Oasele considerate ca fiind ale celui de-al 150-lea militar român înmormântat în Valea Uzului sunt de origine animală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului FOTO Mugur Vărzariu
Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului FOTO Mugur Vărzariu

Oasele considerate de către unele organizaţii naţionaliste române ca fiind ale celui de-al 150-lea militar român înmormântat în Valea Uzului sunt de origine animală, anunţă MTI, care afirnă că oasele au fost examinate de Institutul de Medicină Legală din Iaşi. Despre rezultatele anchetei, iar informaţia se regăseşte într-un documant al Parchetului Moineşti transmis lui Zsolt Árus, preşedintele Fundaţiei Observatorul Secuiesc.

Mihai Tîrnoveanu, preşedintele Asociaţiei Calea Neamului, despre care MTI afirmă că ”a organizat mai multe evenimente naţionaliste româneşti în cimitirul militar din Valea Uzului”, a anunţat anul trecut, în data de 23 septembrie, că Vasile Boboc, un vânător de comori cu detector de metale, a găsit, în imediata apropiere a cimitirului militar, oasele şi armamentul unui soldat român care a murit în Primul Război Mondial. Acestea au fost considerate ca fiind rămăşiţele celui de al 150-lea militar român îngropaţ în Valea Uzului.

Zsolt Árus a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI că a solicitat informaţii de interes public de la o serie de instituţii ale statului român.

Oficialii de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă au confirmat imediat că a fost ridicată muniţia de la faţa locului. Rezultatul oficial privind originea animală a oaselor a sosit luni. În ceea ce priveşte anunţul că s-au găsit rămăşiţele unui soldat român, Árus consideră că prin acest anunţ s-a făcut voit inducerea în eroare a opiniei publice, şi se ridica problema depunerii sau nu a unei plângeri.

Într-un rezumat publicat în data de 12 iunie 2019, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor (ONCE), aflat în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, a clarificat că cei 149 de soldaţi români nu se odihnesc în cimitirul militar din Valea Uzului, pentru care Primăria Dărmăneşti a creat în cimitir o solă românească cu 50 de cruci de beton. ONCE susţine că 130 de soldaţi români au fost înmormântaţi la est de Valea Uzului, în Poiana Uzului, localitate care astăzi nu mai există. Rămăşiţele pământeşti ale acestor soldaţi au fost reînhumate, între cele două războaie mondiale, în cimitirul militar din Comăneşti, judeţul Bacău, notează MTI.

Conform documentarului disponibil pe site-ul Ministerului Apărării Naţionale, care este însoţit şi de fotocopiile dcumentelor de la acea vreme, sunt menţionaţi 11 soldaţi români îngropaţi în Valea Uzului, iar una dintre anexe conţine numele şi datele a şapte soldaţi presupuşi a fi români.

La sfârşitul lunii iulie 2019, comandantul Institutului şi Muzeului Militar din Ungaria a prezentat, la dezbaterea de la Tuşnad, câteva documente care atestă că nu toţi soldaţii consideraţi a fi români au fost români. Cinci dintre aceştia au luptat în armata ungară, iar în urma unui studiu anterior, s-a constatat că un alt soldat a luptat în armata rusă, menţionează MTI.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite