O doctoriţă a pensionat 500 de bolnavi închipuiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liliana Berca, medic expert la Casa de Pensii Olt, a fost arestată pentru luare de mită şi abuz în serviciu, după ce a fost prinsă în timp ce primea 500 de lei mită pentru a „rezolva“ un dosar. Potrivit anchetatorilor, la domiciliul femeii au fost găsite zeci de cutii de bomboane, de pachete de cafea şi de sticle cu băutură.

Procurorii şi poliţiştii olteni au reţinut-o pe Liliana Berca, medic expert în cadrul Casei de Pensii Olt, în urma unui flagrant organizat miercuri seara. Femeia, soţie de preot, este acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu, după ce a fost prinsă luând 500 de lei de la un bărbat.

Bolnavii închipuiţi, vânaţi de autorităţi. 20 de pensii de invaliditate au fost suspendate, şapte doctori au fost amendaţi!

Ofiţerii anticorupţie din Olt, împreună cu cei de la Serviciul de Investigare a Fraudelor şi procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, o monitorizau pe aceasta încă de la începutul lunii octombrie, după ce mai multe persoane au reclamat-o că pensionează bolnavi închipuiţi.

„S-a organizat un flagrant, medicul fiind prins în timp ce lua mită 500 de lei de la un cetăţean. În cabinetul acesteia, într-un fişet, s-a găsit suma de 4.100 de lei, care provenea din săvârşirea a 20 de infracţiuni de luare de mită comise numai în acea zi. De asemenea, la domiciliul doctoriţei s-au găsit 8.700 de lei, dar şi cafea, bomboane şi băuturi alcoolice primite de la diferiţi pacienţi.

Liliana Berca a negat că ar fi primit mită şi a spus că banii găsiţi în fişet au fost puşi acolo de duşmani, mai exact de echipa de control venită de la Bucureşti şi de cei de la Casa de Pensii. Asistenta acesteia ne-a confirmat însă că suma de 4.100 de lei a fost primită de doctoriţă în ziua în care s-a organizat flagrantul. Reprezentanţii Casei de Pensii Olt au depus plângere împotriva ei", a explicat procurorul de caz, Eugen Iacobescu.

Acelaşi diagnostic pentru toţi

Potrivit anchetatorilor, medicul Liliana Berca ar fi pensionat ilegal peste 500 de persoane din judeţul Olt, în baza unor documente false, eliberate chiar de ea. „În Slatina, familii întregi au fost pensionate ilegal de doctoriţa în cauză. 180 de persoane din oraş primesc ilegal ajutor social", a mai spus procurorul.

Oamenii legii bănuiesc că în acest caz sunt implicaţi şi alţi medici. „Toate persoanele din comuna Voineasa pensionate pe caz de boală au acelaşi diagnostic, tulburare organică de personalitate, dat de un medic de la Psihiatrie, deşi sunt apte de muncă, pentru că au tractoare şi utilaje agricole. Medicii bănuiţi urmează să fie audiaţi. Vom cere o expertiză în cazul acestor persoane care au acelaşi diagnostic, pentru a vedea dacă au dreptul la pensie pe caz de boală", a mai spus Iacobescu.

Cei care au reclamat-o pe doctoriţă spun că aceasta accepta orice fel de „atenţii", dar nu primea mită sub 200 de lei. După ce a fost ridicată de oamenii legii, Liliana Berca, soţia preotului Mihai Berca, din Slatina, le-a mărturisit acestora că va divorţa de preot pentru că din cauza lui ar fi ajuns în această situaţie.

Medicul a primit în noaptea de joi spre vineri mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. Conform procurorului Iacobescu, Berca este cercetată pentru luare de mită şi abuz în serviciu şi riscă până la 14 ani de închisoare.

Şi-au pierdut pensia

Peste 30 de giurgiuveni pensionaţi pe caz de boală au rămas fără venit anul acesta, după ce dosarele lor au fost reexpertizate, în ultimele luni, conform Legii nr. 119/2010. „În iulie 2010 s-a început revizuirea dosarelor persoanelor pensionate pe caz de boală.

Până astăzi au fost revizuite 1.314 dosare, 31 de giurgiuveni fiind depensionaţi, majoritatea pentru că şi-au revenit", a declarat Ion Olaru, directorul adjunct al CJP Giurgiu. Majoritatea cazurilor de „depensionare" s-au înregistrat la bolnavii de TBC şi la cei cu afecţiuni cardiace. Cătălina Sfetcu

Trei ani cu executare pentru mită

Valentina Goga a fost arestată la sfârşitul anului trecut  Foto:  Laurenţiu Nica



Valentina Goga, medic în cadrul Comisiei de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă din cadrul Casei de Pensii Dolj, a fost arestată la sfârşitul anului trecut, în urma unui flagrant de luare de mită. Şefa comisiei a fost prinsă în timp ce primea 500 de lei ca să elibereze o decizie de pensionare pe caz de invaliditate. Flagrantul a avut loc în cabinetul medical de la Ambulatoriul Spitalului Filantropia din Craiova.

Banii au fost daţi de Ion Prodan, din comuna Castranova, care suferea de TBC. Procurorii au făcut publică o parte din filmul flagrantului, în care poliţiştii intră şi o reţin pe şpăgară. Sentinţa primită de Valentina Goga a fost de trei ani cu executare.

Femeia a mai fost cercetată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj în 2006, după ce un pacient a acuzat-o că i-a cerut şpagă, dar şi în 2007, când Direcţia Generală Anticorupţie a primit o reclamaţie împotriva acesteia.

Valentina Goga a fost arestată la sfârşitul anului trecut
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite