O româncă, prima femeie din Europa pilot într-un program de răspuns rapid al NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simona Maierean  Foto captură Digi 24
Simona Maierean  Foto captură Digi 24

Simona Maierean, 33 de ani, este prima femeie din Europa care a obţinut certificarea de pilot comandant de aeronavă din Grupul de Transport Aerian Strategic al NATO. Ea este locotenent-comandor, iar la 24 de ani a devenit prima femeie pilot de vânătoare din România.

„Sunt locotenent-comandor Simona Maierean, fac parte din Forţele Aeriene Române şi în prezent sunt pilot în cadrul programul Strategic Airlift Capability.

Din programul SAC fac parte 12 naţiuni care îşi împart o flotă de trei aeronave, pentru a duce la îndeplinire diferite misiuni în întreaga lume.

Dacă o misiune normală durează câteva săptămâni, aceste misiuni de răspuns rapid pot fi planificate şi lansate în doar două-trei zile. Aşa că viteza de reacţie s-a schimbat într-o mare măsură. Personal, am pilotat în cadrul unei misiuni româneşti de răspuns rapid. Am adus echipamente medicale din Coreea de Sud la Bucureşti. Chiar era nevoie de acele echipamente. Nu ai prea mult timp să pregăteşti şi să planifici misiunea în avans, aşa că trebuie să reacţionezi repede şi să îţi foloseşti experienţa. Trebuie să lucrăm toţi împreună şi să facem lucrurile să se întâmple într-un timp scurt”, explică Simona Maierean , potrivit Digi 24.

Citeşte şi

A fost prima româncă pilot de avion şi primul corespondent de război care scria „reportaje din avion”. Află cine este această femeie extraordinară

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite