OFICIAL Tudorel Toader pregăteşte o OUG de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Justiţiei analizează „posibilitatea elaborării unui act normativ de modificare a Codului Penal şi de Procedură Penală, ce vizează punerea în acord a reglementărilor actuale cu deciziile Curţii Constituţionale“.

Informaţia este asumată într-un răspuns oficial al Ministerului Justiţiei remis Curţii de Apel Bucureşti, într-un proces în care PLUS a solicitat în instanţă suspendarea oricărui demers efectuat de Ministerul Justiţiei pentru emiterea unor ordonanţe de urgenţă privind modificarea Codului Penal si a Codului de procedură penală. Totuşi, potrivit documentului citat, „la nivelul Ministerului Justiţiei, nu au fost emise acte prealabile cu acest obiect“.

Nota oficială a Ministerului Justiţiei mai precizează că, „în ceea ce priveşte amnistia şi graţierea, nu există în procedură de elaborare, dezbatere sau avizare, vreun proiect de ordonanţă în acest sens“.

Reprezentanţii PLUS susţin că emiterea unor ordonanţe de urgenţă pentru modificarea Codului Penal şi de Procedură Penală este neconstituţională şi în contradicţie cu obligaţiile asumate de către România ca urmare a aderării la Uniunea Europeană. „Nesocotirea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, care a fost declarat de către Curtea Constituţională drept obligatoriu pentru statul român, reprezintă o încălcare a Art. 11 alin. (1) şi Art. 148 alin. (2) din Constituţie şi Art. 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană”, apreciază membrii PLUS.

doc stiri plus cere min just
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite