Oana Pellea, despăgubiri pentru persecuţia mamei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îndrăgita actriţă se luptă în Justiţie în memoria celei care i-a dat viaţă. Domnica Pellea a avut domiciliul forţat în Craiova timp de peste 14 ani, din 1949 până în 1963. Actriţa Oana Pellea (48 de ani), fiica regretatului actor Amza Pellea, a câştigat în instanţă daune morale de 5.000 de euro pentru suferinţele îndurate de mama sa în comunism.

Domnica Mihaela Pellea -născută Policrat (1937-2003)- a avut domiciliul obligatoriu în urma ordinelor date de Securitatea Poporului  timp de 14 ani, cinci luni şi 13 zile. Comuniştii şi-au motivat această măsură prin faptul că bunicii Oanei Pellea, Dora-Gigeta Policrat (căsătorită Orman) şi Dimitrie-Gheorghe Orman, au fost catalogaţi drept chiaburi.

În baza unui Decret Lege din anul 1949 „privind înfăptuirea Reformei agrare", statul le-a confiscat celor doi 150 de hectare de teren arabil. După confiscarea pământului, autorităţile le-au mai stabilit şi domiciliul obligatoriu în oraşul Craiova, pe strada Ion Hera. Domnica Mihaela, care avea doar 12 ani, a fost astfel obligată să-şi urmeze părinţii şi să aibă domiciliu obligatoriu.

Citiţi şi:

Chiliman cere despăgubiri în valoare de un milion de euro pentru că tatăl său a fost deţinut politic

Voican Voiculescu cere statului 750.000 de euro

Ea a suportat, alături de părinţii săi, toate privaţiunile acestei măsuri, restricţii la alimente şi la bunuri care erau atunci pe „cartelă", la deplasări în afara zonei permise, dar şi toate interdicţiile ce le aveau cei care erau fie condamnaţi politic, fie avuseseră aplicate astfel de măsuri administrative echivalente unei condamnări politice.

În această perioadă, când Domnica avea 21 de ani, l-a cunoscut pe Amza Pellea, cu care s-a căsătorit în 1958 şi a trăit o splendidă poveste de dragoste până ce marele actor s-a stins din viaţă, în 1983. Pentru toate suferinţele îndurate de Domnica Mihaela, în perioada 2 martie 1949-15 august 1963, Oana Pellea a cerut judecătorilor daune morale de 100.000 de euro. Ea şi-a motivat cererea în baza Legii privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora.
 
Motivarea instanţei

În octombrie 2010, după trei termene de judecată, Tribunalul Bucureşti a constatat caracterul politic al domiciliului forţat şi a decis că daunele morale de 5.000 de euro „sunt suficiente şi rezonabile".„Tribunalul are în vedere că prin măsura administrativă dispusă i-au fost cauzate acesteia suferinţe fizice şi psihice, mai ales că la vremea respectivă era minoră şi familia sa se afla în aceeaşi situaţie, ceea ce a pus amprenta într-un mod negativ asupra relaţiilor de vecinătate, de prietenie şi asupra imaginii familiei şi mai ales că copiii au alte nevoi materiale", şi-a motivat judecătorul decizia.

La aprecierea cuantumului daunelor morale, instanţa a avut în vedere că Domnica Mihaela nu a fost condamnată, nu a executat o pedeapsă în detenţie, „ci doar i s-a stabilit domiciliul forţat, dar şi faptul că nu poate exista un echivalent pecuniar absolut al suferinţei morale".

Oana Pellea, alături de părinţii săi, Domnica şi Amza Pellea, în 1962  Foto: oanapellea.ro



„Daunele morale nu pot fi acordate în cuantumul de 100.000 de euro, solicitat de către reclamanţi, întrucât, pe de-o parte, ar reprezenta o sumă mult mai mare decât venitul pe care l-ar putea obţine un cetăţean român mediu pe tot timpul vieţii sale, iar, pe de altă parte, ar reprezenta un efort financiar al statului mult prea mare faţă de posibilităţile economice concrete ale României", mai motivează judecătorul.

Instanţa a luat date de la Institutul Naţional de Statistică privind salariul mediu nominal net. În luna martie 2010, salariul mediu net  era de 1.509 lei pe lună. Astfel, în 30 de ani de muncă, un român mediu ar fi avut un venit de 543.240 de lei (aproximativ 129.342 de euro). Mama Oanei Pellea a decedat în anul 2003 după o grea suferinţă. Actriţa a scris în cartea sa „Jurnalul"despre dragostea imensă pe care i-a purtat-o mamei sale. Domnica Pellea a fost căsătorită 25 de ani cu actorul Amza Pellea, care s-a stins din viaţă la doar 52 de ani, în 1983.

Decizia a fost contestată

Actriţa Oana Pellea a declarat, ieri, pentru „Adevărul" că nu vrea să facă publicitate acestui proces. „Este un dosar pe rolul instanţelor de judecată, să lăsăm Justiţia să-şi spună cuvântul", a subliniat actriţa. Atât Oana Pellea, cât şi Ministerul de Finanţe - pentru statul român şi Parchetul Capitalei- pentru Ministerul Public, au contestat hotărârea dată de tribunal la Curtea de Apel Bucureşti.

"Este un dosar pe rolul instanţelor de judecată, să lăsăm Justiţia să-şi spună cuvântul. "
Oana Pellea
actriţă

L-a „învins" şi pe Gigi Becali

Oana Pellea nu este la prima reuşită în ceea ce-i priveşte pe părinţii săi. Actriţa a câştigat, în octombrie 2007, un proces cu Gigi Becali. Oana Pellea l-a acţionat în judecată pe latifundiar după ce acesta a folosit, fără drept, în campania electorală din 2004, imaginea tatălui său, regretatul actor Amza Pellea. Becali a realizat un videoclip electoral în care a folosit secvenţe din filmul „Mihai Viteazul", în regia lui Sergiu Nicolaescu, şi în care Amza Pellea a jucat rolul principal.

Finanţatorul Stelei n-a cerut acordul Centrului Naţional al Cinematografiei şi, mai mult, a declarat în instanţă că nu a ştiut că Amza Pellea a jucat în film, întrucât fiind „transpus" nu-l vedea decât pe fostul domnitor Mihai Viteazul. În urma acestui process, Becali a fost nevoit să scoată din buzunar 35.000 de lei, reprezentând daune cuvenite Oanei Pellea, plus 2.000 de lei cheltuieli judiciare.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite