Dosarul „Manhattan”. Omar Hayssam: Grupul de firme nu a existat vreodată ca persoană juridică, era o creaţie pentru a atrage parteneri de afacere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omar Hayssam a fost condamnat la 20 de ani pentru terorism FOTO Mediafax
Omar Hayssam a fost condamnat la 20 de ani pentru terorism FOTO Mediafax

Omar Hayssam a fost adus marţi la Tribunalul Bucureşti pentru un nou termen în dosarul în care este acuzat de înşelăciuni şi delapidare. Acesta a declarat în faţa judecătorilor că celebrul grup de firme Manhattan nu a existat niciodată, fiind vorba doar de o creaţie a sa şi a fratelui său Mohamad Omar, cu scopul de a atrage parteneri de afaceri.

Sirianul Omar Hayssam le-a spus magistraţilor că grupul de firme Manhattan nu a existat în mod oficial, respectiv ca entitate juridică, iar imaginea acestuia a fost creată de el şi de fratele său, pentru a atrage parteneri de afaceri, dând impresia unui business stabil.

Acesta a explicat că, în perioada 1994-1995, fratele său a înfiinţat firma Manhattan Enterprise. Ulterior, a precizat Omar, el şi fratele său au creat alte firme al căror nume includea cuvântul „Manhattan”.

Întrebat în legătură cu existenţa grupului de firme Manhattan, respctiv Manhattan Group, Hayssam a arătat că acesta nu a existat vreodată ca entitate juridică înregistrată, fiind vorba doar de societăţile înfiinţate de ei, care cuprindeau în titulatură cuvântul „Manhattan”.

În plus, acesta a explicat că o astfel de procedură este uzuală în lumea afacerilor, el întâlnind situaţii similare de companii ce cuprindeau în titulaturile lor „Wall Street” sau „Virginia”.

Tot marţi, Omar Hayssam a declarat că fratele său l-a trădat de mai multe ori în relaţiile de afaceri, că s-a folosit foarte mult de cunoştinţele pe care le avea şi că, la un moment dat, a ajuns să fie ameninţat de parteneri de afaceri ai acestuia.

„Îmi spuneau oamenii «domnule Omar, am rezolvat ce m-aţi rugat». Fratele a interacţionat cu toţi cunoscuţii mei şi a apelat la ei tot timpul. Fratele meu a profitat de numele şi relaţiile mele”, a arătat Hayssam.

În acelaşi context, sirianul a spus că a ajuns să fie ameninţat în dese rânduri, chiar şi cu o armă de foc, de către parteneri de afaceri ai fratelui său. 

„Am ajuns să fiu ameninţat cu moartea, cu armă de foc, totul din cauza afacerilor fratelui”, a arătat el.

Omar Hayssam a mai declarat că mai mulţi funcţionari ai statului, între care şi un fost diplomat, Nicolae Săracu, i-ar fi trecut pragul pentru a-i propune afaceri sau pentru a cere bani cu împrumut.

Sirianul a vorbit marţi şi despre afacerile făcute prin intermediul cumnatului său, Mihai Nasture. 

„Cu cumnatul meu, Nasture, am colaborat doar în zona de imobiliare. Luam terenuri pe numele lui, apoi le vindeam. Procedam aşa pentru că, dacă se auzea că vrea Hayssam să cumpere, preţul era mult mai mare. Mi-a dovedit mai multă încredere decât fratele. Fratele a trădat”, a spus sirianul în faţa instanţei.

Hayssam a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT în octombrie 2012, alături de fratele lui, Mohamad Omar, cumnatul său, Mihai Nasture, şi doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteucă şi Doina Farladanschi, fiind acuzaţi de înşelăciune şi delapidare.

Pe 2 august, Tribunalul Bucureşti a dispus emiterea unor mandate de arestare preventivă pentru Omar Hayssam şi, în lipsă, pentru Mohamad Omar, la solicitarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Judecătorul de la Tribunalul Bucureşti, care a decis arestare preventivă a lui Omar Hayssam, a arătat în motivare că sirianul a părăsit în mod fraudulos teritoriul României, iar prin atitudinea adoptată şi acţiunile întreprinse „a vizat sustragerea de la urmărire penală şi chiar de la judecată, prezenţa la acest moment nefiind voluntară”.

Mai multe imobile, terenuri şi instalaţii industriale, precum şi peste un milion de euro sunt puse sub sechestru în acest dosar de către procurorii DIICOT în acest dosar.

Totodată, procurorii au început urmărirea penală în cazul lui Omar Hayssam într-un nou dosar, desprins din cel în care este judecat pentru înşelăciune şi delapidare. Anchetatorii i-au adus la cunoştinţă lui Omar Hayssam acuzaţiile din noul dosar pe 2 august, iar de atunci a fost adus de la penitenciar la DIICOT de mai multe ori pentru a fi audiat, însă acesta nu a dat declaraţii pe motiv că nu are un apărător ales.

Omar Hayssam a fost condamnat definitiv, în lipsă, în trei dosare, la 20 de ani, 16 ani şi, respectiv, trei ani, pentru răpirea celor trei jurnalişti, înşelăciune în cazul „Volvo” şi fraude în cauza ”Foresta Nehoiu”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite