Oasele Ceauşeştilor, măcinate pentru ADN

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criminaliştii vor analiza probele recoltate de la rămăşiţele presupuse a fi ale Elenei şi ale lui Nicolae Ceauşescu şi le vor compara cu ADN-ul lui Valentin şi al lui Ioan Ceauşescu. ADN-ul lui Nicolae Ceauşescu ar putea fi extras mai uşor decât cel al consoartei sale, întrucât osemintele sale au stat într-un teren mai uscat.

Citeşte: Omul de afaceri Dinel Staicu plăteşte să-i vadă pe Ceauşeşti la Scorniceşti

Cine a profitat de cultul lui Ceauşescu?

Slobozia: CAP-ul din Doja era preferat de Ceauşescu. Află de ce

10 lucruri de ştiut despre ... Nicolae Ceauşescu

Cum au reinventat istoricii comunişti biografia lui Burebista pentru Nicolae Ceauşescu

Deshumarea soţilor Elena şi Nicolae Ceauşescu este urmată de realizarea testului ADN pentru elucidarea misterului care planează de peste 20 de ani: sunt sau nu soţii Ceauşescu cei îngropaţi la Cimitirul Ghencea Civil? Testele ADN ar putea dura, conform specialiştilor, şi şase luni, având în vedere că au trecut deja 20 de ani de la îngroparea celor doi.

Ar putea ajunge în Austria

Există însă şi teama ca ADN-ul să nu poată fi extras, având în vedere că Cimitirul Ghencea Civil are un sol extrem de umed, iar rămăşiţele deshumate miercuri erau într-o stare avansată de degradare, mai ales la Elena Ceauşescu, al cărui presupus mormânt era situat chiar pe traiectoria unui fir de pânză freatică. De la Nicolae Ceauşescu, legiştii au putut recolta probe mai concludente, mormântul său fiind situat într-o zonă mai uscată.

În cazul în care va fi nevoie de proceduri sofisticate de extragere a ADN-ului, probele recoltate din cadavrele presupuse a fi al Elenei şi al lui Nicolae Ceauşescu vor fi trimise la un laborator criminalistic din Austria.

ADN-ul extras din cadavrele deshumate va fi comparat cu cel prelevat din saliva lui Valentin Ceauşescu, unicul fiu supravieţuitor al foştilor dictatori, dar şi cu cel al lui Ioan Ceauşescu, fratele lui Nicolae Ceauşescu.

Comparând profilul ADN al lui Valentin cu cel al Elenei Ceauşescu se poate identifica doar jumătate din materialul genetic moştenit, restul caracteristicilor ADN ar trebui să provină de la Nicolae Ceauşescu.

Procedură grea

Comisarul-şef de poliţie Romică Potorac, directorul adjunct al Institutului de Criminalistică din cadrul Poliţiei Române - unde, cel mai probabil, se va realiza testul ADN al Ceauşeştilor -, susţine că în cazul soţilor Ceauşescu, îngropaţi de aproape 21 de ani, celulele ADN mai pot fi găsite doar în oase.

„ADN-ul există în fiecare celulă. În cazul de faţă, celulele care conţin nucleu din care se extrage ADN-ul sunt  în componenţa oaselor. Oasele sunt mai rezistente la degradările biologice, singurele care pot să reziste atâta timp",  a precizat expertul criminalist pentru „Adevărul".

Potorac dă ca exemplu cazul Romanovilor, familia ultimului ţar al Rusiei, în care s-a reuşit găsirea unor celule care să conţină ADN după aproape 90 de ani. „Chiar dacă bucata de os este foarte degradată din cauza diferiţilor factori de mediu, se selectează bucăţi din os dur, cum ar fi femurul. Bacteriile nu penetrează atât de adânc", a mai explicat Potorac.

Acesta susţine că, doar în anumite cazuri, nu au mai reuşit găsirea de celule din care să extragă ADN-ul, respectiv doar atunci când oasele au stat timp îndelungat în apă.

tăierea şi îngheţarea

Potorac ne-a explicat şi modul în care se face extracţia ADN-ului în acest caz. Osul este curăţat, tăiat şi se selectează un fragment. Acesta este supus unui proces de măcinare, fragmentul se răceşte în azot lichid până la îngheţare, apoi se introduce într-o moară, pentru a fi măcinat.

Pulberea rezultată se amestecă cu mai multe soluţii şi are ca rezultat punerea în libertate a conţinutului celulelor, inclusiv cel nuclear. Urmează extragerea ADN-ului, purificarea, cuantificarea şi amplificarea exponenţială, adică multiplicarea sa prin procedeul chimic numit PCR (polymerase chain reaction - reacţia în lanţ a polimerazei), astfel încât să poată fi „citit". Ultimul pas: realizarea profilului genetic.

Ce este ADN-ul?

ADN-ul (acidul dezoxiribonucleic) cuprinde informaţii cu privire atât la trăsăturile vizibile - înălţime, culoarea ochilor, cât şi la cele care nu se văd cu ochiul liber - caracter, inteligenţă, dar şi predispoziţia spre anumite boli. Oamenii de ştiinţă au concluzionat că indivizii sunt identici în proporţie de 99,9 la sută, iar diferenţele dintre noi sunt înscrise în doar 0,01 la sută din ADN. Doar gemenii identici au ADN-ul sută la sută la fel.

Lanţul ADN arată ca o scară ale cărei trepte sunt alcătuite din perechi de nucleotide (substanţe care alcătuiesc baza codului genetic). Potrivit celor mai noi cercetări, ADN-ul uman are aproximativ 25.000-30.000 de gene. Aceste teste stabilesc şi dacă o femeie sau un bărbat este şi părintele biologic al unei persoane.

Orice copil moşteneşte materialul genetic în proporţii egale de la cei doi părinţi naturali. Codul ADN este cuprins în 46 de cromozomi din nucleul fiecărei celule. Din cei 46 de cromozomi, 23 provin de la mamă şi 23 de la tată.

Ce a arătat ADN-ul în alte cazuri

-Elodia Ghinescu - picături din sângele ei au fost găsite pe tocul pistolului lui Cristian Cioacă.
-Marcel Ţundrea - s-a dovedit că nu a fost autorul violului şi al omorului pentru care a făcut 12 de puşcărie.
-Cazul Ciorogârla - au fost descoperiţi hoţii armelor de la Ciorogârla, respectiv membrii clanului Preda.
-Medicul Răzvan Trancă - a confirmat relaţii sexuale cu minora Andreea Mocanu.
-Andrei (Iucinu) Tinu - paternitate, fiul lui Dumitru Tinu.
-Beizadeaua Andrei Ţârdea - test paternitate.
-Jaful din Pasul Gutâi - identificarea autorilor.
-Sergiu Băhăian - identificarea victimelor omorului.
-Karol Racz - nu a fost autorul a două violuri comise în Italia.

ADN şi două filiere: fiu şi frate

image

Pentru identificarea Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu, legiştii vor recolta probe biologice de la Valentin Ceauşescu şi de la fratele fostului dictator, Ioan Ceauşescu. Acestea vor fi comparate cu ADN-ul celor două cadavre presupuse a fi ale Ceauşeştilor, deshumate la 21 iulie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite