O dureroasă conferinţă de presă a ministrului Sănătăţii!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Sănătăţii a anunţat că doar 5% din teste au fost neconforme. FOTO Eduard Enea
Ministrul Sănătăţii a anunţat că doar 5% din teste au fost neconforme. FOTO Eduard Enea

Am aşteptat cu interes conferinţa de presă a domnului ministru P. Achimaş-Cadariu. În loc de comentarii cu pretenţii de blogger, voi încerca să redau în formă brută, propriile mele reacţii din timp ce mă uitam la televizor, acum puse pe hârtie.

1. S-a ordonat un autocontrol - adică unul similar celui de rutină, după alte două controale efectuate în ultimele 3 luni, însă şi acesta anunţat din timp, infirmierele având timp să frece tot ce se putea freca, până au căzut în găleata cu dezinfectanţi de oboseală. Şi tot s-au găsit 5% probe cu germeni

2. S-a optat pentru autocontrol pentru că un control încrucişat durează mult până se emite ordinul de ministru (!?!) şi până se efectuează! Zău aşa, între controlul 1 şi controlul 2 din acest an au trecut 10 zile calendaristice, iar cel de-al doilea a durat doar 2 săptămâni!

3. S-au recoltat probe indiferent de substanţele dezinfectante folosite. Asta înseamnă că rezultatele nu vor putea fi valorificate sub nicio formă de Procuratură, fiind un control de acoperire şi nu unul de dezvăluire. Unde s-au găsit bacterii – nimeni nu va putea acuza un anume dezinfectant, de vreme ce s-au folosit mai mulţi!

4. S-au recoltat 3.526 de probe! Să închidem ochii şi să ne imaginăm un cartier cu paturi – aşa cum este platforma Fundeni sau Municipalul, pe verticală! Şi acum să deschidem ochii şi să vedem un asistent care are în mână, cu totul, 10 beţigaşe şi eprubetele sterile, din care recoltează de pe o masă, un scaun, un pat, o chiuvetă şi de la câteva persoane spălate pe mâini! Da! Într-adevăr, 3000 de probe împărţite la 300 de spitale ne dau doar 10 beţigaşe pe spital! Cu o asemenea testare sumară se poate testa conformitatea într-un salon şi în nici un caz într-un spital. Pot să încerc să găsesc o explicaţie logică de ce nu s-au efectuat multe, cu mult mai multe. Ori este o decizie deliberată, ori este adevărat că s-au folosit teste rapide (mai scumpe decât simpla însămânţare pe o plăcuţă Petri pusă la incubator). Însă aceste teste arată şi ele un număr limitat de bacterii – în funcţie de test. Laboratorul ar fi arătat orice cultură s-ar fi dezvoltat!

5. S-au găsit 5% probe neconforme. Dacă plecăm de la ipoteza că produsele Hexi ar fi neconforme (am convingerea că acum sunt – pentru că aprovizionarea nu se face niciodată pe mai mult de câteva zile) – şi luând în calcul cota de piaţă a acestei firme – 5% înseamnă, de fapt, cel puţin 15% pentru că eventuala acoperire a lipsei de eficacitate cu alte soluţii ascunde rezultatul real. Desigur, mai există şi ipoteza că şi alte soluţii au aceeaşi problemă – scenariu de coşmar!

6. Celelalte rezultate nu au putut fi prezentate pentru că se desfăşoară o anchetă a Parchetului. Zău aşa!? Care informaţii – că de concentraţii nici nu a fost vorba, iar de un focar de ebola nu cred că au dat din greşeală. Şi atunci, care este informaţia secretă? Numele spitalelor în care s-au găsit probe neconforme, aşa puţine cum au fost ele recoltate! Poate această minciună nu m-ar fi enervat atât de mult dacă nu ar fi fost însoţită de lozinca afişată ostentativ, cea cu siguranţă pacienţilor. Care siguranţă, domnule, ai proprietatea cuvintelor? Eu ca pacient, am dreptul să optez în ce spital să mă internez, iar dumneata îmi spui că e secret, că îmi joc viaţa la Loto după formula 1 din 20 (5%)?!

Şi totuşi, de ce a făcut conferinţă de presă ministrul Sănătăţii??!

Îmi pare rău că am renunţat să mai fac parte dintr-un partid politic, aş fi cerut imediat demisia premierului Cioloş. Omul pare şi competent şi cu mult bun simţ. A fost plin de bună intenţie, dar a cazut într-o capcană. Nu are nici un grad de libertate în deciziile sale, iar eu vreau ca această ţară să fie condusă! Bine!! Dacă pun pe un taler ce a făcut ministrul Culturii cu declaraţiile sale şi cel al Sănătăţii cu această conferinţă de presă – până seara Achimas Cadariu ar fi fost istorie, putând fi înlocuit oricând cu secretarul de stat Strâmbu sau cu fostul secretar de stat Rafila! Dar nu fac parte dintr-un partid politic şi îmi dau seama că subiectivismul meu are rădăcini adânci, o revoltă împotriva unui sistem de relaţii şi încrengături de interese pe care nimeni, dar nimeni nu le poate înfrânge în România, o neputinţă faţă de suferinţele îndurate de rudele mele atunci când au trecut prin spitalele ţării noastre în condiţiile în care eu nu puteam să dorm de binele reformei sanitare, o revoltă alimentată de incapacitatea noastră ca popor de a face diferenţa dintre bine şi rău şi de a acţiona în consecinţă când trebuie!

Aşa că las cititorilor, atâţi câţi sunt ei, să judece singuri ceea ce li se întâmplă personal, chiar dacă nu îşi dau seama că la televizor este vorba chiar de ei însăşi, înainte de a deveni pacienţi!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite