Primele imagini cu Omar Hayssam. Teroristul sirian a fost transferat marţi în penitenciarul Rahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omar Hayssam, aşteptat la Tribunalul Bucureşti FOTO Adevărul
Omar Hayssam, aşteptat la Tribunalul Bucureşti FOTO Adevărul

Omar Hayssam a fost transferat marţi dimineaţă în penitenciarul Rahova. Aşa susţin reprezentanţii Poliţiei Române. El era aşteptat în faţa instanţei care urma să dezbată cererea procurorilor de arestare preventivă a sirianului în dosarul în care este acuzat de înşelăciune şi delapidare. Hayssam nu a fost dus însă la Tribunal, iar grefierul de şedinţă a susţinut că reprezentanţii Poliţiei şi cei ai Penitenciarelor nu ştiu unde se află acesta.

UPDATE Laura Andrei, preşedintele Tribunalului Bucureşti (TB), a precizat că luni dimineaţă s-a făcut procedura telefonică de citare, atât către Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), cât şi către Poliţia Capitalei. Aceasta a explicat că procedura citării telefonice este o practică uzuală în dosarul cu inculpaţi aflaţi în stare de arest.

„Am primit răspuns de la cele două instituţii că o asemenea persoană nu figurează în baza de date. Repet, întotdeauna pentru inculpaţii în stare de arest se procedează pentru citarea telefonică. Citaţiile scrise se practică pentru cei care nu se află în stare de arest sau dacă persoana încarcerată este într-un alt centru de detenţie care nu este în Bucureşti şi la care ar fi nevoie de transfer“, a explicat pentru adevărul.ro preşedintele TB.

Omar Hayssam FOTO captura rtv.net
Omar Hayssam FOTO captura rtv.net

Primele imagini cu Omar Hayssam, după aducerea sa în ţară în data de 19 iulie 2013 FOTO captura România TV

UPDATE Potrivit unui unor surse din cadrul Penitenciarului Rahova, Hayssam a fost transferat în cursul zilei de marţi la această unitate de detenţie de maximă siguranţă.

„Persoana condamnată la o pedeapsă privativă de libertate, Hayssam Omar se află în custodia Penitenciarului Bucureşti Rahova, începând de astăzi, 23 iulie 2013. După îndeplinirea procedurilor de primire în unitate, acesta va fi cazată într-o cameră cu profil de carantinare  - observare , în conformitate cu prevederile legale“, au precizat oficiali ai Penitenciarului Rahova.

UPDATE Potrivit unui comunicat de presă al Poliţiei Române, „în cursul acestei zile, condamnatul Omar Hayssam a fost transferat dintr-un Centru de Reţinere şi Arest Preventiv al Poliţiei Române într-o unitate din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor“.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Raluca Seucan susţine însă că Hayssam se află în arestul Poliţiei Române. "La Poliţie nu a fost trimisă nicio citaţie. A sunat ieri cineva care s-a recomandat a fi grefier şi a întrebat dacă Omar Hayssam se află în arestul Poliţiei Capitalei pentru că vrea să trimită o citaţie pe numele lui. I s-a răspuns că nu se află în arestul Poliţiei pentru că nu se dau astfel de relaţii prin telefon. Poliţistul care a răspuns la telefon nu avea de unde să ştie că la celălalt capăt al firului este într-adevăr un grefier al Tribunalului. În plus, nu am spus niciodată că Hayssam s-ar afla în arestul central. Noi am declarat că se află într-un centru de reţinere şi arest preventiuv al Poliţiei Române", a declarat Seucan.

UPDATE S-a amânat judecarea arestării preventive a lui Omar Hayssam pentru 31.07.2013, în timp ce dosarul va fi judecat pe fond pe 09.09.2013.

Grefierul de şedinţă a explicat că s-au făcut cereri către Agenţia Naţională a Penitenciarelor şi Poliţie pentru a afla locul în care este încarcerat Omar Hayssam, însă ambele instituţii au declarat că acesta nu se află în custodia lor.

La şedinţa de judecată nu este prezent nici Omar Hayssam, nici apărătorul acestuia.

UPDATE Şedinţa de judecată ar trebui să înceapă la ora 09.30. Dosarul în care este judecat Omar Hayssam este al treilea pe ordinea de judecată a Instanţei.

Preşedintele Completului de Judecată este Gheorghe Brânduşa Elena.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au solicitat încă de la debutul acestui proces instanţei arestarea preventivă a lui Hayssam în acest dosar, cererea având termen în 23 iulie.

În acest dosar, Hayssam a fost trimis în judecată, în octombrie 2012, alături de fratele lui, Mohamad Omar, de cumnatul său, Mihai Nasture şi doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteucă şi Doina Farladanschi, fiind acuzaţi de înşelăciune şi delapidare.

Omar Hayssam, condamnat în lipsă în trei dosare

Omar Hayssam a fost condamnat definitiv în trei dosare, la 20 de ani, 16 ani şi, respectiv, trei ani, pentru răpirea celor trei jurnalişti, înşelăciune în cazul „Volvo“ şi fraude în cauza „Foresta Nehoiu“.

Hayssam este judecat şi pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat, alături de fraţii acestuia, Mukhles şi Mahmoud, şi de omul de afaceri Mustafa Tartoussi.

În acest dosar, în 8 octombrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la doi ani de închisoare cu executare pentru trecerea frauduloasă a frontierei, în timp ce Mustafa Tartoussi, Mukhles şi Mahmoud Omar, acuzaţi că i-ar fi înlesnit fuga din ţară, au fost achitaţi, precizează Mediafax.

Condamnarea dispusă în cazul lui Hayssam a fost contopită cu cea de 20 de ani primită anterior pentru terorism, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani de închisoare.

Sentinţa nu este definitivă, fiind atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa a stabilit următorul termen în dosar la 12 septembrie.

Hayssam este vizat şi într-un dosar de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), privind privatizarea IPRS Băneasa, cauza vizând depunerea mai multor înscrisuri false referitoare la experienţa şi capacitatea financiară a firmei reprezentate de sirian, pentru a putea participa la procedură.

Citeşte mai multe despre aducerea în ţară a lui Omar Hayssam:

VIDEO Grigore Cartianu, la Adevărul Live: Succesul operaţiunii de repatriere a lui Hayssam nu este nici al lui Băsescu, nici al lui Ponta

Jurnalistul Grigore Cartianu a vorbit, la Adevărul Live, despre controversele stârnite de aducerea lui Omar Hayssam în ţară şi semnele de întrebare care s-au ridicat de la fuga lui.

EDITORIAL Ioana Lupea: Reîntoarcerea lui Omar.  Sfârşitul coabitării, începutul campaniei electorale

Pactul de coabitare pocneşte la încheieturi ca o haină prost cusută şi prea mică pentru cei care o poartă, Băsescu şi Ponta, cu un ego cât Casa Poporului şi Catedrala Mântuirii Neamului la un loc.  Dacă Victor Ponta a exagerat ceea ce ştia despre extragerea lui Omar Hayssam şi a minimalizat aportul preşedintelui  pentru a nu părea un premier pion, modul în care Traian Băsescu a comentat-o mustea de sarcasm la adresa şefului guvernului şi a PSD.

Deutsche Welle: Hayssam, statul de drept şi istoria oligarhiei securisto-mafiote

Întortocheate sunt căile Justiţiei. Dar ea se face. În cazul teroristului Omar Hayssam dreptatea a aşteptat destul de mult. Şi e probabil să mai fie de aşteptat până se va face lumină deplină în varii dosare grele ale României postcomuniste.

EDITORIAL Lucian Dîrdală, politolog: Bine aţi venit, stimate domnule Omar Hayssam!

Revăzându-vă zilele trecute, înconjurat de Supermani, Zorro, Ninja şi alţi luptători cu identitate incertă, am redevenit convins de forţa statului român. Să ştiţi, însă, că unii de pe la televiziuni – poate au fumat ierburi interzise –  încep să compare drumul Dvs. către nord cu cel al lui Osama bin Laden, către Paradis. Vă rog, spuneţi-le că nu e cazul.

Crin Antonescu: „Comunicarea lui Băsescu despre Hayssam, cu un parfum de mister, e un pic provincială“

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a precizat, sâmbătă seară, că în opinia sa comunicarea făcută de şeful statului, Traian Băsescu, despre aducerea în ţară a lui Omar Hayssam, cu un parfum de mister, este, de fapt, un pic provincială şi nepotrivită.

Victor Ponta: „Blaga să explice cât de prost poate fi un ministru căruia îi fuge un infractor ca Hayssam“ / Replica liderului PDL: „Ponta e un mincinos patologic“

Premierul Victor Ponta a declarat că liderul PDL, Vasile Blaga, ministru de Interne în perioada în care Omar Hayssam a fugit din România, trebuie să explice cât de prost poate fi un ministru pentru a-i scăpa un infractor atât de periculos.

Declaraţiile lui Băsescu cu privire la aducerea lui Hayssam în România fac valuri în presa străină

Presa internaţională a preluat declaraţiile preşedintelui Băsescu, despre aducerea celebrului fugar sirian, Omar Hayssam, condamnat la 20 de ani în închisoare pentru acte teroriste, răpire şi 2 ani adiţionali pentru că a părăsit ilegal ţara.

Victor Ponta: „Aducerea lui Hayssam a fost autorizată şi aprobată de Guvern, eu nu pot spune poveşti cu Rambo“

Aducerea în ţară a lui Hayssam a fost o operaţiune avizată de Guvern şi derulată conform legilor româneşti, preşedintele Traian Băsescu dorind probabil să arate că nu a fost autorizată doar de un stat străin, afirmă premierul Ponta, adăugând însă că el nu poate spune „poveşti cu Rambo care salvează oameni”.

EDITORIAL Ştefan Vlaston: Victor Ponta nu scapă de complexul Băsescu

După declaraţia Preşedintelui de joi rezultă că Victor Ponta s-a lăudat degeaba. Habar nu avea de operaţiunea Hayssam, care a fost răpit dintr-o ţară, alta decât Siria, şi adus în România. La acţiune a participat un număr mic de persoane, nu MAPN, nu MAI, ci doar serviciile secrete, SIE şi SRI, coordonate de Traian Băsescu.

EDITORIAL Cristian Unteanu: Acţiuni neautorizate antiteroriste pentru aducerea în ţară a lui Hayssam

Aducerea în ţară a lui Omar Hayssam în urma unei operaţiuni pe care Preşedintele României a prezentat-o drept una neautorizată pe teritoriul altei ţări este o procedură cu implicarea serviciilor de informaţii şi trupelor speciale destul de comună în practica internaţională a ultimelor decenii.

EDITORIAL Marius Dorin Lulea: Băsescu (SIE), Patruşev (FSB), Brennan (CIA) şi Omar Hayssam

Nu mai târziu decât luna trecută Traian Băsescu i-a primit la Cotroceni pe cei mai cunoscători cetăţeni ai lumii: şeful FSB şi şeful CIA. O lună mai târziu forţe de securitate româneşti au o intervenţie în Siria şi îl capturează pe Omor Hayssam.

VIDEO Omar Hayssam, numele asociat cu prăbuşirea economică a unui oraş

De numele lui Omar Hayssam se leagă cea mai neagră perioadă din istoria oraşului buzoian Nehoiu. Sirianul a falimentat fabrica Foresta Nehoiu, prin fraude economice, lăsând fără loc de muncă peste o mie de oameni. În 2010, procurorii DIICOT au dovedit infracţiunile economice care au generat prăbuşirea fabricii de prelucrare a lemnului din Nehoiu, iar sirianul a primit trei ani de închisoare cu executare.

EDITORIAL Marius Văcărelu, specialist în geopolitică: Omar e gata să vorbească?

De dimineaţă, când mai toată lumea se gândea că va urma un weekend călduros, cu ieşit la terase şi băut bere, a explodat bomba: Omar Hayssam e în Bucureşti, vioi, fără metastaze şi a ajuns într-un loc de durere şi întristare.

Cumetriile politice care l-au făcut celebru şi bogat pe sirianul Omar Hayssam în România

Controversatul om de afaceri sirian, Omar Hayssam, a avut legături cu o parte din cei mai influenţi politicieni români. Presa vremii a scris că relaţiile sale în sfera politicului l-au scăpat de problemele cu justiţia şi i-au facilitat afacerile.

Traian Băsescu: „Îi recomand lui Hayssam să coopereze“

Preşedintele Traian Băsescu a precizat vineri, la Palatul Cotroceni, că îi recomandă lui Omar Hayssam să coopereze, având în vedere cele trei condamnări, cât şi vârsta înaintată a acestuia.

Ce scrie presa străină despre extrădarea lui Omar Hayssam

Principalele agenţii de ştiri internaţionale relatează despre cazul Omar Hayssam, toate notând că operaţiunea de readucere a acestuia în România este învăluită în secret.

Ce spuneau ostaticii străini care au împărţit aceeaşi celulă cu jurnaliştii români răpiţi în Irak, din ordinul lui Omar Hayssam

Extrădarea sirianului Omar Hayssam, vineri, din Siria în Româia readuce în prim plan povestea răpirii şi eliberării celor trei jurnalişti români – Marie Jean Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanezian, în 2005 şi declaraţiilor, uneori în contradicţi, a colegilor lor de temniţă străini, jurnalista franceză Florence Aubenas şi contractorului american Roy Hallums.

Jurnaliştii români răpiţi în Irak s-au lepădat la presă după episodul Bagdad

Cei trei jurnalişti răpiţi în Irak în 2005 au renunţat la presă după întoarcerea în ţară. Marie Jeanne Ion care fusese reporter la Prima TV şi-a deschis o firmă de consultanţă, în timp ce Ovidiu Ohanesian a devenit jurnalist freelancer, încercând să înţeleagă de ce au fost răpiţi el şi cei doi colegi ai săi. În ceea ce îl priveşte pe Sorin Mişcoci, operatorul care a însoţit-o  în Irak pe Marie Jeanne, acesta a devenit cameramanul  Preşedinţiei.

Cum a decapitat teroristul Omar Hayssam serviciile secrete româneşti

Fuga din ţară a lui Omar Hayssam a dus la decapitarea Serviciilor Secrete, dar fără ca asta să facă lumină în scandal. Virgil Ardelean şi-a depus demisia din funcţia de şef al „Doi şi-un sfert”, împreună cu şefii SRI şi SIE Radu Timofte şi Gheorghe Fulga. La scurt timp şi Ilie Botos, procurorul general de atunci, a părăsit fotoliul pe care îl ocupa. Nici procurorul de caz, Ciprian Nastasiu nu a mai rezistat mult în magistratură.

Filmul răpirii orchestrate de Hayssam

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului General, ideea răpirii jurnaliştilor români în Irak i-a venit lui Omar Hayssam în ianuarie 2005, după ce a urmărit la Al-Jazeera cazul jurnalistei italiene Giuliana Sgrena, răpită şi ea pe 4 februarie 2005 de Organizaţia Jihadului Islamic.

8 ani de la „Răpirea din Irak”. Întreaga poveste, aşa cum şi-o amintesc cei trei ziarişti luaţi ostatici de complicii lui Omar Hayssam

La 28 martie 2005, trei jurnalişti români, Marie-Jeanne Ion, Sorin Mişcoci (ambii la Prima TV) şi Ovidiu Ohanesian (de la „România liberă”), au fost răpiţi în Bagdad, capitala Irakului. Împreună cu cei trei jurnalişti a fost luat ostatic şi Mohammad Munaf, cetăţean american de origine irakiană. Acesta din urmă se oferise să fie ghidul românilor pe durata deplasării jurnalistice la Bagdad.

Teroristul Omar Hayssam a fost adus în România

Omar Hayssam a fost adus în România. Aşa a anunţat vineri dimineaţa purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Bogdan Oprea. Hayssam a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru acte de terorism după ce a fost găsit vinovat de răpirea în Irak - în martie 2005 - a jurnaliştilor români Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie Jeanne Ion. La aflarea veştii jurnalistul Ovidiu Ohanesian s-a arătat surprins de vestea aducerii în ţară a teroristului.

Remus Ştefureac, analist politic: „Recuperarea lui Hayssam transmite un semnal: statul nu se mai joacă”

„Recuperarea lui Omar Hayssam este importantă. Epoca privilegiilor de grup şi a negocierilor subversive începe să apună”, comentează analistul politic Remus Ştefureac, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Ion Petrescu, analist militar: Hayssam Khaled Omar, prima piesă căzută într-un Domino abia început

„Hayssam, acest fost partener de dialog, evident pragmatic, al unor figuri cunoscute, consacrate, încă prezente în arena politică internă, a fost returnat autorităţilor române de oficiali sirieni, care au demonstrat astfel că se ţin de cuvânt, respectă acordurile bilaterale şi deţin puterea reală, dincolo de sincopele războiului civil, la Damasc”, scrie analistul militar Ion Petrescu, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Răpirea din Irak: Cinci ani de mistere


Răpirea celor trei jurnalişti români la Bagdad, în 2005, a ţinut cu sufletul la gură o ţară întreagă.  Mai apoi, drama ziariştilor s-a pierdut în spatele unui val de speculaţii şi jocuri politice. La 28 martie 2005, trei jurnalişti români, Marie-Jeanne Ion, Sorin Mişcoci (ambii la Prima TV) şi Ovidiu Ohanesian (de la „România liberă”), au fost răpiţi în Bagdad, capitala Irakului.

Sorin Mişcoci: „Băsescu a crezut că sunt mort“

Fostul jurnalist capturat în Irak, în prezent cameraman al Preşedinţiei Române, explică motivele pentru care Traian Băsescu s-a ataşat mai mult de el decât de ceilalţi doi colegi ai săi. Sorin Mişcoci crede că este în viaţă datorită preşedintelui Traian Băsescu. La rândul său, şeful statului s-a ataşat de Sorin şi l-a luat cameraman la Cotroceni.

Marie Jeanne Ion: „Nu am de gând să fac jocul acesta”

Jurnalista Marie Jeanne Ion, care a fost răpită în 2005, a declarat în legătură cu diverse confirmări în ceea ce priveşte informaţiile pe care le deţinea înainte de răpire, că sunt "tot soiul de confirmări care nu sunt decât nişte speculaţii".

Cum a reuşit statul român să-i elibereze pe cei trei jurnalişti răpiţi în Irak, în 2005

Măsurile luate de statul român pentru eliberarea celor trei jurnalişti şi a însoţitorului lor, Muhammad Munaf, după ce au fost răpiţi în Irak, în 2005, de o grupare necunoscută, au dat roade după două luni, timp în care cei patru au fost ţinuţi ostatici.
 

Hayssam i-a trimis pe ziaristi la moarte pentru 25.000 tone de zahar

Omar Hayssam a dezvaluit in fata magistratilor Curtii de Apel Bucuresti dedesubturile rapirii celor 3 jurnalisti. Sirianul a spus ca, la baza acestei plecari, s-au aflat relatiile de afaceri pe care le

Cum au fost achitaţi complicii la fuga lui Omar Hayssam

SRI a reconstituit întregul traseu până în Siria al teroristului condamnat în România, stabilind la nivel de minut fiecare pas al său şi al celor care l-au ajutat să fugă. Judecătorii însă nu au luat în seamă în raportul SRI.
 

Omar Hayssam nu a fugit: „A avut un zbor confortabil“

Avocaţii sirianului nu au negat faptele de terorism ale clientului lor, dar au încercat să-i obţină o pedeapsă pentru o banală trecere frauduloasă a frontierei.

Omar Hayssam, liber în Siria. Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a afirmat în 2010: Hayssam va fi extrădat în România după ce-şi va ispăşi pedeapsa din Siria

Autorităţile siriene ar trebui să-l pună în libertate astăzi pe Omar Hayssam, condamnat în ţara natală pentru subminarea puterii de stat. Omar Hayssam urmează să fie eliberat după patru ani petrecuţi în Penitenciarul nr. 1 din Siria, acolo unde se află încarcerat din ianuarie 2008.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite