Numărul plângerilor după violenţele de la mitingul din 10 august a ajuns la 351

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii au înregistrat până luni 351 de plângeri împotriva jandarmilor care au intervenit la protestul din 10 august, 60 dintre acestea fiind înregistrate astăzi.

De luni, audierile în acest dosar şi actele de urmărire penală sunt efectuate la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ). Potrivit Mediafax, numărul plângerilor penale după violenţele din noaptea de 10 spre 11 august a ajuns la 351.

Dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei a fost constituit în urma sesizării din oficiu a procurorului militar de serviciu al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, care a constatat din imaginile prezentate în spaţiul public că există suspiciunea posibilei comiteri a unor fapte de natură penală de către cadrele militare. Dosarul a fost preluat de către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, pentru ca cercetarea evenimentelor să poată fi făcută unitar.

Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la protestul din Piaţa Victoriei.

Carmen Dan a declarat că a primit raportul întocmit de Ministerul Afacerilor Interne în legătură cu incidentele din 10 august. Potrivit ministrului, au fost identificate cinci cazuri de abuz de forţă din partea jandarmilor. În acelaşi timp, ministrul susţine că protestatarii paşnici nu s-au delimitat de huligani. „Dacă există o lege care permite jandarmilor să folosească gaze lacrimogene, nu există o lege care să permită protestatarilor să arunce cu pietre din pavaj”, a subliniat Dan.

Totuşi, Carmen Dan le-a cerut scuze tuturor celor care au avut de suferit în urma incidentelor violente din Piaţa Victoriei şi a recunoscut că în Piaţa Victoriei au fost membri ai galeriilor de fotbal şi susţine că Jandarmeria a identificat sute de persoane care au comis violenţe. „Iniţial s-a dorit să fie un protest legal, ulterior nu a fost asumat de nimeni. Nu a existat astfel un organizator care să-şi asume responsabilitatea legală”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite