O nouă pilulă pentru creier ar putea repara memoria ca prin magie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu al cercetătorilor Colegiului Medical Baylor, din Houston, coordonat de neurologul Mauro Costa-Mattioli, a conchis că inhibarea unei molecule -denumită PKR- din creierele șoarecilor a îmbunătățit vizibil funcția de memorare, precum și abilitățile de învățare ale rozătoarelor.

S-a descoperit că molecula PKR joacă un rol dublu în organism, atât în reglarea proceselor cotidiene simple precum comunicarea dintre neuroni, cât și în răspunsul la diferite forme de stres, așa cum ar fi atacul unui virus. Dar și creierele bolnavilor de Alzheimer au fost surprinse manifestând genul de stres eliberator de PKR.

Cercetătorii au descoperit că, atunci când molecula PKR este genetic inhibată la șoareci, o altă moleculă imunitară - interferon gamma - sporește comunicarea dintre neuroni, îmbunătățind memoria și eficientizând funcțiile cerebrale. De aceea, savanții s-au gândit că realizarea unui inhibitor, a unui medicament special compus încât să blocheze PKR, ar reproduce acest mecansim.

Prin urmare, specialiștii au injectat o substanță inhibitoare în stomacurile câtorva cobai și au descoperit că aceasta a suprimat cu succes molecula vizată. Succesul a indicat, de asemenea, că o formă ingerabilă a medicamentului pentru sporirea memoriei ar funcționa, probabil, similar.

CITIŢI AICI CONTINUAREA

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite