost dus la sediul DNA pentru audieri FOTO Mediafax
Pe 26 iulie, Hayssam a fost dus la sediul DNA pentru audieri FOTO Mediafax

Teroristul Omar Hayssam a ajuns miercuri la Tribunalul Bucureşti unde s-a discutat o cerere a procurorilor de arestare preventivă a acestuia. În dosarul în care procurorii cer din nou ca sirianul să rămână după gratii, acesta este acuzat de delapidare, prejudiciul pe care l-ar fi adus statului fiind de aproximativ 20 de milioane de euro.

UPDATE Omar Hayssam a cerut miercuri, prin intermediul avocatului din oficiu, permisiunea de a i se da o pereche de ochelari, cu ajutorul cărora să poată studia actele din dosar, după ce instanţa a anunţat că-i va pune la dispoziţie o copie a actului de inculpare.

La finalul şedinţei de judecată de miercuri, Omar a cerut să ia legătura cu avocatul stabilit din oficiu, pentru a solicita, prin intermediul acestuia, permisiunea de a primi o pereche de ochelari, la locul de detenţie de la Rahova.

UPDATE Judecătorul a atras atenţia că Hayssam nu a participat la rezolvarea acestui dosar. Totodată, a fost cerut un nou termen pentru pregătirea apărării, acesta fiind stabilit peste două zile, mai exact pe 2 august.

UPDATE Sirianul Omar Hayssam cere redeschiderea tuturor dosarelor în care a fost judecat şi condamnat "pentru a seafla adevărul". 

În sala de judecată, el a arătat că este încă traumatizat în urma acţiunii de aducere a sa în România şi că mai vrea timp pentru angajarea unui avocat şi pentru pregătirea apărării.

Hayssam a mai spus, răspunzând la întrebările instanţei, că de-abia în cursul zilei de marţi a a putut lua legătura cu familia sa şi că tot marţi i-a fost adusă la cunoştinţă citaţia în acest dosar.

Hayssam a fost aşteptat în faţa instanţei pe 23 iulie, la doar câteva zile după ce a fost adus în ţară, însă judecătorii nu au reuşit să afle atunci locul unde acesta era încarcerat, astfel încât au amânat judecarea cererii DIICOT pentru 31 iulie. 

În prezent, Hayssam este deţinut la Penitenciarul Rahova. 

Pe 14 octombrie, Omar Hayssam a fost trimis în judecată în acest dosar alături de fratele său, Mohamad Omar, cumnatul lui, Mihai Nasture, şi doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteucă şi Doina Farladanschi. 

Potrivit DIICOT, cei cinci ar fi constituit un grup infracţional organizat şi ar fi acţionat premeditat şi planificat în vederea nerestituirii creditelor şi trecerii patrimoniilor SC Bucovina Mineral Water şi SC Rio Soft Drinks SA în cadrul altor societăţi din „Grupul Manhattan”. 

Procurorii susţin că Omar Hayssam şi complicii săi ar fi contractat împrumuturi bancare în numele Bucovina Mineral Water şi Rio Soft Drinks SA, după care ar fi transferat patrimoniile celor două companii (fabrica de sucuri Rio din Timişoara şi fabrica de îmbuteliere ape minerale şi sucuri Bucovina din Vatra Dornei) către alte societăţi reale sau fantomă din „Grupul Manhattan”. 

În acest caz, prejudiciul produs este de 78,4 milioane de lei pentru infracţiunea de delapidare, 4.171.261,86 de dolari, respectiv 2.295.698 de lei pentru infracţiunea de evaziune fiscală, 17,3 milioane de lei pentru infracţiunea de spălare a banilor, totalul fiind de aproximativ 20 milioane de euro. 

Omar Hayssam a fost condamnat de instanţele din România în patru dosare 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliştilor în Irak, 16 ani de închisoare în dosarul „Volvo Truck”, la trei ani de închisoare în dosarul „Foresta Nehoiu” şi la doi ani de închisoare pentru trecerea frauduloasă a frontierei. Primele trei condamnări sunt definitive. 

Sirianul a reuşit să fugă din România în anul 2006 şi a fost adus în ţară pe 19 iulie.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Omar Hayssam a fost audiat vineri de procurorii DNA

Omar Hayssam a fost adus, vineri dimineaţă, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat de privatizarea fostei Întreprinderi de Piese Radio şi Semiconductori (IPRS) Băneasa. Sirianul a stat la sediul DNA aproximativ 40 de minute.

Alba-neagra cu Hayssam. Filmul zilei în care teroristul numărul 1 al României s-a pierdut birocratic între instituţii

Teroristul Omar Hayssam a fost mutat marţi la Penitenciarul Rahova. Totul s-a petrecut însă în mare secret. Taina a fost atât de mare încât nici instanţa Tribunalului Bucureşti, care l-a aşteptat marţi dimineaţă pe Hayssam pentru a discuta cererea procurorilor de arestare într-un dosar de delapidare, nu a ştiut unde se află.

Cum au fost achitaţi complicii la fuga lui Omar Hayssam

SRI a reconstituit întregul traseu până în Siria al teroristului condamnat în România, stabilind la nivel de minut fiecare pas al său şi al celor care l-au ajutat să fugă. Judecătorii însă nu au luat în seamă în raportul SRI.

Omar Hayssam nu a fugit: „A avut un zbor confortabil“

Avocaţii sirianului nu au negat faptele de terorism ale clientului lor, dar au încercat să-i obţină o pedeapsă pentru o banală trecere frauduloasă a frontierei.

Omar Hayssam, liber în Siria. Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a afirmat în 2010: Hayssam va fi extrădat în România după ce-şi va ispăşi pedeapsa din Siria

Autorităţile siriene ar trebui să-l pună în libertate astăzi pe Omar Hayssam, condamnat în ţara natală pentru subminarea puterii de stat. Omar Hayssam urmează să fie eliberat după patru ani petrecuţi în Penitenciarul nr. 1 din Siria, acolo unde se află încarcerat din ianuarie 2008.

Filmul răpirii orchestrate de Hayssam

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului General, ideea răpirii jurnaliştilor români în Irak i-a venit lui Omar Hayssam în ianuarie 2005, după ce a urmărit la Al-Jazeera cazul jurnalistei italiene Giuliana Sgrena, răpită şi ea pe 4 februarie 2005 de Organizaţia Jihadului Islamic.

8 ani de la „Răpirea din Irak”. Întreaga poveste, aşa cum şi-o amintesc cei trei ziarişti luaţi ostatici de complicii lui Omar Hayssam

La 28 martie 2005, trei jurnalişti români, Marie-Jeanne Ion, Sorin Mişcoci (ambii la Prima TV) şi Ovidiu Ohanesian (de la „România liberă”), au fost răpiţi în Bagdad, capitala Irakului. Împreună cu cei trei jurnalişti a fost luat ostatic şi Mohammad Munaf, cetăţean american de origine irakiană. Acesta din urmă se oferise să fie ghidul românilor pe durata deplasării jurnalistice la Bagdad.

Teroristul Omar Hayssam a fost adus în România

Omar Hayssam a fost adus în România. Aşa a anunţat vineri dimineaţa purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Bogdan Oprea. Hayssam a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru acte de terorism după ce a fost găsit vinovat de răpirea în Irak - în martie 2005 - a jurnaliştilor români Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie Jeanne Ion. La aflarea veştii jurnalistul Ovidiu Ohanesian s-a arătat surprins de vestea aducerii în ţară a teroristului.

Remus Ştefureac, analist politic: „Recuperarea lui Hayssam transmite un semnal: statul nu se mai joacă”

„Recuperarea lui Omar Hayssam este importantă. Epoca privilegiilor de grup şi a negocierilor subversive începe să apună”, comentează analistul politic Remus Ştefureac, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Ion Petrescu, analist militar: Hayssam Khaled Omar, prima piesă căzută într-un Domino abia început

„Hayssam, acest fost partener de dialog, evident pragmatic, al unor figuri cunoscute, consacrate, încă prezente în arena politică internă, a fost returnat autorităţilor române de oficiali sirieni, care au demonstrat astfel că se ţin de cuvânt, respectă acordurile bilaterale şi deţin puterea reală, dincolo de sincopele războiului civil, la Damasc”, scrie analistul militar Ion Petrescu, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite