Numele unui ofiţer superior din Armata Britanică, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lt. Col. Christopher Ghika, ofiţer britanic, nu a putut fi contactat pentru a-şi expune punctul de vedere FOTO Arhivă
Lt. Col. Christopher Ghika, ofiţer britanic, nu a putut fi contactat pentru a-şi expune punctul de vedere FOTO Arhivă

Dosarul foştilor deputaţi PSD Ioan Adam şi Viorel Hrebenciuc conţine nume grele şi din afara graniţelor ţării. Printre acestea se numără şi Christopher Ghika, comandant Gărzii Regale din Marea Britanie, dar şi un Baron din Austria. „Nu îmi mai amintesc“, este poziţia baronului austriac.

Numele unui ofiţer superior din armata britanică apare în înregistrările făcute pe ascuns de Paltin Sturdza, cel care urmărea să intre, prin corupţie, în posesia a 43.000 de hectare de păduri din judeţul Bacău. Locotenent-colonelul Christopher Ghika este, conform jurnaliştilor de la The Guardian, comandantul Batalionului 1 din Garda Regală Irlandeză. El este, de fapt strănepotul Martei Bibescu. Acesta a participat cu subalternii săi şi pe frontul din Afganistan. Tot el este cel care a dat onorul la nunta din 2011 a prinţului William şi Kate Middleton.

Numele său apare în transcrierile procurorilor după înregistrările făcute de Paltin Sturdza la întâlnirile pe care le avea cu cei implicaţi în afacere. Înregistrarea a fost făcută în anul 2008, la hotelul Intercontinental, iar la discuţii participau, printre alţii, Paltin Sturdza, deputatul Ioan Adam şi Baronul Jacob Kripp, din Austria.

Aceştia puneau la cale o declaraţie din care să reiasă că moştenirea după Nicolae Dimitrie Ghica, proprietarul pădurilor, nu a fost vreodată dezbătută, astfel că se putea cere în instanţă restituirea lor după ce au fost confiscate de către comunişti.

Ofiţerul britanic, descendent direct al fostului proprietarul pădurilor

Christopher Ghika este un descendent direct al celui ce a deţinut pădurile, Nicolae Dimitrie Ghica, iar la discuţiile cu Paltin Sturdza şi Ioan Adam a fost reprezentat de către Baronul Kripp.

Contactat de jurnaliştii de la The Guardian, Baronul Kripp a confirmat că l-a reprezentat pe ofiţerul britanic Christopher Ghika. „Este o poveste lungă. Erau avocaţi implicaţi şi am încercat să găsim soluţii pentru a intra în posesia terenurilor, dar nu am găsit niciuna legală. Am discutat doar despre o asememenea declaraţie, dar nu am mers mai departe“, a declarat baronul Jacob Kripp.

Iată ce notează procurorii. Ioan Adam, ca pe propria moşie: „Gura, gura!

„În anul 2008, ştiind că nu au calitatea de moştenitor ai copiilor lui ND Ghica, adevăraţi proprietari deposedaţi, Sturdza Paltin Gheorghe şi Adam Ioan au avut mai multe întâlniri cu Christopher Ghica (descendent direct al lui N.D. Ghica) şi reprezentantul acestuia, Baronul Kripp, cu care au stabilit de comun acord ca aceştia să dea o declaraţie neadevărată din care să reiasă că succesiunile după Dimitrie Ghica şi ND Ghica nu s-au dezbătut vreodată şi astfel să-i fie susţinute tezele juridice insidioase ale avocatului Adam Ioan“, scriu procurorii în actele lor.

De altfel, procurorii au şi găsit în urma percheziţiilor o înregistrare audio făcută pe ascuns de către Paltin Sturdza la începutul anului 2008:

BARONUL: Nu, declar că, declar că cercetând … Ce declar?
ADAM IOAN: Că după ND Ghika autorul nostru comun născut în … şi decedat în …, precum şi după străbunicul…
BARONUL: Stră-stră bunicul meu.
STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Stră-stră bunicul meu.
ADAM IOAN: Aşa… Stră-străbunicul meu. Poţi să zici străbunicul meu ND Ghika şi stră-stră bunicul meu Dimitrie N. Ghika, nu s-a dezbătut niciodată succesiunea datorită faptului că străbunicul nostru Nicolae D. Ghika, decedat în 1925…
STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Păi dacă el vorbeşte în numele lui…
ADAM IOAN: Gura, gura …
STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Păi da’ nu e …
ADAM IOAN: Te rog frumos să mă laşi în pace, că îmi pierd ideea, dă-o dracului.
BARONUL: (n.n. - repetă) Potrivit faptului că străbunicului nostru ND Ghika, declar că …?... precum şi după stră-străbunicul meu Dimitrie …
ADAM IOAN: … decedat în 1921 a dobândit dreptul de uzufruct de la tatăl acestuia asupra averii şi, predecedând, în 1921, tatălui său, decedat în 19…?... averea a rămas în patrimoniul lui Dimitrie N. Ghika, născut în 1883, mort în 1923, după care niciodată nu s-a dezbătut succesiunea. Eu cred că …
BARONUL: O să scriu asta pe calculator, o să printez şi …
ADAM IOAN: Da, sigur. Deci înţelegeţi-mă. Noi vrem să le arătăm la ăştia că actele, încă o dată, din arhive. Eu nu vreau să fie niciun cusur, niciun dubiu …Alo, alo (n.n. – ADAM IOAN vorbeşte la telefon) …
BARONUL: Ok, eu o să scriu asta pe calculator şi în final o să verific toate …dacă mai îmi vine vreo idee, dumneavoastră …?... În general aţi fost …?....
ADAM IOAN: …?... autoritatea competentă. I-am spus şi lui, găsiţi un mod ..?...
BARONUL: Nu, dar asta este o înţelegere …
ADAM IOAN: Ascultaţi-mă, ascultaţi-mă. Este cea mai mare prostie. În primul rând, sunteţi o mare familie. Este cea mai mare prostie de pe lume să rămâne statului. Asta înseamnă că sunteţi nebuni toţi. Dar noi avem arma asta secretă. Este corupţie şi e un interes imens. Atunci dacă tot colaborăm toţi aşa, să punem umărul, au spus aici nu este decât Comăneşti şi Palanca, dar noi în felul acesta noi salvăm şi pădurile din Brătuleşti …
ZAHARIA GABRIELA-RODICA: Ciobănuş …
ADAM IOAN: Că dacă nu, rămân la stat. Aoleu, Ciobănuş e cea mai tare.
BARONUL: Ciobănuş nu vine de la …?...
ZAHARIA GABRIELA-RODICA: Sunt păduri, cum aţi declarat acolo? Cu acte netraduse …
ADAM IOAN: Netranscrise… Domne, Ciobănuşul şi cu ălea sunt cele mai bune păduri.
BARONUL: Da, da. Pădurile …?...
ADAM IOAN: Deci în felul acesta, eu vă mai spun dumneavoastră, în felul acesta le-am închis gura la jegoşii ăia, că ei nu ştiu că noi avem arma asta secretă, ei nu ştiu, sunt nişte proşti.

Judecătorii verifică rechizitoriului şi actele din dosar

Primul termen în dosarul retrocedării ilegale de păduri a avut loc pe 23 ianuarie, când au fost verificate, în procedură de cameră preliminară, măsurile preventive dispuse faţă de inculpaţi, decizia fiind luată luni.

Judecătorii vor verifica rechizitoriul şi actele din dosar, vor da copii ale actului de inculpare celor judecaţi şi vor emite citaţiile. După aceste proceduri, magistraţii vor stabil un prim termen de fond al procesului.

În acest dosar au fost trimişi în judecată fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu şi alte 13 persoane.

În aceeaşi cauză vor fi judecaţi şi Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău, judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, şeful Romsilva, Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Braşov, soţia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Rodica Gabriela Zaharia şi Iulian Durlan.

Părţi civile în dosar sunt statul român, prin Ministerul Finanţelor, şi persoana fizică Alina Suciu.

Ce acuzaţii aduc procurorii în dosarul „Retrocedărilor ilegale

Potrivit anchetatorilor, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional prin care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor. Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. 

Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

Din 10 ianuarie a fost cercetat în dosar şi senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, în cazul căruia procurorii DNA Braşov au luat măsura controlui judiciar, până pe 8 februarie, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Iniţial, procurorii i-au adus la cunoştinţă că este acuzat că ar fi stabilit să primească 2,5 milioane de euro, pentru intervenţii privind retrocedarea în cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, banii fiind disimulaţi prin încheierea unui contract de asistenţă juridică. 

Chiuariu ar fi discutat să intervină la funcţionari de la Comisia Judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar din Prefectura Bacău, RNP Romsilva - Direcţia Silvică Bacău şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bacău, „cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna".

Chiuariu i-ar fi cerut lui Paltin Sturdza 3 milioane de euro

Pe 15 ianuarie, procurorii au extins urmărirea penală în cazul lui Tudor Chiurariu, acuzându-l că i-a cerut trei milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obţine pentru acesta din urmă, prin traficarea influenţei asupra unor funcţionari din judeţul Bacău, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de pădure.

Viorel Hrebenciuc este cercetat în continuare într-un dosar desprins din cel al retrocedărilor, pentru instigarea deputaţilor Ilie Sârbu şi Dan Şova la traficarea influenţei şi instigare la cumpărare de influenţă a lui Dan Şova.

Viorel Hrebenciuc şi-a dat demisia din Camera Deputaţilor în 21 octombrie 2014, după ce DNA a solicitat încuviinţarea arestării sale preventive în dosarul retrocedărilor.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a primit, în 23 ianuarie, demisia din calitatea de deputat a social-democratului Ioan Adam. Demisia lui Ioan Adam va fi înaintată plenului, în 2 februarie, pentru a se lua act de decizia acestuia.

Conducerea PNL a decis, pe 23 ianuarie, excluderea din partid a senatorului Tudor Chiuariu, prin procedura radierii, după ce liberalul a fost condamnat în urmă cu un an pentru fapte de corupţie, iar procurorii DNA Braşov l-au trimis în judecată în dosarul retrocedării ilegale de păduri.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dosarul „Retrocedărilor”. Deputatul Adam, despre păduri: „Este cea mai mare prostie să rămână statului”. Jurnalul lui Paltin Sturdza

Dosarul Retrocedărilor ilegale. Viorel Hrebenciuc, nume de cod „Spitalul“, a recunoscut. Adam a turnat un judecător care ar fi dat o hotărâre strâmbă

Dosarul Retrocedărilor: Tudor Chiuariu şi-a folosit influenţa asupra prefectului de Bacău, cu care s-a întâlnit în cadru privat

Dosarul „Retrocedări ilegale”. Judecătorul Loránd-András Ördög, de la Tribunalul Covasna, a fost arestat preventiv la Curtea Supremă

„Marţea albă“ din Parlament. PSD nu s-a vindecat de microbul micilor furtişaguri

Mafia pădurilor. Ioan Adam a atacat Romsilva şi din Parlament

Referat DNA: Arestarea lui Viorel Hrebenciuc şi a lui Ioan Adam se impune pentru că există riscul influenţării martorilor

Deputaţii din Comisia juridică au respins încuviinţarea arestării preventive a lui Ion Diniţă. Procurori: cele două contracte l-au îmbogăţit cu peste 1000%

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite