O asociaţie a procurorilor cere demisia conducerii Inspecţiei Judiciare după bilanţul dezastruos al instituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) transmite că se impune demiterea conducerii Inspecţiei Judiciare, după ce un bilanţ al instiutiei a arătat că în ultimii 3 ani mai mult de 70% dintre acţiunile disciplinare exercitate faţă de procurori au fost respinse.

"Având în vedere comunicatul Inspecţiei Judiciare referitor la rezultatele activităţii inspectorilor în ultimii 3 ani, din care rezultă că mai mult de 70% dintre acţiunile disciplinare exercitate faţă de procurori au fost respinse de secţia pentru procurori în materie disciplinară, AMASP, asociaţie profesională a procurorilor atrage atenţia asupra faptului că, în ultimii ani, după modificări legislative succesive şi după selecţia de noi membri în corpul procurorilor-inspectori, rezultatele IJ au regresat de la slabe la dezastruoase", se arată într-un comunicat al asociaţiei.

AMASP subliniază că, în aceste condiţii, se impune demiterea urgenţă a persoanelor aflate la conducerea IJ.

"O analiză scurtă şi pertinentă a actualei situaţii de la Inspecţia Judiciară, în afară auditului extern independent prevăzut de lege şi care nu a descoperit nici o problema de management, ne conduce la concluzia certă că rezultatele impun demiterea urgenţă a persoanelor aflate la conducerea inspecţiei judiciare şi modificarea de urgenţă a legii 317/2004 actualizată, astfel încât nici un procuror sau judecător să nu mai poată face obiectul unor anchete disciplinare care ridică cel puţîn semne de întrebare cu privire la legalitatea şi temeinicia lor", se precizează, între altele, în comunicat.

Bilanţ dezastruos pentru Inspecţia Judiciară

Un document emis de Consiliul Superior al Magsitraturii pentru unul dintre membrii CSM dezvăluie o statistică îngrijorătoare în ce priveşte acţiunile disciplinare deschise împotriva magistraţilor care au fost respinse sau anulate în ultimii 3 ani.

În 2018, IJ a exercitat 16 acţiuni disciplinare şi o solicitare de suspendare din funcţie. 8 acţiuni au fost soluţionate definitiv: 6 "achitari" - 5 respinse că neîntemeiate şi 1 anulată. Asta înseamnă un procent de 75% de achitari. Doar două dintre acţiunile promovate de IJ au fost admise parţial.

Cifre îngrijorătoare apar şi pentru anul 2017, în cazul acţiunilor promovate la Secţia de Judecători. Din 24 de acţiuni disciplinare soluţionate definitiv, doar 8 au fost admise, iar 3 doar în parte. Un număr de 11 au fost respinse că neîntemeiate, una a fost anulată, iar una a fost respinsă că rămasă fără obiect.

Secţia pentru judecători în materie disciplinară

2017: IJ a promovat 25 acţiuni disciplinare. 24 au fost soluţionate definitiv - 8 au fost admise, iar 3 au fost admise în parte.

2018: IJ a promovat 20 acţiuni disciplinare şi o solicitare de suspendare din funcţie. 14 au fost soluţionate definitiv - 8 au fost admise.

2019: IJ a promovat 21 acţiuni disciplinare şi o solicitare de suspendare din funcţie. 3 au fost soluţionate definitiv - 2 au fost admise.

Secţia pentru procurori în materie disciplinară

2017: IJ a promovat 8 acţiuni disciplinare şi o solicitare de suspendare din funcţie. 6 au fost soluţionate definitiv - 2 au fost admise, iar 2 au fost admise în parte.

2018: IJ a promovat 16 acţiuni disciplinare şi o solicitare de suspendare din funcţie. 8 au fost soluţionate definitiv - niciuna nu a fost admisă, iar 2 au fost admise în parte.

2019: IJ a promovat 16 acţiuni disciplinare şi 2 solicitări de suspendare din funcţie. O singură acţiune a fost soluţionată definitiv, care a fost respinsă că neîntemeiată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite