Ofurile profesionale ale celui mai controversat angajat al TVR

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cartea intitulată Despre televiziune, disponibilă şi în traducerea românească apărută la editura ART, sociologul francez Pierre Bourdieu vorbea despre fenomenul circulaţiei circulare. Acelaşi care face ca unii şi aceiaşi invitaţi, cel mai adesea recrutaţi din rândul jurnaliştilor care i-au înlocuit încet-încet pe marii intelectuali, să treacă non-şalant de la o televiziune la alta.

Fenomenul a fost implementat şi în televizualul românesc numai că, în vremea din urmă, el a dobândit un extins şi consistent substrat politic. Inşi pe care până mai ieri îi vedeam aproape zilnic pe la greu digerabilele România tv sau Antena 3 se lăfăie de un an şi ceva şi pe ecranele Televiziunii publice. Unde altundeva decât în emisiunea lui Ionuţ Cristache România 9. Emisiune e mult spus fiindcă respectiva producţie socotită premium de inenarabila, de inegalabila în slugărnicie politică Doina Gradea, nu este decât o haotică adunare în care se aud doar vorbele celui care ţipă mai tare. Pretinsul moderator fiind lipsit de orice capacitate de ordonare a temelor ori de imprimarea unui cadru decent dezbaterii. Unica lui preocupare fiind aceea de a-i favoriza vădit pe reprezentanţii puterii, chemându-şi pentru aceasta ajutoare de nădejde de genul unor Ion Cristoiu, Bogdan Chirieac, Răzvan Savaliuc, Mirel Curea, Dan Andronic, Sorin Roşca-Stănescu şi, spre marea mea dezamăgire, Mircea Dinescu&Caţavencii. Unii dintre cei sus-numiţi fiind de abia ieşiţi din închisoare, alţii având la activ consistente dosare de urmărire penală ori trimiteri în judecată.  

Nu ştiu câţi dintre sus-numiţii sunt plătiţ pentru prestaţiile lor de la Televiziunea publică şi câţi apar pro bono. Ştiu însă că sunt şi personaje care îşi plătesc apariţiile,  fie luându-i interviuri junelui Cristache, fie anunţându-i revenirea pe ecrane după vacanţă. Fie făcând mare publicitate faptului că acesta se pregăteşte să mai încalce o dată Statutul jurnalistului din Televiziunea publică, reglându-şi conturile personale cu dl. Gabriel Liiceanu printr-un interviu în care pe post de special guest star ar urma să apară acest Edmond Dantes al mitologiei contemporane naţionale care e Sorin Ovidiu Vântu. Înţelegem deja că dl. Vântu  a fost îndemnat să facă public cuantumul sumelor încasate de dl. Liiceanu pe vremea când realiza, alături de dl. Andrei Pleşu, o emisiune de mare rating la Realitatea aflată atunci în proprietatea celui al cărui mare talent poetic îl lăuda amicul d-lui Cristache. Nimeni altul decât dl. Dinescu, odinioară şi el prezent în emisiunile de la Realitatea.

Am văzut zilele trecute că dl. Cristache a fost poftit de jurnalistul Val Vîlcu, directorul site-ului DcNews, să îşi spună păsurile şi să ne împărtăşească o seamă dintre necazurile sale. Dl. Vilcu fiind - ce ciudat, ce bizar şi ce coincidenţă, vorba lui Ionesco - una dintre cele mai dese prezenţe în haosul televizat patronat la TVR 1 de dl. Cristache. Trăim în ţara lui cât şi a serviciului contra serviciu. Dl. Cristache s-a arătat contrariat, ofuscat de-a dreptul de faptul că preşedintele Klaus Iohannis îi refuză sistematic invitaţiile. Şi că ar da astfel cu tifla Televiziunii publice din România.

Stau şi mă întreb de ce ar onora cu prezenţa şi de ce ar trece preşedintele României pragul unei Televiziuni care prin glasul şefei ei numită politic îşi face un titlu de mândrie din faptul că are în grilă o emisiune dată în grija d-lui Ionuţ Cristache. Nimeni altul decât insul care, pe vremea când se forma profesional pe la Antenele voiculesciene, îndeplinea fără să crâcnească şi în absenţa oricărei deontologii, ordinele şefilor săi care îi cereau să spună că ar exista dovezi irefutabile că viitorul preşedinte al României s-ar fi îmbogăţit prin traficul de copii. Sigur, dl. Cristache nu a produs nici cea mai mică dovadă pentru zicerile sale. În loc să fie exclus din profesie, a fost recompensat cu aducerea la TVR de fosta pedegistă Irina Radu. Şi menţinut în grilă de succesoarea ei, d-na Doina Gradea.

Mai poate o astfel de Televiziune, cu astfel de falşi jurnalişti, cu un Statut al jurnalistului ce nu face nici cât o ceapă degerată, cu o Comisie de etică timorată, cu o directoare interimară care a reintrodus cenzura si a ridicat la rang de regulă delaţiunea să se numească publică? Nici vorbă!

PS. Constat că până şi profesorul Liviu Papadima se compromite făcându-i promo emisiunii lui Ionuţ Cristache. Să fi făcut oare asta ilustrul „dascăl doar pentru că a fost invitat cândva la respectiva emisiune? Oricum, ne aflăm, în opinia mea, în faţa unui gest descalificant pentru Literele bucureştene, unde dl. Papadima e profesor şi compromiţător pentru Universitatea din Bucureşti, fiindcă sus-menţionatul profesor deţine funcţia de prorector.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite